Vypálit červa – co to vlastně znamená?
Alkohol jako desinfekce
Alkohol sám o sobě je pro například chřipkový virus smrtící. Používá se v dezinfekčních přípravcích na čištění povrchů, které by mohly být plné virových částic. Stejně tak je alkohol obsažen v roztocích na očistu rukou, používaných ve zdravotnictví.
Teoreticky by tedy mělo být možné jednou dobře mířenou štamprlí slivovice vydezinfikovat krk a zbavit se počínající infekce.
Ale skutečnost je poněkud složitější. Háček je v tom, že viry způsobující rýmu jsou proti dezinfekčním účinkům alkoholu poměrně slušně odolné. Alkohol navíc oslabuje imunitu, a to jak celého organismu, tak i tkání, s nimiž se dostane do kontaktu přímo, tedy hlavně nosohltanu a jícnu.
Při virové infekci je přítomnost viru omezena na oblast krku jen na začátku onemocnění. Velmi rychle viry pronikají do celého organismu a tělo s nimi začíná bojovat na všech frontách, což je doprovázeno teplotou a bolestí svalů.
Po vypití jednoho panáka při počínající chřipce by teoreticky viry v krku mohly zahynout, ovšem jen pokud se již z nosohltanu nerozšířily do celého těla. Alkohol v krvi je pak už tak zředěný, že na obíhající viry smrtelně nepůsobí, a naopak oslabuje obranyschopnost konzumenta. Virus chřipky ale do těla často vstupuje i přes oční spojivky, a tam by jej nezničilo ani dvacet panáků toho nejtvrdšího alkoholu.
Alkohol jako lék
Primář Nešpor na dotaz „alkohol jako lék“ uvádí, že pouze v jediné situaci lze považovat alkohol za lék a to jako protijed při otravě metylalkoholem.
Ovšem není jen doktor Nešpor, názory lékařů na alkohol jako lék jsou nejednotné. Někteří připouští, že za určitých podmínek ano a někteří striktně odmítají.
Alkohol se dá do jisté míry považovat za lék, ale jen za určitých podmínek. Především je nutná pouze umírněná konzumace. V takovém případě se většina odborných studií (najdou se však i opačné studie) kloní k tomu, že je taková konzumace zdraví prospěšná. Především jde pak o víno a pivo.
U tvrdého alkoholu je na místě opatrnost, zejména co se množství týče.
Vypalování červa destiláty doktoři moc nedoporučují. Třeba v krku alkohol naopak oslabí obranyschopnost sliznice a výsledek pak může být opačný.
Slivovice jako lidová moravská medicína
Ranní panák destilátu na lačno proti všem nemocem
Asi dobře znáte příběhy zejména moravských kmetů, kteří se běžně dožívají přes sto let, u lékaře byli naposledy někdy po válce a nikdy nestonali. Oni sami připisují svojí vitalitu panáku slivovice, který si každé ráno hned po probuzení dávají.
A skutečně – alkohol může mít jistý vliv – roztáhne cévy, zvýší tlak, rozproudí krev. Ovšem v tomto případě působí spíše jako placebo.
Vitalitu u těchto kmetů lze hledat především v tom, že se jedná o lidi fyzicky pracující, tedy s celoživotním dostatkem pohybu, bez nadváhy a obezity, kteří žijí ve zdravém vesnickém ovzduší a konzumují domácí stravu bez přidaných barviv a konzervantů. Takové lidi prostě nepostihují civilizační choroby.
Nikdy není vyloučené, že vás napadne nějaký bacil, který vás ze dne na den položí do postele. Pokud však cítíte jemné škrábání v krku, první pomoc poskytne destilát jménem slivovice. Vzpomeňte si na slova babiček a dědečků. Vždyť oni sami vypalovali červa slivovicí a k doktorovi chodili, až když bylo opravdu nejhůř.
I když si to někteří odpůrci alkoholických nápojů nechtějí připustit, slivovice má pozitivní vliv na organismus, teda jen pokud se pije v malém množství. Tím malým množstvím je myšlena štamprle každý den aneb jedna zdravotní.
Slivovice jako taková má pozitivní vliv na cévní systém, protože rozšiřuje cévy. Pomáhá při chřipce a dokonce se dává po kapkách do uší, když začínají bolet.
Pokud už vypálit červa, tak jedině slivovicí.
V České republice je slivovice jednou z nejběžnějších pálenek. Vyrábí se ze švestek, blum či durancií. Pálenice se nachází v takřka každém větším moravském a valašském městě, kde má pálení slivovice dlouhou historii. Pálenka je však oblíbená i u našich slovenských sousedů.
Správná slivovice by měla obsahovat 52 procent alkoholu. Chuť by měla být výrazná, nicméně při polknutí by vás destilát neměl pálit v krku. Jestliže se po vypití štamprle zatřepete, raději zbytek láhve vylijte, protože to opravdu nebude dobře vypálená lihovina.
Nezbytnost při cestách do Egypta
Slyšeli jste o faraonově pomstě? Je to lidový název pro celou škálu střevních potíží, se kterými se nejčastěji setkají turisté v Egyptě.
Slivovici si Češi a zejména Moravané vozí na dovolenou do Egypta a do jiných, pro nás exotických krajů jako prevenci právě proti průjmům.
Mnoho z nich se pak skutečně domnívá, že slivovice funguje jako desinfekce proti střevním parazitům a že pokud jí tam budou pravidelně používat, předejdou tím průjmovým onemocněním.
Rada tzv. vypálit červa po ránu je sice možná příjemná, ale slivovice nebo jiný tvrdý alkohol pomáhá spíše psychicky než fyzicky. Účinek na střevní problémy je pramalý až téměř žádný.
Na bakterie a viry obsažené v cizokrajných vodních zdrojích naše tělo skutečně není zvyklé a reaguje tím způsobem, že se jich chce co nejdříve zbavit. Jakkoli. Raději nepijte vodu z kohoutku a vyvarujte se i ledu. Balenou vodu používejte, byť si jen jdete vyčistit zuby. V restauraci požadujte, aby vodu přinesli v zavřené lahvi a tu otevřeli až před vámi.
Abyste předešli střevním potížím, snažte se jíst v rozvojových zemích a v místech s nedostatečnými hygienickými podmínkami jen to, co můžete oloupat, čili u čeho máte jistotu, že je víceméně sterilní. A vyvarujte se pouličních stánků s jídlem. Nikdy nevíte, v jakých hygienických podmínkách bylo jídlo připraveno.