Světové koktejly – Penicillin
Koktejl Penicillin patří k moderním koktejlům, které se vyznačují netradičním tzv. moderním složením a poněkud divokou recepturou. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je použita whisky a to rovnou ve dvou variantách. Ani další suroviny, ze kterých se koktejl skládá nepatří zrovna k tradičním – medový sirup a čerstvý zázvor doplněný o čerstvou citronovou šťávu. Ke zdobení se pak používá svitek kandovaného zázvoru. Penicillin je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Penicillin patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Penicillin
Příprava patří k těm středně obtížným, je trochu náročnější na suroviny, ale pokud je již seženete, jde to rychle. Koktejl se připravuje v šejkru, kdy je nejprve potřeba muddlerem podrtit čerstvý zázvor, suroviny se poté dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené old-fasioned glass přes strainer a vše se zalije kouřovou whisky. Na závěr zdobíme kouskem kandovaného zázvoru na jehle.
Recept na přípravu koktejlu Penicillin
- Připravíme si potřebné ingredience
- Skotskou whisky (0,60 dl) – blended
- Whisky (0,075 dl) – Lagavulin 16y – dle originální receptury
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,225 dl)
- Medový sirup (0,225 dl) – směs medu a vody 1:1
- 2 – 3 plátky čerstvého zázvoru
- Svitek kandovaného zázvoru na jehle
- Kostky ledu
- Do sklenice na whisky (old-fashioned) vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme plátky zázvoru a podrtíme je muddlerem
- Přidáme kostky ledu a dále přidáme postupně všechny tekuté ingredience kromě Lagavulin 16y whisky
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer a sítko (double strain bez ledu) do sklenice na čistý led
- Na povrch koktejlu opatrně nalijeme Lagavulin 16y whisky
- Zdobíme koktejlovou jehlou s kandovaným zázvorem
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Penicillin
Koktejl Penicillin vytvořil Sam Ross v polovině roku 2000, když pracoval ve slavném baru Milk & Honey v New Yorku. Nápoj se rychle prosadil jako moderní klasický koktejl. Nyní se podává po celém světě, což dokazuje svůj status jednoho z největších úspěchů koktejlů 21. století.
Při vytváření nápoje se Ross rozhodl inspirovat Zlatou horečkou, další originál Milk & Honey, který obsahuje bourbon, citronovou šťávu a med. Vynechal bourbon a místo toho se rozhodl smíchat rozmixovanou skotskou s čerstvým citronem a domácím medovo-zázvorovým sirupem, který dodal sladkosti a klasickému kousnutí zázvoru. Ross pak přidal top – rašelinnou skotskou z Islay , ostrova známého výrobou kouřových whisky.
Smíchaná skotská, citron a slazený sirup vytvářejí v nápoji rovnováhu, podobnou té, kterou najdete ve Whisky Sour. Penicillin je sladký, kyselý, pikantní a lahodný, ozdobený uvítacím občerstvením kandovaným zázvorem. Ale ten vrchní díl skotské Islay je geniální věc, která koktejl obohacuje a při každém doušku udržuje kouřové aroma ducha v popředí a uprostřed. Ross jako takový preferuje servírování nápoje bez brčka – takže vám neunikne jediná chuť či aroma.