Jak probíhá hodnocení vína

Česká republika je z vinařského hlediska malá země, která ještě geograficky leží příliš na severu a tak zde nejsou podmínky pro pěstování vína úplně ideální. Nicméně z tohoto hlediska hraje globální oteplování v náš prospěch.

Česká a zejména Moravská vína se však těší poměrně značnému úspěchu na mezinárodních soutěžích. Kvalitní a dobré víno tedy vypěstovat a vyrobit umíme a medaile z těchto soutěží to jednoznačně potvrzují.

Nejčastěji se vína hodnotí tzv. stobodovým systémem

  • A: 90 – 100 bodů
  • B: 80 – 90 bodů
  • C: 70 – 80 bodů

Je to dnes považováno za standard.

Používá se téměř všude, zejména na všech velkých soutěžích s mezinárodním přesahem.

V 80. letech minulého století ho začal používat, dnes velmi známý kritik vína – Robert Parker.

Přivedl trochu jinou perspektivu do tenkrát používaného 20 bodového systému a v podstatě umožnil vína hodnotit mnohem přesněji. Robert Parker je Američan a proto má hodnocení trochu základ v severoamerickém způsobu známkování ve škole.

Ještě je důležité si uvědomit co se za udělenými body skrývá.

Hodnocení probíhá samozřejmě naslepo.

Hodnotitelé mají vína rozdělena do skupin. A o každé skupině vždy něco ví:

  • odrůda/region
  • jméno
  • suché/sladké

Hledá se tedy víno, které nejlépe reprezentuje odrůdu nebo region odkud pochází.

Vína hodnotí komise a kritéria jsou přísná

Důvod, proč jsou soutěže regulérní a lze se tak můžete na udělené medaile spolehnout a věřit jim je fakt, že body neuděluje jeden hodnotitel. V komisi většinou sedí 4 hodnotitelé a jeden předseda komise.

Každý ze členů komise hodnotí víno sám za sebe. A udělené body se potom průměrují. Díky tomu výsledek reprezentuje názor více hodnotitelů a výsledek je objektivní.

Víno se hodnotí ze 4 úhlů pohledu. I kdybyste ve všech kategoriích dali nejnižší počet bodů, víno celkem bude mít 40 bodů.

  • barva
  • vůně
  • chuť
  • celkový dojem
Tabulka pro 100 bodový hodnotící systém

Ve skutečnosti se ale body pohybují v rozmezí mezi 80 a 95 body.

Hranice pod kterou se žádné víno v soutěži za posledních pět let nedostalo je 71. Proto zbývá prakticky jen 30 bodů, který oddělují dobrá, výborná a výjimečná vína.

Dělení je následující:

  • 70 – 80: průměrná vína
  • 80 – 90: dobrá až výborná vína
  • 90 – 100: excelentní vína

Medaile a ocenění vín

Pravidla si určuje každá soutěž sama. Většinou ale první medaile začíná na 84 bodech:

  • 90 – 100: Velká zlatá medaile
  • 86 – 90: Zlatá medaile
  • 84 – 86: Stříbrná medaile
  • 82 – 84: bronzová medaile (mnoho soutěží bronz vůbec neuděluje)

Smyslem soutěží nebývá vybrat ze skupiny vín např. 5 nejlepších.

Smyslem je najít vína, která nadprůměrně reprezentují svou kategorii. Což je buď odrůda nebo region původu.

Medaile vám říká, že víno je opravdu vynikající a výborně reprezentuje svojí odrůdu nebo svůj region.