Klasifikace vín u nás a ve světe
Tento článek by vám měl pomoci v lepší orientaci ve zkratkách a nápisech používaných na vinných etiketách a nápojových lístkách v restauracích, tak abyste si lépe dokázali představit, co lze od daného druhu vína očekávat.
Klasifikace a označení vín
Francie
- Vin de Table – stolní vína bez označení odrůdy a původu
- Vin de Pays – kvalitnější vína s označením původu a charakteru
- VDQS (Vin De limité de Qualité Supérieure) – kontrolovaná vína ale s vyššími limity produkce, kvalitou se blíží vínům AOC
- AOC (Appellation d Origine Controlée) – nejkvalitnější francouzská vína, přísná kontrola původu, množství produkce, technika zpracování a kvalita
- Premiér Cru, Grand Cru – úřední ohodnocení nejlepších vinic
Itálie
- VDT – stolní, vino de Tavola
- IGT – místní vína vyšší kvality s kontrolovaným původem
- DOC – jako francouzské AOC
- DOCG – nejvyšší stupeň kvality
Španělsko
- Vino de mesa – stolní víno
- DO – jako francouzské AOC nebo italské DOC
- DOCa – ještě vyšší klasifikace, cca 30 území s přísně kontrolovanými podmínkami
Česko
- Stolní
- Jakostní
- Víno s přívlastkem
- Kabinet 19st
- Pozdní sběr 21st
- Výběr z hroznů 24st
- Výběr z bobulí 27st
- Ledové sklízeno při -6st a min 27 st
- Slámové skladováno na slámě nebo zavěšeno v prostoru min 3 měsíce a min 27 st cukernatosti
Rakousko
Stupně jakosti
- Tafelwein (známkové (stolní) víno – nejméně 10,6 stupnů KMW ( KMW = Klosterneuburský moštoměr. Udáva obsah cukru ve 100kg moštu).
- Landwein – přibližně 14 stupnů KMW
- Qualitatswein (jakostní víno ) – nejméně 15 stupnů KMW
- Kabinett – nejméně 17 stupnů KMW
- Spatlese (pozdní sběr ) – nejméně 19 stupnů KMW
- Auslese (výběr z hroznů ) – nejméně 21 stupnů KMW
- Beerenauslese (výběr z bobulí ) – přibližně 25 stupnů KMW
- Eiswein (ledové víno ) – přibližně 25 stupnů KMW
- Strohwein (slámové víno)- přibližně 25 stupnů KMW
- Ausbruch – přibližně 27 stupnů KMW
- Trockenbeerenauslese – přibližně 30 stupnů KMW
Třídění podle obsahu cukru
- Trocken – (suché) max. 9 g zbyt. cukru / L když celkový obsah kyselin není větší jak 2g/l
- Halbtrocken – (polosuché) do 12 g zbyt. cukru / l
- Lieblich – (polosladké) do 45 g zbyt. cukru / l
- Súß – ( sladké ) přes 45 g zbyt. cukru / l
V Rakousku pro Land – jakostní a přívlastková vína je povoleno sklidit na 1 hektar maximálně 9000 kg hroznů, nebo 6750 litrů vína. Rakouská jakostní a přívlastková vína jsou státně dvakrát kontrolovaná.
Závěr
V zemích jako např. Francie, Itálie, Španělsko je jedním z hlavních determinantů pro kategorizaci vína poloha vinice, na které jsou vypěstovány hrozny pro jeho výrobu. Vína vyšších kategorií jsou proto označována počátečními písmeny symbolizujícími kontrolovaný název původu: AOC, DOC, DOCG. V zemích jako je Německo a v Rakousku je klasifikace vín založena na cukernatosti hroznů použitých pro jeho výrobu a vína jsou tříděna na vína stolní a vína vyšších kategorií na vína jakostní popř. vína s přívlastkem (jakostní s přívlastkem).
Systém klasifikace vín dle našeho vinařského zákona je založen podobně jako v Německu, ale zejména v Rakousku na stupni vyzrálosti hroznů použitých pro výrobu vína.