Barman, číšník, pikolík, someliér a barista

Barman

  • Je pracovník, jehož úkolem je příprava a podávání širokého sortimentu míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů.
  • Připravuje také tabule – bankety, rauty, recepce, dokončuje jídla a dává jim konečnou úpravu. Musí ovládat různé receptury.
  • Stará se o zařízení baru – sklenice, mixery, šejkry, zabezpečuje chlazení, ošetřování ovoce, přísad, ostatních surovin, nápojů.
  • Respektování hygienických předpisů a úzkostlivé dodržování čistoty je v tomto povolání samozřejmostí.
  • Podává nápoje v místech k tomu určených, tzn. v barech.
  • Zákazníky obsluhuje u pultu, případně přebírá objednávky od číšníků pro obsluhu u stolu.
  • Práce barmana se většinou odehrává před očima hostů.
  • Míchá, prostírá, servíruje nápoje a zúčtovává peníze.

Číšník 

  • Ženská forma je servírka nebo číšnice
  • Jedná se o profesi v oblasti gastronomie a pohostinství,
  • Číšník v baru se nazývá barman, v hostinci hostinský, v hospodě hospodský, ve výčepu výčepní, ve (vinném) sklípku sklepník nebo sklepmistr.
  • Hlavní činností číšníka je obsluha zákazníků, podávání nápojů a jídel v pohostinských zařízeních jako jsou hotely, restaurace, kavárny, hospoda, hostinec, vinárny apod. 
  • Etymologický původ slova číšník je od výrazu „číše“.
  • V dobách feudalismu byl jako číšník označován úředník, který měl na starosti správu královských vinných sklepů a vinic. Funkce takového dvorního úředníka – číšníka byla zachována na evropských dvorech panovníků až do konce feudalismu.

Pikolík

Nejedná se o liliputa v uniformě a se srandovní čepičkou na hlavě, který otevírá hostům hotelové dveře a doručuje vzkazy, jak je tomu ve filmech.

  • Číšnický učeň se nazývá pikolík.

Someliér

  • Sommelier nebo též someliér je gastronomický odborník, specialista na víno, snoubení pokrmů a vína, delikatesy. ostatní nápoje a na kombinace pokrmů, nápojů.
  • Je schopen provádět profesionální degustaci vín a dalších nápojů a posoudit jejich kvalitu a správné využití.
  • Slovo sommelier má svůj původ ze slov Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína a Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.
  • Povolání sommelier má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace.
  • Doporučení sommeliera ovlivňuje subjektivní vnímaní chuti.

Barista

  • Barista je člověk, který se specializuje na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a nápojů založených na espressu.
  • Své schopnosti porovnávají baristé na různých mezinárodních i národních kláních. Vrcholnou akcí je Mistrovství světa baristů (World Barista Championship), kam postupuje vítěz národního mistrovství každé členské země kávové asociace. V ČR soutěže baristů založili v roce 2003 Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková.
  • Pro založení vlastní kavárny nesmí chybět živnostenský list na hostinskou činnost, která vyžaduje praxi a vzdělání akreditovaný baristický kurz.