Jak kombinovat jídlo a víno – stručně

Párování jídla a vína může být někdy docela věda. Každý nemá znalosti a zkušenosti jako mají profesionální someliéři, aby věděl jaké víno vybrat k danému pokrmu, aby si vychutnal dokonalý gastronomický zážitek.

Pokud tedy máte ve svém okolí someliéra, nebo nějakého profesionála který vám bude schopen poradit, určitě jeho služeb využijte. Pokud ne, může vám pro rychlou orientaci posloužit přehled uvedený níže.

Nejedná se samozřejmě o žádné dogma, berte to spíše tak, že nešlápnete úplně vedle. Doporučení jsou velmi obecná a nezávazná. Pokud máte jiný názor, nebo chcete doplnit nějaké doporučení, využijte prostor v diskusi na konci článku.

Doporučené odrůdy vína k jídlům

Sýry

  • Sýry měkké: Malverina, Muškát moravský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Aurelius, Frankovka, Rulandské červené
  • Sýry s bílou plísní: Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink vlašský, Muškát moravský, Modrý Portugal, Laurot, André, Rulandské červené
  • Sýry s modrou plísní: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Modrý Portugal, Merlot, Irsai Oliver, Tramín červený, Rulandské červené
  • Sýry tvrdé: Müller Thurgau, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Frankovka, Zweigeltrebe
  • Sýry kozí a ovčí: Sauvignon, Müller Thurgau, Aurelius, Hibernal, Cabernet Sauvignon, Portugalské modré

Předkrmy a polévky

  • Studené předkrmy: Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský
  • Teplé předkrmy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava
  • Paštiky: Ryzlink vlašský, Moravský muškát, Aurelius
  • Polévky: Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské bílé

Maso

  • Drůbež: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Neuburské, Sauvignon, Cabernet Sauvignon
  • Krůta, kachna, husa: Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Dornfelder, Cabernet Sauvignon, André
  • Hovězí: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Merlot, Rulandské modré
  • Vepřové: Rulandské šedé, Sauvignon, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay, klarety, Modrý Portugal, Zweigeltrebe
  • Telecí: Ryzlink rýnský, Frankovka, André
  • Skopové: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet
  • Zvěřina: André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Rulandské modré, Portugalské modré, Rulandské červené
  • Uzené maso: Sauvignon, Ryzlink rýnský
  • Ryby a mořské plody: Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené

Ostatní pokrmy

  • Asijská kuchyně: Tramín červený, Aurelius
  • Těstoviny: Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé
  • Pizza: Chardonnay, Rulandské šedé
  • Zeleninové pokrmy: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Moravský muškát, Neuburské