Horký citrusový punč
Jak už asi z těchto stránek znáte, slovo punč má původ v hindském výrazu pánč s významem pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření.
V tomto článku si představíme recept na přípravu citrusového punče.
Horký citrusový punč
Lahodný citrusový punč je horký alkoholický nápoj, který vás zahřeje na těle i na duši. S tímto receptem ho snadno zvládnete a podává se nejlépe ve skleněném hrnečku, kdy potěší kromě vašich chuťových buněk i oči.
Nápoj je to vhodný zejména pro dlouhá zimní a podzimní období, kdy vám provoní vaše chvíle s přáteli, lyžařské pobyty na horách a turistické víkendy na chatách a chalupách.
Tento nápoj je vhodné připravovat vždy ve větším množství, nejlépe ve skleněném nádobí. Dá se tak kdykoliv snadno přihřát například v mikrovlnné troubě.
Receptura na přípravu citrusového punče
(cca 6-8 porcí)
- 80 g cukru (v zásadě jakýkoliv, případně lze nahradit i medem, který ovšem přidáme oproti cukru až úplně nakonec).
- 2 svitky skořice
- 6 hřebíčků
- 2 badyány
- 1.500 ml ovocného čaje
- citrusy dle vlastní volby – viz níže
- 100 ml tuzemáku
- 500 ml červeného vína (jakékoliv)
Jaké volit do punče citrusy
Citrusy pro přípravu punče můžete zvolit v zásadě jakékoliv a punč vždy bude chutnat trochu jinak. Není žádný citrus, který by pro přípravu punče nebyl vhodný. Příznivci kyselejších i sladších chutí si tak mohou přijít na své. Ovšem nejlepší volbou jsou kombinace citrusů, které nápoji dodají chuťovou komplexnost. Například limetka, pomeranč a mandarinka.
Pokud používáte citrusy, které nejsou v kvalitě bio, je potřeba takové citrusy před použitím omýt teplou vodou a vydrhnout kartáčem či houbou a poté opláchnout, abychom se zbavili chemického postřiku.
Pokud nemáte čerstvé citrusy, lze použít i citrusový džus. Vždy však vybírejte pouze 100%. V případě použití džusu je potřeba adekvátně snížit podíl ovocného čaje.
Může to být například:
- limetka
- citron
- grapefruit
- pomeranč
- mandarinka
- klementinka
- pomelo
- ad.
Postup přípravy citrusového punče
- Do většího hrnce nasypeme cukr a necháme ho rozpustit. Je potřeba zahřívat opatrně, aby se nezačal připalovat. Nemícháme, pouze přilejeme trochu čaje. po rozpuštění cukru dolijeme všechen čaj. Pokud nemáme předem připravený čaj, přidáme vodu a ovocnou čajovou směs nejlépe v louhovacím sáčku.
- Přidáme koření a obsah hrnce přivedeme k varu. Koření necháme pár minut vařit, aby pustilo silice, tedy svou chuť předalo nápoji.
- Citrusy dobře omyjeme a rozkrájíme i s kůrou na tenká kolečka, která lehce pomačkáme a vložíme je do hrnce. Společně vše vaříme ještě cca 10 minut.
- Poté obsah hrnce necháme lehce vychladnout – na cca 70 stupňů Celsia.
- Přidáme do hrnce víno a tuzemák a vše promícháme.
- Pokud chceme použít místo cukru med, přidáme ho nyní do hrnce a opět vše rozmícháme.
- Nápoj přelijeme do nejlépe skleněné konvice a následně rozlejeme do skleněných šálků s oušky.
Příprava punče není časově příliš náročná a neměla by vám zabrat déle, než 30 minut práce.