Světové koktejly – Penicillin

Koktejl Penicillin patří k moderním koktejlům, které se vyznačují netradičním tzv. moderním složením a poněkud divokou recepturou. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je použita whisky a to rovnou ve dvou variantách. Ani další suroviny, ze kterých se koktejl skládá nepatří zrovna k tradičním – medový sirup a čerstvý zázvor doplněný o čerstvou citronovou šťávu. Ke zdobení se pak používá svitek kandovaného zázvoru. Penicillin je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.

Koktejl Penicillin patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Penicillin

Příprava patří k těm středně obtížným, je trochu náročnější na suroviny, ale pokud je již seženete, jde to rychle. Koktejl se připravuje v šejkru, kdy je nejprve potřeba muddlerem podrtit čerstvý zázvor, suroviny se poté dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené old-fasioned glass přes strainer a vše se zalije kouřovou whisky. Na závěr zdobíme kouskem kandovaného zázvoru na jehle.

Recept na přípravu koktejlu Penicillin

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Skotskou whisky (0,60 dl) – blended
    • Whisky (0,075 dl) – Lagavulin 16y – dle originální receptury
    • Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,225 dl)
    • Medový sirup (0,225 dl) – směs medu a vody 1:1
    • 2 – 3 plátky čerstvého zázvoru
    • Svitek kandovaného zázvoru na jehle
    • Kostky ledu
  2. Do sklenice na whisky (old-fashioned) vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme plátky zázvoru a podrtíme je muddlerem
  4. Přidáme kostky ledu a dále přidáme postupně všechny tekuté ingredience kromě Lagavulin 16y whisky
  5. Krátce a intenzivně protřepeme
  6. Scedíme přes strainer a sítko (double strain bez ledu) do sklenice na čistý led
  7. Na povrch koktejlu opatrně nalijeme Lagavulin 16y whisky
  8. Zdobíme koktejlovou jehlou s kandovaným zázvorem
  9. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Název a původ koktejlu Penicillin

Koktejl Penicillin vytvořil Sam Ross v polovině roku 2000, když pracoval ve slavném baru Milk & Honey v New Yorku. Nápoj se rychle prosadil jako moderní klasický koktejl. Nyní se podává po celém světě, což dokazuje svůj status jednoho z největších úspěchů koktejlů 21. století.

Při vytváření nápoje se Ross rozhodl inspirovat Zlatou horečkou, další originál Milk & Honey, který obsahuje bourbon, citronovou šťávu a med. Vynechal bourbon a místo toho se rozhodl smíchat rozmixovanou skotskou s čerstvým citronem a domácím medovo-zázvorovým sirupem, který dodal sladkosti a klasickému kousnutí zázvoru. Ross pak přidal top – rašelinnou skotskou z Islay , ostrova známého výrobou kouřových whisky.

Smíchaná skotská, citron a slazený sirup vytvářejí v nápoji rovnováhu, podobnou té, kterou najdete ve Whisky Sour. Penicillin je sladký, kyselý, pikantní a lahodný, ozdobený uvítacím občerstvením kandovaným zázvorem. Ale ten vrchní díl skotské Islay je geniální věc, která koktejl obohacuje a při každém doušku udržuje kouřové aroma ducha v popředí a uprostřed. Ross jako takový preferuje servírování nápoje bez brčka – takže vám neunikne jediná chuť či aroma.