Buřty na černém pivu – Pivní chuťovka
Tohle zná asi každý – jdete na pivo a po pár pivech, které mimochodem velmi podporují chuť k jídlu, dostanete hlad. Máte chuť na něco masitého a pikantního, co by výborně chuťově ladilo právě k tomu k pivu.
A na to se právě výborně hodí tzv. pivní chuťovky, tedy něco malého k pivu. I když zde záleží především na velikosti porce, zda to bude něco malého, nebo celý vydatný chod.
Buřty na pivu jsou naprostá hospodská klasika, stejně jako utopenci, zavináči, matesy, pikantní topinky, nakládané pivní sýry, apod. Receptů na tento pokrm je nepočítaně, od různých osvědčených rodinných receptur předávaných z generace na generaci, přes receptury připravované v různých pivnicích a vyhlášených pivních hospodách, různé chalupářské recepty lišící se podle druhu uzeniny a piva, až po variace známých televizních kuchařů celebrit.
Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá až triviální, jednodušeji už to vlastně ani nejde. Ve zkratce se všechny suroviny naskládají do zapékací mísy či pekáče, podlijí se pivem a vše se následně upeče v troubě. Samozřejmě, čím déle a při nižší teplotě se vše budete péci, tím lepší a komplexnější chuti dosáhnete.
Výsledkem je výrazná chuť šťávy s karamelizovanou cibulkou a černým pivem, pěkně dokřupava vypečené buřty a čerstvý chléb, který se do šťávy máčí, chutnají prostě božsky.

Buřty na černém pivu
Suroviny potřebné pro přípravu buřtů na černém pivu
Rozpis je cca na 4 porce, případně 8 předkrmů.
Potřebujeme následující suroviny:
- Buřty – 8 kusů
- Cibule – 2 větší kusy
- Černé pivo – 0,5 litru
- Sterilovaná drcená rajčata – 400 g (1 plechovka)
- Česnek – 4 stroužky
- Sladká paprika – 2 kávové lžičky
- Pálivá paprika – 1 kávová lžička
- Pepř
- Sůl
- Čerstvé pečivo, nejlépe řemeslný chléb
Alternativně lze použít:
- Čerstvá rajčata
- Rajčatový protlak
- Čerstvá paprika
- Chilli paprička
- Sladká chilli omáčka
- Sójová omáčka
- Ad.
Poznámka k surovinám:
- Buřty – zde se nemusí nutně jednat právě o buřty, je možné použít jakoukoliv kvalitní měkkou uzeninu. Může to být v zásadě cokoliv, jen je potřeba sledovat obsah a kvalitu masa, aby se nejednalo například o separát či masokostní moučku. Ideální jsou například točený salám, špekáčky, telecí, vepřové nebo šunkové klobásy.
- Pivo – lze použít jakékoliv tmavé či černé pivo (např. porter, či stout – Guinness) případně, pokud ho nemáte, použijte nějaké silnější světlé pivo, které obsahuje více extraktů, a tedy i více chuti, než běžné výčepní, či nějaké slabší pivo.

Postup práce při přípravě buřtů na černém pivu
- Nejprve si zapneme troubu, aby se vyhřála na 180 °C.
- Buřty podélně rozřízněte a nařízněte je i na koncích. Doporučují se i zářezy uprostřed, ale není to až tak úplně nutné. Pokud upřednostňujete buřty celé, nařezávat ani rozřezávat je vůbec nemusíte.
- Buřty vyskládejte do zapékací mísy či pekáče.
- Pokud je trouba nahřátá na stanovenou teplotu, dejte je dovnitř na cca 15-18 minut, aby se opekly.
- Během opékání si nakrájíme nahrubo cibuli.
- Nakrájíme najemno česnek.
- Připravíme si plechovku s rajčaty.
- Černé pivo společně s rajčaty, česnekem, kořením (oběma paprikami), pepřem a solí si rozmícháme v míse.
- Opečené buřty vyndáme z trouby a vyjmeme z pekáčku.
- Stáhneme teplotu trouby na 160 °C.
- Výpek slijeme do mísy společně s pivem a rajčaty a opět zamícháme.
- Do pekáčku dáme na dno nahrubo nakrájenou cibuli.
- Na cibuli poklademe opečené buřty.
- Vše v pekáčku přelijeme směsí rajčat s pivem a kořením.
- Pekáček přikryjeme alobalem a dáme ho opět do trouby na cca hodinu, aby omáčka zhoustla a cibule změkla.
- Podáváme teplé s křupavým čerstvým chlebem, případně fermentovanou nebo grilovanou zeleninou.


