Klasifikace vín u nás a ve světe

Tento článek by vám měl pomoci v lepší orientaci ve zkratkách a nápisech používaných na vinných etiketách a nápojových lístkách v restauracích, tak abyste si lépe dokázali představit, co lze od daného druhu vína očekávat.

Klasifikace a označení vín

Francie

Vin de Table – stolní vína bez označení odrůdy a původu
Vin de Pays – kvalitnější vína s označením původu a charakteru
VDQS (Vin De limité de Qualité Supérieure) – kontrolovaná vína ale s vyššími limity produkce, kvalitou se blíží vínům AOC
AOC (Appellation d Origine Controlée) – nejkvalitnější francouzská vína, přísná kontrola původu, množství produkce, technika zpracování a kvalita
Premiér Cru, Grand Cru – úřední ohodnocení nejlepších vinic

Itálie

VDT – stolní, vino de Tavola
IGT – místní vína vyšší kvality s kontrolovaným původem
DOC – jako francouzské AOC
DOCG – nejvyšší stupeň kvality

Španělsko

Vino de mesa – stolní víno
DO – jako francouzské AOC nebo italské DOC
DOCa – ještě vyšší klasifikace, cca 30 území s přísně kontrolovanými podmínkami

Česko

Stolní
Jakostní
Víno s přívlastkem
Kabinet 19st, Pozdní sběr 21st, Výběr z hroznů 24st, Výběr z bobulí 27st, Ledové sklízeno při -6st a min 27 st , Slámové skladováno na slámě nebo zavěšeno v prostoru min 3 měsíce a min 27 st cukernatosti.

Rakousko

Stupně jakosti .
Tafelwein (známkové (stolní) víno – nejméně 10,6 stupnů KMW ( KMW = Klosterneuburský moštoměr. Udáva obsah cukru ve 100kg moštu).
Landwein – přibližně 14 stupnů KMW
Qualitatswein (jakostní víno ) – nejméně 15 stupnů KMW
Kabinett – nejméně 17 stupnů KMW
Spatlese (pozdní sběr ) – nejméně 19 stupnů KMW
Auslese (výběr z hroznů ) – nejméně 21 stupnů KMW
Beerenauslese (výběr z bobulí ) – přibližně 25 stupnů KMW
Eiswein (ledové víno ) – přibližně 25 stupnů KMW
Strohwein (slámové víno)- přibližně 25 stupnů KMW
Ausbruch – přibližně 27 stupnů KMW
Trockenbeerenauslese – přibližně 30 stupnů KMW

Třídění podle obsahu cukru
Trocken – (suché) max. 9 g zbyt. cukru / L když celkový obsah kyselin není větší jak 2g/l
Halbtrocken – (polosuché) do 12 g zbyt. cukru / l
Lieblich – (polosladké) do 45 g zbyt. cukru / l
Súß – ( sladké ) přes 45 g zbyt. cukru / l

V Rakousku pro Land – jakostní a přívlastková vína je povoleno sklidit na 1 hektar maximálně 9000 kg hroznů, nebo 6750 litrů vína. Rakouská jakostní a přívlastková vína jsou státně dvakrát kontrolovaná.

Závěr

V zemích jako např. Francie, Itálie, Španělsko je jedním z hlavních determinantů pro kategorizaci vína poloha vinice, na které jsou vypěstovány hrozny pro jeho výrobu. Vína vyšších kategorií jsou proto označována počátečními písmeny symbolizujícími kontrolovaný název původu: AOC, DOC, DOCG. V zemích jako je Německo a v Rakousku je klasifikace vín založena na cukernatosti hroznů použitých pro jeho výrobu a vína jsou tříděna na vína stolní a vína vyšších kategorií na vína jakostní popř. vína s přívlastkem (jakostní s přívlastkem).
Systém klasifikace vín dle našeho vinařského zákona je založen podobně jako v Německu, ale zejména v Rakousku na stupni vyzrálosti hroznů použitých pro výrobu vína.