Tibi krystaly a fermentované nápoje 2/2 – Příprava nápoje
Recept na domácí přípravu základní tibi limonády – vodního kefíru
Rozpis je na jeden litr nápoje.
Ingredience potřebné pro přípravu tibi limonády
- 1 l vody – nejlépe den předem převařená, či alespoň filtrovaná, nebo odstátá, pokojová teplota
- 70 g řepný cukr
- 20 g sušené ovoce dle vlastního výběru
- 50 g tibi krystalů
Postup práce při přípravě tibi limonády
- Důkladně vypláchněte láhev, potřebujete nejlépe skleněnou, případně plastovou, o objemu 1,5 – 2 litry s uzavíratelným, nejlépe šroubovacím víčkem.
- Do láhve nalijte vodu, přidejte cukr, láhev uzavřete a důkladně protřepejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte krystaly tibi a sušené ovoce.
- Hrdlo láhve překryjte například ubrouskem s gumičkou a poté láhev nechte cca dva – tři dny odstát při pokojové teplotě.
- Po dvou až třech dnech je potřeba obsah láhve scedit, nejlépe přes cedník.
- Nyní máme hotovou základní tibi limonádu lehce ochucenou sušeným ovocem.
Ochucení tibi limonády – vodního kefíru
Pokud máme hotovou základní tibi limonádu – vodní kefír, můžeme s ní dále pracovat.
Nápoj je ale připravený a vhodný ke konzumaci už v tomto stavu. Stačí ho stočit do láhve, tu uzavřít a nechat chladit v lednici.
Jak postupovat při ochucení tibi limonády – vodního kefíru
Nápoj můžete využít také jako základ domácí, přirozeně perlivé limonády.
Přidejte do něj další bylinky, citronovou či pomerančovou štávu, namíchejte je s džusem a získejte tak širokou paletu chutí.
Limonáda obsahuje také malé množství alkoholu, platí, že čím delší je fermentace, tím je ho více, ale maximálně cca na úrovni slabšího piva, tzn. max. 3-4 procenta).
S krystaly lze postup prakticky donekonečna opakovat. Sušené ovoce můžete použít ještě jednou, pak jej lze upotřebte ještě v gastronomii, třeba do dezertů.
Limonádové tibi variace
Scezením kefírové vody jste získali perfektní základ pro míchání osvěžujících limonád. Perlivou tekutinu plnou probiotik použijte všude tam, kde byste nápoj dolili sodou. Kefírová voda ladí s prakticky jakýmkoliv limonádovým základem, a tak se vám nabízí bezpočet variant, s čím si osvěžující nápoj namíchat. Vybírejte suroviny podle sezony a kombinujte své oblíbené chutě. Tady je malá inspirace:
- jablečný džus, máta
- bezinkový sirup, citron
- malinový sirup, maliny, limeta
- limeta, panela, jalapeňo
- med, citron, zázvor
- tymián, grepový džus, třtinový cukr
- jablka se skořicí
- Kompotové šťávy a koření
Sekundární fermentací získáte limonádu se spoustou bublinek
Vodní kefír lze připravit pouze z cukru a mnozí to cíleně upřednostňují.
Výhodou tohoto postupu je snadnější a časově méně náročná manipulace s krystaly, kdy vás nezdržuje práce se sušeným ovocem.
K ochucení nápoje a se v tomto případě přistupuje až během sekundární fermentace. To znamená použití fermentovaného nálevu – přefiltrovaného vodního kefíru, který už neobsahuje žádné krystaly.
Postup sekundární fermentace tibi limonády
- Potřebujeme silnostěnnou skleněnou láhev, nejlépe s pákovým uzávěrem, ale lze použít i klasickou dvoulitrovou PET láhev.
- Před použitím je potřeba láhve propláchnout, nejlépe horkou vodou.
- Vodní kefír nalejeme do láhve, maximálně 90% objemu.
- Přisladíme – cca 1 polévkovou lžíci na 0,5 litru.
- Přidáme příchuť dle volby – lze použít cokoliv, ovoce čerstvé sušené, pyré i kompotované, zeleninu, bylinky, apod.
- strouhaný zázvor
- máta
- meduňka
- kousky citrusů
- jahodové pyré
- apod.
- Láhev hermeticky uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 2 – 3 dny
- Kontrolujeme natlakování a uzávěr v případně potřeby povolíme abychom snížili tlak.
- Nápoj za tu dobu řádně probublá – připomíná to výrobu burčáku.
- Když je bublání u konce, nápoj uložíme do lednice a necháme vychladit.
- Nyní je připraven ke konzumaci, při lití do sklenice krásně perlí a pění.
- Pokud je potřeba chuť nějak vyladit, udělejte se poznámky v receptuře a při další výrobě upravte množství cukru, případně dodejte několik kapek citronové šťávy.
Všechny díly