Espresso Tonic – Netradiční ledová káva

Ledová káva, to není jen káva s mlékem, ale může jít i o poměrně nedávný hit na trhu, konkrétně Espresso Tonic. Složení tohoto osvěžujícího nápoje není příliš těžké uhodnout, skládá se z kvalitního espressa, toniku a ledu. Vzhled se potom dotahuje například plátkem citrusu či stonkem rozmarýnu.

Některé receptury dokonce obsahují i sladidlo. Do koktejlu můžete tedy přidat i cukr, potažmo cukrový sirup. Za svou nepříliš dlouhou historii získalo Espresso Tonic už několik rozličných variant.

Příprava je velmi jednoduchá, nejprve do sklenky dejte led, přidejte do dvou třetin tonik a následně přilijte kvalitní espresso. Na závěr můžete dozdobit. Doporučuje se podávat do vysoké sklenky typu highball.

Tento drink má téměř nekonečné možnosti chutí, variací i servisu, takže se nebojte odvázat. Alternativně lze použít i dvojité espresso.

Pojďme se na tento koktejl podívat blíže.

Příprava koktejlu Espresso Tonic

V případě, že jste o tomto kávovém koktejlu nikdy neslyšeli, je dobré se držet pár základních pravidel. K jeho namíchání použijte kávu podle vlastní chuti, ale sáhněte určitě po kvalitním espressu.

Pokud to budete zkoušet s rozpustnou kávou či kávou z french pressu, výsledek by nemusel chutnat tak dobře, a mohli byste na Espresso Tonic zanevřít. Což by byl škoda.

Pokud kofein není váš největší kamarád, nezoufejte. S bezkofeinovou kávou to také není vůbec špatné, jen si opět dejte pozor na kvalitu.

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu Espresso Tonic

  • Tonik (tonic) dle vlastního výběru – 0,2 dl
  • Espresso – káva dle vlastního výběru
  • Cukrový sirup – alternativně, pokud sladíte
  • Kolečko citrusu (nejčastěji citrónu na zdobení)
  • Kostky ledu

Postup práce při přípravě koktejlu Espresso Tonic

  1. Do sklenky typu highball dáme kostky ledu.
  2. Na led nalijeme tonik.
  3. Pokud sladíte, přidejte cukrový sirup.
  4. Přidejte čerstvě uvařené espresso.
  5. Promíchejte barmanskou lžičkou.
  6. Ozdobte kolečkem citrusu.

Historie koktejlu Espresso Tonic

Historicky první Espresso Tonic namíchali v roce 2007 švédští baristé Anny Lunell a Charles Nystrand, kteří tou dobou pracovali v kavárně Koppi Roasters v Helsingborgu. Neoficiální zdroje tvrdí, že příčinou jeho vzniku byla kocovina.

Dvojice potřebovala po zábavném večeru plném koktejl Gin & Tonic něco, co já pomůže postavit se na nohy. A tak zkombinovali nealko bázi a hlavní náplň jejich práce, espresso. O rok později se jejich vynález dostal na stále menu podniku.

Celosvětová popularita drinku se šířila vcelku pomalu. Teprve kolem roku 2014 se dostal do Spojených států amerických, kde se objevil na několika baristických soutěžích. Postupem času se začal míchat v podnicích od San Francisca po New York a v roce 2015 se o drinku Espresso Tonic psalo jako o „horké“ trendy novince bez mléka, která v letní den mile překvapí.

Netrvalo dlouho a nealko koktejl se vrátil zpět do Evropy. Největší boom u nás je nicméně těžké ukotvit, respektive se zdá, že se Espresso Tonic stále dostává do povědomí běžných konzumentů a jeho věhlas tak zatím nedosáhl svého vrcholu.

Espresso Tonic během několika let jeho existence neminula evoluce. Baristé, ale také barmani se nebojí experimentovat a mnohdy ke třem základním složkám přidají něco navíc. Z nealka ledové kávy se tak rázem může stát Espresso Tonic s ginem, vodkou, rumem či tequilou.

Baristé zase rádi zkouší různé příchutě toniků nebo přidávají ovocné sirupy. Na českém trhu u jednoho kávového řetězce můžete dokonce natrefit už na předmíchaný Espresso Tonic v plechu s příchutí klasického či yuzu tonicu.