Makkoli – Tradiční korejské rýžové víno

Jižní Korea je země, kde se spojuje historická tradice s moderními prvky. A Korejci pijí alkohol poměrně často. Podobně jako Češi.

Není tak výjimkou, že hned vedle historického královského paláce či tradiční korejské svatyně stojí ultra moderní mrakodrap. A pokud chce někdo navštívit tuto svatyni a přijde v tradičním kroji, má vstup zcela zdarma, čehož zejména korejské teenagerky často s oblibou využívají a nosí tak při návštěvě tradiční hanbok. Je to tak pro ně příležitost k netradičnímu selfie.

A stejně tak je tomu i s korejským rýžovým vínem zvaným makkoli. Ještě nedávno znali toto rýžové víno pouze zemědělci na chudém korejském venkově.

Ale to se velmi rychle změnilo, poté, co je tam napadlo začít vyrábět toto víno ve velkém a stáčet ho do plastových lahví a prodávat ho stejným způsobem jako ostatní nápoje v Koreji. Tedy v desítkách tisíc malých obchůdků otevřených 24 hodin denně, v prosklených lednicích, hned vedle ostatních alkoholických nápojů, piva a nealkoholických nápojů světových značek.

To mělo za následek, že se toto víno velmi rychle dostalo do povědomí obyvatel východní Asie a rozšířilo se i do ostatních zemí. Nyní tak patří mezi nejpopulárnější nízkoalkoholické nápoje ve východní Asii. Jeho produkce tak od té doby mnohonásobně vzrostla a stalo se oblíbeným hlavně u konzumentů, kteří i při pití alkoholu dbají na své zdraví.

Korejské rýžové víno – historie a současnost

Víno má mnoho alternativních názvů, v zásadě se ale jedná o totožný, či velmi podobný nápoj:

  • makgeolli
  • makgula
  • makoli
  • mak

Makkoli je jeden z nejstarších alkoholických nápojů v Koreji, jedná se o nefiltrované korejské rýžové víno se zakaleným mléčným vzhledem. Nízkoalkoholické víno je jemně perlivé a má sladkokyselou chuť, kterou bychom mohli nejlépe přirovnat k našemu burčáku. A stejně jako je tomu u burčáku, i zde se jedná o přírodní probiotikum, což má za následek jeho omezenou trvanlivost a nutnost uchovávat jej v chladu.

Ačkoliv patří makkoli mezi rýžová vína, s běžnými víny z kvašených hroznů má tento kalně bílý nápoj připomínající mléko jen málo společného. Nejstarší korejský alkoholický nápoj ze zkvašené rýže, mouky a vody se pil na venkově už v prvním století před naším letopočtem.

Díky nenáročné výrobě, nízkému obsahu alkoholu a příznivým účinkům na zažívání, na něj korejští zemědělci nedali nikdy dopustit. Vedle toho bylo makkoli používáno také jako součást tradičních rituálů k uctění předků rodin.

V posledních letech se ale korejské rýžové víno z venkova stalo hitem nejen městské mládeže v celé východní Asii. Makkoli pijí mladí lidé na večírcích, protože s 6 až 8 procenty alkoholu není tak silné jako ostatní rýžová vína. Lidé si ho s oblibou také dopřávají doma, protože příznivě ovlivňuje jejich zažívání, obsahuje bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Výrazný obsah vitamínů B pomáhá také k celkové regeneraci organismu, zejména kůže a zraku.

Makkoli je oblíbeným nápojem také při dietách. Protože husté víno zasytí téměř jako lehký oběd. Je tak dobré na udržení štíhlé postavy a ještě zlepšuje jako fermentovaný nápoj funkci zažívání.

Výroba a konzumace makkoli

Tradičně se makkoli podává v dřevěném či kovovém džberu s velkou lžící, kterou se víno rozlévá do šálků. Považuje se za velmi nezdvořilé dolévat nápoj sám sobě, zato vy musíte být pozorní a neustále dolévat ostatním, pokud jsou jejich kalíšky prázdné. Odmítnutí dolití je často setká s nepochopením.

Makkoli se ale dnes běžně prodává nejčastěji v neprůhledných plastových lahvích a při nákupu musíte počítat s tím, že víno má velmi omezenou dobu spotřeby a musí se uchovávat v chladu. Před rozléváním je nutné lahví pořádně zatřást, aby se všechny složky nápoje mohly pořádně promíchat.

Na trhu existuje široká škála různých ovocných příchutí (například hroznové víno, či lískový ořech, ad.) a z vína lze připravit také mnoho osvěžujících koktejlů. I přírodní varianta však chutná výborně a v horkém korejském podnebí je velmi osvěžující.

Chuť je lehce nasládlá, štiplavě nakyslá, barva je mléčně bílá. Pokud je víno prodáváno v průhledné láhvi, můžete jasně vidět bílý sediment na dně láhve. Obsah alkoholu se pohybuje od cca 6% výše.

Makkoli se vyrábí s použitím vařené sladké rýže a nuruku, suchého fermentovaného obilného sladu, který funguje jako potrava pro kvasinky, které přeměňují cukry na alkohol. Kromě rýže lze při výrobě použít i jiná zrna, jako je pšenice nebo ječmen. Směs se nechá asi týden kvasit v hliněných nádobách. Jižní Korea produkuje drtivou většinu makkoli, několik japonských rýžových vinařů vyrábí svou vlastní verzi.

Protože je makkoli nefiltrovaný a přirozeně fermentovaný nápoj, je nejlepší ho vypít do týdne až dvou od výroby. Během několika měsíců se změní na rýžový ocet. Mnoho plastových lahví makkoli dostupných v prodejnách je pasterizovaných, což prodlužuje jejich trvanlivost, ale tento výrobní postup ničí mnoho bakterií, které mu dodávají jeho charakteristickou chuť.

Makkoli vs. sodžu

Mnoho zahraničních turistů ze vzdálenějších oblastí tento nápoj vůbec nezná a plete si ho tak s jiným tradičním korejským nápojem – sodžu. Ale jedná se o dva zcela odlišné nápoje, které jsou pro informované snadno od sebe rozeznatelné.

Sodžu

Rozdíl je zejména v chuti, ale i způsobu výroby, kdy levnější varianty sodžu bývají vyráběny z potravinářského lihu, dražší – originální varianty sodžu, jako je například tradiční andongské sodžu, se stále destilují z rýže či ječmene. Základem je tedy destilát. Sodžu je také vždy alespoň trochu sladké, protože se přislazuje a také, nejčastěji synteticky, ochucuje. Chuťově jej lze přirovnat ke slabší ochucené vodce. Na první pohled jej poznáte podle toho, že je vždy zcela čiré. Obsahuje cca od 20% alkoholu výše. Postrádá také krémovou texturu a přírodní probiotika.

Více o sodžu se dočtete zde – Pálenka z Koreje – Sodžu – ALKOHOL DRINK.

Makkoli

Oproti tomu makkoli je vždy nápoj fermentovaný (kvašený) a vždy mléčně zakalený, nikdy čirý. Makkoli obsahuje oproti sodžu také mnohem méně alkoholu. Většina lahví makkoli je jemně perlivá, díky čemuž je nápoj šumivý. Může chuťově připomínat sladkou rýži, jogurt a konzistencí pak připomínat hustější víno. Zanechává mléčný, krémový pocit v ústech. Má nízkou až střední kyselost díky přirozené fermentaci a neobsahuje žádné třísloviny, protože se nevyrábí z vinných hroznů.