Jak si alkohol nejlépe vychutnat
Každý alkohol má svůj doporučený způsob podávání. Patří k tomu vše, co si lze představit a tato doporučení vycházejí z historických tradic, praktických zkušeností, vývoje technologií a doporučení degustátorů.
Jedná se zejména o:
- Vhodnou či doporučenou sklenici
- Správnou teplotu podávání
- Způsob podávání
- Servírovací rituál
- Ředění alkoholu
- Ad.
Destiláty a pálenky
Whisky s vodou či se sodou a co rum s kostkami ledu? Je jednoduché pravidlo které říká, že čím je pálena studenější, tím víc ztrácí vůni a chuť.
Vhodná teplota podávání
Pokud je jakákoliv pálenka velmi podchlazená, nemá žádnou vůni ani chuť. Často se taky setkáte s tím, že na návštěvě vytáhne hostitel láhev destilátu z lednice. I tato teplota kolem 5°C je zbytečně nízká.
Podchladit pálenku má snad smysl jen v případě, že je chuťově tzv. nic moc. Pokud je Vám líto ji rovnou vylít, tak podchlazením se nepříjemná chuť částečně zmírní. V žádném případě špatná chuť nevymizí.
Doporučení je degustovat kvalitní pálenku někde kolem 20°C. Ale lze ji pít klidně i teplejší, dejme tomu do 22°C. Při vyšší teplotě se intenzivněji rozvine vůně a následně i chuť pálenky.
Ideální místem pro skladování je pak komora, kde je tma a stabilní teplota kolem 16° – 18°C.
Pokojová teplota je relativní pojem
Podávání při pokojové teplotě je často doporučený způsob podání, ovšem je to relativní pojem. Velmi záleží na to, kde se zrovna nacházíte. Pokojová teplota může být někde v Karibiku i 30 stupňů a pokud třeba karibský rum popíjíte někde venku, může to být i více. V takových případech není rozhodně sklenka ledu na škodu.
Ředění
Ředění lze jen doporučit. Zejména některé rumy, ale i ovocné destiláty se vyrábějí v síle třeba 70%. Takovou pálenku je ředit přímo doporučeno, už jen ze zdravotního hlediska.
Pokud použijete kvalitní pitnou vodu, chuť se rozvine a zbavíte se převažující chuti alkoholu a vše si tak lépe vychutnáte. A to se týká také třeba ředění whisky třeba sodou, pokud vám to tak chutná.
Má smysl degustační sklenka?
Jednoznačně ano a pokud už degustační sklenku vlastníte, patříte pravděpodobně k těm, kteří rádi alkohol degustují a vychutnávají si ho.
Degustační sklenka je vhodná zejména tehdy, pokud chcete ochutnat něco speciálního, máte dostatek času a chcete si dopřát celý ten rituál. Pokud ale spěcháte, či alkohol ředíte, je vhodnější použít klasický malý tumbler, tedy sklenku na whisky.

Podávání piva
Pivo podávejte, pokud možno, vždy v té správné sklenici, která se hodí k pivnímu stylu, který konzumujete. Sklenice se liší nejen tvarem, ale i velikostí, která může být až extrémně rozdílná. Patří to k etiketě a v této sklenici si ho také nejlépe vychutnáte.
Správná teplota podávání piva pro jednotlivé pivní styly
Každý pivní styl má svojí doporučenou teplotu podávání. Je potřeba také zohlednit roční dobu, sluneční svit a teplotu okolního vzduchu a tomu přizpůsobit dolní či horní hranici v doporučeném rozmezí teploty podávání.
Teplota podávání | Druh piva | Pivní styl |
0 – 4 stupně Celsia | piva, která není nutné příliš vychutnávat | nízkoalkoholická piva, nealkoholická piva, cidery, cream ale |
4 – 7 stupně Celsia | piva s vyšším řízem, při pití pro osvěžení a na žízeň | prémiové ležáky a pilsnery, kolsch, německé pilsnery, ovocná piva, slazené lambic a geuze, silné evropské ležáky, golden ale, witbier, americké tmavé ležáky |
8 – 12 stupnů Celsia | piva s plnějším tělem se širší paletou vůní a chutí | stout, dry stout, american pale ale, amber, porter, anglický golden ale, neslazené lambic a geuze, faro, belgický ale, dunkel, vídeňský ležák, schwarzbier, nakuřovaná piva, altbier, tripel, irish ale, francouzský a španělský cidre |
12 – 14 stupnů Celsia | piva s vyšším obsahem alkoholu, jež by se nerozvinula při nižších teplotách | bitter, premium bitter, dark ale India pale ale, English pale ale, English strong ale, old ale, saison, Baltic porter, Belgian strong ale, weizenbock, bock, Scottish ale, American strong ale, English cidre |
14 – 16 stupnů Celsia | silná piva s vysokým obsahem alkoholu silná vůně i chuť | barley wine, double IPA, imperial stout, eisbock, doppelbock, quadrupel, imperial IPA, medovina |
I piva lze ředit vodou, pro někoho je to možná překvapení, ale toto se děje už při jejich výrobě, kdy se některá vyrábějí mnohem silnější a ředí se přímo v pivovaru před jejich stáčením.
V domácích podmínkách tak můžete například ležák ředit vodou 1:1, například abyste si udrželi déle čistou hlavu.

Podávání vín
Druh vína | Teplota vína při jeho podávání (chlazení) – stupně Celsia | Doporučená teplota konzumace vína – stupně Celsia |
Šumivé víno, sekt, šampaňské, Crémant, cava, prosecco a další … | 3 – 4 | 4-6 |
Mladé bílé víno | 6 | 8 – 10 |
Starší bílé víno | 8 -10 | 10 – 12 |
Mladé červené víno | 8 -10 | 10 – 12 |
Starší a těžší červené víno | 12 | 12 – 14 |
Růžové víno | 5 – 6 | 6 – 8 |
Víno barikované | 12 – 13 | 14 – 16 |
Dezertní a fortifikované víno | 9 | 10 – 12 |
Vermut | 8 | 8 – 10 |
Protože po podávání teplota vína vlivem okolního prostředí stoupne asi o 2 °C, můžete se setkat s doporučenou teplotou při podávání (a tedy i doporučenou teplotu chlazení) vína a doporučenou teplotou při jeho konzumaci.
Mějte však na paměti, že se od sebe konkrétní odrůdy mírně liší a naplno rozvinou svůj potenciál v různých teplotách. Někteří výrobci pak uvádí doporučenou teplotu konkrétního vína přímo na etiketě.
Zároveň se však hodí podotknout, že se jedná o teploty orientační a doporučené. Každému může vyhovovat něco jiného, a tak zkoušejte, degustujte a nebojte se přizpůsobit teplotu vína tak, abyste z něj měli co největší požitek.
Každý druh vína pak má také svojí doporučenou sklenku a některé druhy vína je potřeba nechat před konzumací dekantovat.
Víno lze samozřejmě ředit vodou i sodou (vinný střik).

Koktejly
U koktejlů platí jednoduchá pravidlo – měly by být co nejchladnější. Důvod je zřejmý, teplé koktejly nikdo pít nechce.
Koktejly se rozdělují na ty, které je potřeba vychladit v šejkru (ten samotný se během přípravy koktejlu orosí) a koktejl se servíruje již bez ledu a pak jsou koktejly, u kterých je led součástí receptury, tento postupem času odtává a koktejl udržuje delší dobu chladný.