Jak probíhá hodnocení vína
Česká republika je z vinařského hlediska malá země, která ještě geograficky leží příliš na severu a tak zde nejsou podmínky pro pěstování vína úplně ideální. Nicméně z tohoto hlediska hraje globální oteplování v náš prospěch.
Česká a zejména Moravská vína se však těší poměrně značnému úspěchu na mezinárodních soutěžích. Kvalitní a dobré víno tedy vypěstovat a vyrobit umíme a medaile z těchto soutěží to jednoznačně potvrzují.
Nejčastěji se vína hodnotí tzv. stobodovým systémem
- A: 90 – 100 bodů
- B: 80 – 90 bodů
- C: 70 – 80 bodů
Je to dnes považováno za standard.
Používá se téměř všude, zejména na všech velkých soutěžích s mezinárodním přesahem.
V 80. letech minulého století ho začal používat, dnes velmi známý kritik vína – Robert Parker.
Přivedl trochu jinou perspektivu do tenkrát používaného 20 bodového systému a v podstatě umožnil vína hodnotit mnohem přesněji. Robert Parker je Američan a proto má hodnocení trochu základ v severoamerickém způsobu známkování ve škole.
Ještě je důležité si uvědomit co se za udělenými body skrývá.
Hodnocení probíhá samozřejmě naslepo.
Hodnotitelé mají vína rozdělena do skupin. A o každé skupině vždy něco ví:
- odrůda/region
- jméno
- suché/sladké
Hledá se tedy víno, které nejlépe reprezentuje odrůdu nebo region odkud pochází.

Vína hodnotí komise a kritéria jsou přísná
Důvod, proč jsou soutěže regulérní a lze se tak můžete na udělené medaile spolehnout a věřit jim je fakt, že body neuděluje jeden hodnotitel. V komisi většinou sedí 4 hodnotitelé a jeden předseda komise.
Každý ze členů komise hodnotí víno sám za sebe. A udělené body se potom průměrují. Díky tomu výsledek reprezentuje názor více hodnotitelů a výsledek je objektivní.
Víno se hodnotí ze 4 úhlů pohledu. I kdybyste ve všech kategoriích dali nejnižší počet bodů, víno celkem bude mít 40 bodů.
- barva
- vůně
- chuť
- celkový dojem

Ve skutečnosti se ale body pohybují v rozmezí mezi 80 a 95 body.
Hranice pod kterou se žádné víno v soutěži za posledních pět let nedostalo je 71. Proto zbývá prakticky jen 30 bodů, který oddělují dobrá, výborná a výjimečná vína.
Dělení je následující:
- 70 – 80: průměrná vína
- 80 – 90: dobrá až výborná vína
- 90 – 100: excelentní vína

Medaile a ocenění vín
Pravidla si určuje každá soutěž sama. Většinou ale první medaile začíná na 84 bodech:
- 90 – 100: Velká zlatá medaile
- 86 – 90: Zlatá medaile
- 84 – 86: Stříbrná medaile
- 82 – 84: bronzová medaile (mnoho soutěží bronz vůbec neuděluje)
Smyslem soutěží nebývá vybrat ze skupiny vín např. 5 nejlepších.
Smyslem je najít vína, která nadprůměrně reprezentují svou kategorii. Což je buď odrůda nebo region původu.
Medaile vám říká, že víno je opravdu vynikající a výborně reprezentuje svojí odrůdu nebo svůj region.
