Pivo je výborný zdroj vitamínů a minerálů

Pokud se týká piva, jsou Češi národ rekordmanů a tolik piva, kolik každý průměrně vypije v Česku, tolik se ho nevypije nikde jinde na světě, teprve s velkým odstupem jsou druzí Rakušané a třetí Němci.

Pivo je v Česku jedním z nejpopulárnějších nápojů a ne nadarmo se mu přezdívá tekutý chléb. Pivo je v Česku důvodem společenských setkání i náboženstvím.

Konzumace piva po vyčerpávajícím pracovním dni představuje pro mnohé z nás již pravidelný rituál, bez kterého si neumíme představit svůj běžný den. A pivo je mezi lidmi nadále považováno za velmi oblíbený a i přes nedávné zdražení, stále finančně dostupný nápoj.

Češi, jsou jednoznačně národem pivařů, alespoň jednou týdně si ho dopřeje více než 70% Čechů a na čepované pivo do hospody si alespoň jednou týdně zajde prakticky každý druhý.

Pivo jako iontový nápoj

Jako iontový nápoj se obvykle označuje drink složený ze sacharidů a vybrané kombinace vitamínů, minerálů a dalších přidaných látek, jako jsou například karnitin, glutamin atp.

Obvyklým účelem iontového nápoje je hydratace organismu a zabránění ztráty vitamínů a minerálů v důsledku nadměrného pocení například při tréninku za horkého letního počasí. Většina iontových nápojů obsahuje mimo jiné i vitamíny skupiny B a těch je v pivu opravdu požehnaně.

Problém je někde jinde – je to v pivu obsažený alkohol, který namísto hydratace působí na lidské tělo zcela opačně. Setkal se s tím asi každý, kdo někdy alkohol přebral. Jedná se o bolesti hlavy způsobené dehydratací. Diskuse o tom, že pivo působí jako iontový nápoj je tedy už ze své podstaty zcela nesmyslná. Odborníci na výživu se vzácně shodují na tom, že pivo by byl výborný iontový nápoj, pokud by tedy neobsahoval alkohol. Pokud se tedy budete držet piva nealkoholického, pak věta v nadpise stoprocentně platí.

U běžného piva, které obsahuje cca 5% procent alkoholu se jedná jen o mýtus, kterým si pivaři – sportovci odůvodňují svojí konzumaci piva, při tužení týmu, zpravidla po tréninku.

Přestože pivo obsahuje složky, které mohou působit proti vysokému krevnímu tlaku a některým typům rakoviny, odborníci varují, že nadměrné pití piva může zdraví docela dost škodit.

Pivo poškozuje vnitřní orgány a narušuje kvalitu spánku

Ačkoliv v sobě ukrývá několik vitamínů a zdraví prospěšných látek, může mít pivo škodlivé účiny především na náš spánek a játra. Dokonce i mírná konzumace piva může vést ke snížení kvality spánku. Pivo, respektive alkohol v něm obsažený v našem trávicím systému může vyvolat různé zdravotní problémy. Například může způsobit bolesti břicha, nadýmání a průjem.

Střídmé pití piva může přispět ke snížení rizika aterosklerózy, což je onemocnění známé jako kornatění tepen. Dále má pivo diuretické účinky a podporuje vylučování žluči, což může pomoci předcházet tvorbě močových a žlučových kamenů. Nicméně ne všechny typy piva jsou stejně prospěšné. Zdravotní prospěšnost piva závisí na kvalitě surovin použitých při jeho výrobě a pak také samozřejmě na obsahu alkoholu. A tady platí, čím méně alkoholu, tím lépe pro naše tělo.

Pivo je plné vitamínů a minerálů

Pivo však v sobě ukrývá i několik zdravotních benefitů, které v žádném jiném alkoholickém nápoji nenajdeme. Pivo obsahuje několik základních vitamínů a minerálních látek, které mohou přispět k našemu zdraví. Mezi ně patří vitamíny skupiny B – konkrétně B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacin (vitamín B3) a kyselina listová.

Kromě toho pivo obsahuje antioxidanty a fermentované sloučeniny, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev. Pro výrobu piva používá sládek čtyři základní suroviny: vodu, obilný slad, chmel a pivovarské kvasnice. Tyto komponenty jsou zásadní pro finální chuť, aroma a nutriční hodnotu piva.

Díky obilnému sladu, který je základem každého piva, se do nápoje dostává široká škála vitamínů a minerálů. Pivo obsahuje nejen draslík a sodík, ale je navíc bohaté o chloridy, vápník, hořčík, fosfor a křemík. Tyto minerály mají blahodárný vliv na naše zdraví, pokud je pivo konzumováno v přiměřeném množství.

Platí pravidlo, že tmavá piva zpravidla obsahují více alkoholu než světlé druhy. Mnoho lidí se však mylně domnívá, že barva přímo souvisí s obsahem alkoholu. Pravdou ale je, že barva piva neovlivňuje podíl alkoholu, chuť ani kalorickou hodnotu. Tmavá barva je dosažena použitím specifických odrůd sladových zrn. Jaký podíl alkoholu bude konkrétní pivo obsahovat, závisí pouze na rozhodnutí výrobce.

Vitamíny obsažené v pivu

Pivo, to je mnoho nejrůznějších látek.

Hlavní je samozřejmě voda, která tvoří 92 % jeho obsahu. I proto platí, že pivo spolehlivě zahání žízeň. Pivo dále obsahuje samozřejmě alkohol, ale i minerály ke kterým patří draslík, hořčík, fosfor, sodík, měď, dále bílkoviny – 3 až 5 gramů na litr, sacharidy, což je hlavní zdroj energie, vlákninu a pak také vitamíny.

Konkrétně se jedná o následující:

  • Tiamin (vitamin B1) je důležitý pro energetickou přeměnu v buňkách a pro správnou funkci nervové soustavy a srdce.
  • Riboflavin (vitamin B2) je nezbytný pro dobrý stav kůže, očí, nervové soustavy a energetického metabolismu.
  • Niacin (vitamin B3) podporuje správnou funkci nervové soustavy, rovněž snižuje míru únavy a vyčerpání.
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5) je klíčovým prvkem při metabolismu látek v organismu.
  • Pyridoxin (vitamin B6) se účastní řady enzymatických reakcí při metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin, podílí se na tvorbě krevního barviva.
  • Kyselina listová (vitamin B9) má vliv na tvorbu DNA, krvetvorbu a obecně růstové procesy.
  • Kobalamin (vitamin B12) se podílí na tvorbě červených krvinek.
  • Biotin (vitamin H) pomáhá při tvorbě energie a podílí se na správné funkci nervové soustavy a udržení normálního stavu sliznic, vlasů a pokožky.

Naopak pivo prakticky vůbec neobsahuje vitamín D.

Zdravotní prospěšnost a rizika pití piva

U piva platí totéž jako u jiných druhů alkoholu. Některé pozitivní účinky na lidský organismus mít může, ale rozhodně platí, že pouze při konzumaci v rozumném množství. Podle lékařů je toto množství maximálně dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy za den. Ale zase ne každý den, minimálně dva dny v týdnu by neměl být konzumován vůbec žádný alkohol.

Podstatnou složkou piva je alkohol, byť v menším množství než u jiných nápojů. A odborníci se shodují na tom, že ten skutečně spíše škodí, než prospívá. Na druhou stranu existuje řada studií poukazujících na to, že pivo zdraví skutečně prospívá.

Dlouhodobé výzkumy ukazují, že umírněná konzumace českého piva může mít pozitivní vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krevní oběh a některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter. 

Při rozumném dávkování nám pomáhá udržovat správnou hladinu vitaminů B v těle, snižovat šanci na srdeční poruchy a chránit srdce nebo pravděpodobně i předcházet Alzheimerově chorobě. V pivě obsažené minerály jsou také třeba pro správný chod těla. Pokud pijeme pivo jako součástí vyváženého jídelníčku, může být pro naše zdraví i přínosem. Další slibné studie také nasvědčují tomu, že nealkoholické pivo pité při jídle zmírňuje projevy úzkosti a stressu.

Na druhou stranu vliv piva na lidský organismus je stejně jako u každého jiného alkoholu nepochybně i negativní. Problémem je pochopitelně i alkohol, který tělu ve zvýšeném množství rozhodně neprospívá a při zvýšené a dlouhodobé konzumaci se negativně projeví zejména na nervové soustavě.

A to nesmíme ani zapomínat na to, že nenápadným rizikem je podpora chuti k jídlu. Pokud se jí totiž necháte ovládnout, zvýšíte příjem kalorií a nakonec tak můžete i přibrat.

A Češi rozhodně nepatří k národům, které by trpěly podvýživou, to právě naopak, mnoho jich trpí nadváhou a obezitou a to se všemi negativními důsledky a civilizačními chorobami, které tento stav pro naše tělo představuje.

Ideální řešením pak představují pivovarské kvasnice, jedná se o zbytkovou surovinu z výroby piva, která však obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů, že se z ní vyrábějí tablety, které se prodávají jako doplněk stravy.