Barman, číšník, pikolík, someliér a barista
Barman
- Je pracovník, jehož úkolem je příprava a podávání širokého sortimentu míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů.
- Připravuje také tabule – bankety, rauty, recepce, dokončuje jídla a dává jim konečnou úpravu. Musí ovládat různé receptury.
- Stará se o zařízení baru – sklenice, mixery, šejkry, zabezpečuje chlazení, ošetřování ovoce, přísad, ostatních surovin, nápojů.
- Respektování hygienických předpisů a úzkostlivé dodržování čistoty je v tomto povolání samozřejmostí.
- Podává nápoje v místech k tomu určených, tzn. v barech.
- Zákazníky obsluhuje u pultu, případně přebírá objednávky od číšníků pro obsluhu u stolu.
- Práce barmana se většinou odehrává před očima hostů.
- Míchá, prostírá, servíruje nápoje a zúčtovává peníze.
Číšník
- Ženská forma je servírka nebo číšnice
- Jedná se o profesi v oblasti gastronomie a pohostinství,
- Číšník v baru se nazývá barman, v hostinci hostinský, v hospodě hospodský, ve výčepu výčepní, ve (vinném) sklípku sklepník nebo sklepmistr.
- Hlavní činností číšníka je obsluha zákazníků, podávání nápojů a jídel v pohostinských zařízeních jako jsou hotely, restaurace, kavárny, hospoda, hostinec, vinárny apod.
- Etymologický původ slova číšník je od výrazu „číše“.
- V dobách feudalismu byl jako číšník označován úředník, který měl na starosti správu královských vinných sklepů a vinic. Funkce takového dvorního úředníka – číšníka byla zachována na evropských dvorech panovníků až do konce feudalismu.
Pikolík
Nejedná se o liliputa v uniformě a se srandovní čepičkou na hlavě, který otevírá hostům hotelové dveře a doručuje vzkazy, jak je tomu ve filmech.
- Číšnický učeň se nazývá pikolík.
Someliér
- Sommelier nebo též someliér je gastronomický odborník, specialista na víno, snoubení pokrmů a vína, delikatesy. ostatní nápoje a na kombinace pokrmů, nápojů.
- Je schopen provádět profesionální degustaci vín a dalších nápojů a posoudit jejich kvalitu a správné využití.
- Slovo sommelier má svůj původ ze slov Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína a Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.
- Povolání sommelier má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace.
- Doporučení sommeliera ovlivňuje subjektivní vnímaní chuti.
Barista
- Barista je člověk, který se specializuje na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a nápojů založených na espressu.
- Své schopnosti porovnávají baristé na různých mezinárodních i národních kláních. Vrcholnou akcí je Mistrovství světa baristů (World Barista Championship), kam postupuje vítěz národního mistrovství každé členské země kávové asociace. V ČR soutěže baristů založili v roce 2003 Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková.
- Pro založení vlastní kavárny nesmí chybět živnostenský list na hostinskou činnost, která vyžaduje praxi a vzdělání akreditovaný baristický kurz.