Jak si vychutnat Brazílii 4/5
V dnešním článku se zaměříme na to, jaké nápoje jsou pro Brazílii typické a co vše si tam můžete v baru vychutnat.
Cachaca, Caipirinha
Brazilským národním nápojem, jak už pravidelní čtenáři jistě vědí, je pálenka cachaca, která je zdejší variantou rumu. Oproti rumu, který je vyráběn z odpadní melasy je cachaca vyráběna ze šťávy z cukrové třtiny, která se nechává zkvasit a poté se destiluje. Cachaca je opravdu drsné a silné pití, které je ve stálé nabídce každého baru, podobně jako u nás náš tuzemák. Je považována hlavně za nápoj vesničanů, zemědělců a pracujícího obyvatelstva. V restauraci jsme jako digestiv po večeři zkusili ochutnat zlatou cachacu, která zraje v sudech a ani tak to nebylo nic jemného.
A právě z této pálenky se připravuje brazilský národní koktejl Caipirinha, který stejně jako cachacu seženete v každém baru, kde míchají koktejly, a tvoří tak základ nabídky. Koktejl seženete i na pláži, kde si ho můžete vychutnat s výhledem na Atlantický oceán. Pokud jste ve větší skupince, na přání vám koktejl připraví také v litrovém kelímku jako párty drink a zábava na pláži tak může začít.
V originále se připravuje pouze z limetky a cukru, poté se sklenice naplní ledem a zaleje cachacou. Jak už bylo uvedeno výše, je to opravdu drsné pití a je potřeba nespěchat, vyčkat až se led v koktejlu alespoň trochu rozpustí, nápoj se naředí a chutě spojí, pak vám určitě zachutná.
Brazilci jsou kreativní a tento koktejl alternativně připravují z manga, maracuji, ananasu, apod. Tyto alternativy však ani zdaleka nedosahují kvalit originálu, protože v koktejlu chybí kyselý citrus, který by chuťově tvořil protiváhu cukru a cachacy a chuť koktejlu je tak příliš sladká a plochá.
Zejména pro turisty připravují tento koktejl také z vodky, která je oproti cachace jemnější Takový koktejl se pak jmenuje Caipiroska, nebo Caipivodka, ale proč pít v Brazílii vodku.
Pivo
V Brazílii se také pije ve značném množství pivo, podle statistik přes 60 litrů na osobu za rok. Točené pivo není příliš rozšířené, ale sehnat se dá. Pokud jste fanoušky Heinekenu, seženete ho opravdu všude, ale nikdo z nás neletěl do Brazílie popíjet Heineken, proto ochutnáváme zejména brazilská lokální piva, nejčastěji jsou typu Pilsen a vyráběná v licencích.
V místních nálevnách, kde mají cca 10-20 druhů piv na výběr (láhve a plechovky) se scházejí pivaři a většinou se konzumují litrová balení levnějších značek. Vybavení pak bývá stylové – plastové přepravky s pivy, plastový nábytek a plastové vybavení s logy pivovarů.
K nejznámějším značkám piv patří:
- Lokal
- Brahma
- Skol
- Antarctica
- Eisenbahn
- Itaipava
- Petra
V barech a restauracích pak jsou pro nás netradiční objemové míry piva. Plechovky jsou o obsahu 473 ml, 350 ml, někde také 230 ml Láhve pak zpravidla 350 ml, 600 ml a 1 litr. Láhve i plechovky vám pak umístí do zvláštního obalu, který by měl v horkém podnebí udržet nápoj déle chladný.
Craft beer scéna má v Brazílii také zastoupení, několikrát jsem ochutnal v baru točené pivo stylu IPA a nebyl to nezapomenutelný zážitek. V supermarketech je však výběr vcelku široký.
Nealkoholické nápoje
Příznivci nealkoholických nápojů, pak mohou ochutnat místní ovocné limonády Guaraná a Guaranita, které se vyrábějí z ovoce guarana, které pochází z tropických deštných pralesů v brazilské Amazonii. Tento plod má velmi povzbuzující účinky. Guaraná je tak osvěžující přírodní energy drink. Jedná se o originální brazilský produkt, podobně jako třeba Inca cola, která je zase typická pro Peru.
Zejména podél silnic pak hlavně děti prodávají vychlazené kokosové ořechy, do kterých vám udělají nebozezem otvor a vy pak můžete obsah vypít brčkem.
O výborné brazilské kávě se ani nemá smysl zmiňovat.
V posledním díle cestopisu se zaměříme na brazilskou kuchyni a závěrečné postřehy.
Všechny díly