Fernet Stock – Příběh značky

Fernet Stock je alkoholický bylinný likér typu bitter, vyráběný v Česku ze čtrnácti bylin z celého světa (tři z nich jsou české).

Nápoj se vyrábí od roku 1927.

Historie Fernet Stock

První Fernet Stock připravil v Plzni Lionello Stock (1866–1948). Jeho rod pocházel z Frankfurtu. Jeho otec se roku 1844 přestěhoval z Terstu do Splitu. Roku 1920 Lionello koupil likérku v Božkově. Receptura je však zřejmě mnohem staršího data, podle dochovaných svědectví ji měl Lionello Stock již dříve uloženu v sejfu.

Fernet Stock se stal prvním výrobkem Stocku Plzeň bez obsahu vinného destilátu, byl tudíž cenově dostupnější. Jako jedinému výrobku mu byl již při uvedení na trh věnován i samostatný reklamní prospekt, a to dokonce v několika jazykových verzích.

Fernet Stock se díky rostoucí popularitě stal součástí „silné trojky“ tehdejšího Stocku Plzeň, kterou tvořily značky Stock Brandy Medicinal, Stock Vermouth Royal a Fernet Stock. Tyto značky byly výrazně marketingově podporovány, například neonovými světelnými reklamami, malbami na štítech budov, ale i potištěnými podtácky či účtenkami v restauracích.

Lionello Stock jako jeden z prvních také začal pro reklamu využívat rozhlasové vysílání a pro podporu Fernetu Stock zorganizoval dokonce spotřebitelskou soutěž, jejíž vítěz získal motocykl značky Ogar.

Druhá světová válka

Po nástupu nacistů k moci museli Stock Plzeň opustit všichni neárijští zaměstnanci. Vedoucím výroby paradoxně zůstal Žid Arnošt Müller, mistr destilatér, který jediný tehdy znal recepturu na výrobu Fernetu Stock.

Válka blokovala přísun vinného destilátu z Itálie pro produkci brandy. To podnítilo výrobu jiných lihovin, mimo jiné i Fernetu Stock. Přesto však válečná ekonomika obecně výrobě lihovin nepřála, odběr lihu i prodej výrobků byl regulován.

Poválečná léta společnosti

Od léta 1945 až do února 1947 byla v podniku ustavena národní správa, poté byl Stock navrácen původním majitelům a Lionello Stock mohl opět výrobu Fernetu Stock rozjet naplno; to trvalo jen rok, než byla firma po komunistickém převratu znárodněna. I po znárodnění Stocku Plzeň zůstala práva na užívání tradičních ochranných známek „Stock“ a „Fernet Stock“ v rukou Lionella Stocka.

Za jejich užití se platily vysoké licenční poplatky. Tehdejšímu řediteli Josefu Perkovi se podařilo uzavřít dohodu, podle níž mohly být známky na území Československa používány bezplatně. To bylo klíčové i pro zachování další produkce Fernetu Stock.

V šedesátých až osmdesátých letech obliba Fernetu Stock rostla, stal se nedostatkovým „podpultovým“ zbožím. Průvodním jevem rostoucí obliby je řada slangových pojmenování.

Mezi lety 1990 a 1997 se produkce zvýšila o 500 % a Fernet tak zažil vlnu renesance.

Slangová pojmenování fernetu

  • černý švihák
  • lak na rakve
  • moč mrtvé asfaltérky
  • fermež
  • nafta
  • dech mrtvé milenky

Výroba a konzumace Fernet Stock

Složení likéru i jeho receptura jsou přísně střeženy (příslušný dokument je uložen u londýnského notáře). Vyrábí se ze čtrnácti bylin, z nichž odtajněno bylo šest ingrediencí: hořcový kořen, zeměžlučová nať, heřmánek římský, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Byliny se při výrobě macerují minimálně dva měsíce v šedesátiprocentním lihu; výroba macerátu probíhá v obci Prádlo a ročně se zužitkuje přibližně 80 tun bylin. Hotový macerát se pak převeze do božkovského Stocku, ředí se a upravuje. Celý výrobní proces je dokončen po devíti až dvanácti měsících.

Fernet Stock se využívá i při přípravě koktejlů; příkladem může být takzvaný „Bavorák“, jenž fernet kombinuje s tonikem. Je také vyhledávaným digestivem.

Fernet Stock 8000

Fernet Stock 8000 má mimořádně jemnou chuť a vůni, přitom je krystalicky průzračný jako led na štítech osmitisícovek.
Receptura na Fernet Stock 8000 sice vychází z obdobných základů jako u Fernet Stocku, ale díky odlišné technologii je tento destilát naprosto čirý.
Základem receptu je destilát z macerátu 14-ti bylinek, z nichž se vyrábí i Fernet Stock.
Bylinky se macerují několik měsíců v lihu.
To vše díky technologii prémiové destilace pot-still a speciální ice filtraci.
Tento destilát se pak v přesně určeném poměru míchá s dalším destilátem z vysokohorských bylin, lihem, speciálně upravenou vodou a malým množstvím cukru.
Specifickou operací je závěrečné vymražení produktu a pomalá filtrace, která se provádí kvůli jemnosti a čistotě.

Jednalo se časově limitovanou edici, která již není v prodeji.