Světové koktejly – Tipperary
Tipperary je koktejl složený z irské whiskey, sladkého italského červeného vermutu, francouzského bylinného likéru Chartreuse, který má zelenou barvu a obsahuje více než 150 různých bylin. Pro komplexnost chuti jsou přidány dva střiky hořkých bitters a esenciální olej pomerančů.
Koktejl obsahuje samé suroviny, které jsou výborné už samostatné a jejich použití v jednom koktejlu může jejich chuť ještě umocnit. Zejména milovníci irské whiskey by měli určitě ochutnat.
Koktejl Tipperary figuruje na seznamu oficiálních koktejlů Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je řazen mezi New era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Tipperary
Příprava je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dávkují na led do míchací sklenice a po zamíchání se scedí do koktejlové sklenky na noze.
Recept na přípravu koktejlu Tipperary
- Připravíme si potřebné ingredience
- Irskou whiskey (0,5 dl)
- Sladký červený vermut (cca 0.25 dl)
- Chartreuse (0,15 dl) francouzský zelený bylinný likér
- Angostura bitters (2 střiky)
- Kostky ledu
- Plátek pomeranče, nebo svitek kůry na zdobení
- Koktejlovou sklenku na stopce naplníme ledem a necháme chladit
- Do barmanské míchací sklenice dáme kostky ledu, přidáme všechny tekuté suroviny a promícháme barmanskou lžičkou
- Z koktejlové sklenice vyjmeme led a scedíme do ní obsah míchací přes strainer, tedy bez ledu
- Ozdobíme plátkem pomeranče, případně použijeme svitek pomerančové kůry, kterou nad koktejlem nejprve rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje a poté vyhodíme.
- Drink je hotov
Video je ke shlédnutí je níže.
Původ a historie koktejlu Tipperary
Podle světově proslulého barmana Jacka McGarryho z The Dead Rabbit v New Yorku je tento Tipperery nedoceněným koktejlem, který je ideální pro každého milovníka americké whiskey, aby ponořil své prsty do světa irské whiskey. Se sladkým vermutem, zelenou Chartreuse, hořkými a esencí pomerančové kůry je tento „vyvážený“ recept temperamentní a harmonický, s robustní vůní obilí, ovoce a bylinek.
I když je Tipperary možná méně mainstreamový než některé z jeho kolegů klasických koktejlů, existuje už nějakou dobu. Poprvé se objevil v roce 1916 v tisku „Receptů na míchané nápoje“ od Huga R. Ensslina a požadovala stejné díly Bushmills Irish Whiskey, Chartreuse (bez specifikované barvy) a italský vermut; v knize průkopníka koktejlů Harryho MacElhona z roku 1922 „ ABC míchání koktejlů “ se recept Tipperary objevuje jako dvě unce irské whisky, půl unce zelené Chartreuse a jedna unce sladkého vermutu.
Dnes barmani následují MacElhoneovo doporučení – ale s jedním malým vylepšením. Zjistili, že lepší rovnováhy se dosáhne mírným snížením irské whiskey.
Závěr
Lze jen spekulovat, zda název koktejlu souvisí se stejnojmenným vojenským pochodem, který vznikl o 4 roky dříve (1912).
Tipperary
Up to mighty London
Came an Irishman one day.
As the streets are paved with gold
Sure, everyone was gay,
Singing songs of Piccadilly,
Strand and Leicester Square,
Till Paddy got excited,
Then he shouted to them there:
Sbor:
It’s a long way to Tipperary,
It’s a long way to go.
It’s a long way to Tipperary,
To the sweetest girl I know!
Goodbye, Piccadilly,
Farewell, Leicester Square!
It’s a long long way to Tipperary,
But my heart’s right there.
Paddy wrote a letter
To his Irish Molly-O,
Saying, „Should you not receive it,
Write and let me know!“
„If I make mistakes in spelling,
Molly, dear,“ said he,
„Remember, it’s the pen that’s bad,
Don’t lay the blame on me!„
Molly wrote a neat reply
To Irish Paddy-O,
Saying „Mike Maloney
Wants to marry me, and so
Leave the Strand and Piccadilly
Or you’ll be to blame,
For love has fairly drove me silly:
Hoping you’re the same!“
Sbor:
That’s the wrong way to tickle Mary,
That’s the wrong way to kiss.
Don’t you know that over here, lad
They like it best like this.
Hoo-ray pour les français,
Farewell Angleterre.
We didn’t know how to tickle Mary,
But we learnt how over there.