Jak si doma vyrobit ovocná vína 1/2
Ovocná vína jsou vždy zajímavé zpestření. už jen proto, že prostě chutnají jinak. Ale to není hlavní důvod jejich výroby. Tím jsou přebytky vypěstovaného ovoce, pro které pěstitelé zpravidla nemají jiné využití.
Můžete si z tohoto ovoce připravit ovocné knedlíky, ovocné koláče a další ovocné recepty. Pokud ale nechcete připravovat další kompoty a marmelády, můžete si doma vyrobit ovocné víno, které je vítanou alternativou k tradičnímu vínu vyrobenému z révy vinné.
I v domácích podmínkách lze vyrobit lahodné ovocné víno, a to v podstatě ze všech druhů ovoce, které na zahrádce můžete najít. Pro domácí výrobu ovocných vín je potřeba dodržet daný pracovní postup.
V tomto článku si tedy ukážeme, jak postupovat a jaké vybavení budete pro výrobu ovocných vín potřebovat.
Základní doporučení pro výrobu ovocných vín
- Pro výrobu ovocných vín používejte pouze kvalitní plody ovoce. Z plesnivého či zkaženého ovoce kvalitní víno nikdy nevyrobíte. Proto je důležité ovoce důkladně zkontrolovat a ručně probrat.
- Dodržujte hygienické standardy při výrobě vína, abyste zabránili jeho kontaminaci.
- Kvasinky je vhodné zakoupit v obchodě. Prodávají je nejen ve specializovaných obchodech s potřebami pro vinaře, ale jsou běžně v prodeji i v drogerii. I bez přidání vinných kvasinek začnou ovocné šťávy kvasit, ale toto spontánní kvašení nelze příliš ovlivnit a může se stát, že vzniklá vína budou chutnat jinak, než očekáváte. Pro vinné kvasinky také nezapomeňte koupit živnou sůl, aby kvašení proběhlo správně.
- Nepřislazujte víno po jeho dokvašení. Může to způsobit restartování kvasného procesu a má to negativní vliv na chuť výsledného vína, která bude velmi plochá a sladká, asi jako kdybyste osladili vodu a pak po restartování kvašení ve víně vznikají kyseliny, které mají rovněž negativní vliv na chuť vína.
Vhodné ovoce pro výrobu ovocných vín
Jaká ovocná vína lze vyrobit? V zásadě kvasí cokoliv v čem je cukr či škrob. Ovšem ne každé ovoce je pro výrobu vína vhodné. Je potřeba držet se osvědčených variant, které vám zaručí, že při dodržení postupu se dočkáte lahodného výsledku.
- jablečné víno
- švestkové víno
- třešňové
- višňové víno
- rybízové víno
- malinové víno
- ad.
Ale to není zdaleka vše – víno se dá vyrobit i z dalšího, méně tradičního ovoce a dá se ještě kombinovat s různými jinými rostlinami a bylinkami, čímž lze docílit opravdu netradičních chutí i vůní.
A to je právě u těchto vín to úžasné. Tím, že pravidla pro výrobu ovocných vín nejsou nijak nastavena, jsou prakticky volná a je tak jen na vás, zda se budete držet osvědčených postupů, nebo pustíte uzdu své fantazii a pustíte se do experimentování i s netradičními či okrajovými druhy ovoce, které lze ještě dochutit různými přírodními aromatickými látkami.
Víno může být i datlové, lze použít bezinky, ostružiny, borůvky, a vůbec veškeré lesní ovoce, ale i zahradní ovoce, jako jsou jahody, meruňky, broskve či angrešt.
Na dochucení lze použít jakékoliv aromatické bylinky a vše co je sladké, typicky to mohou být květy pampelišek, med, fialky či levanduli, ale i sladké bezové květy.
Potřebné vybavení na výrobu ovocných vín
- vhodný lis – dle množství ovoce
- demižony
- láhve na stáčení již hotového vína
- kvasné zátky do demižonů
- korkové zátky do lahví
- vosk
- voda
- cukr
- kvasinky
- živná sůl pro kvasinky
- želatina
- tanin
Recepty na výrobu ovocných vín
Výroba jablečného vína
Asi nemá smysl příliš řešit jaké odrůdy jablek jsou nejvhodnější pro výrobu jablečných vína. Předpokládáme, že to budou ta jablka, která vám zrovna dozrávají na zahradě, padají vám ze stromu, jablka pro která zrovna nemáte žádné jiné využití.
Postup práce při výrobě jablečného vína
- Jablka je potřeba sklidit, případně sesbírat ze země, je nutné je zkontrolovat a ručně vytřídit. Zbavte se všech nahnilých jablek, které by vám kontaminovaly víno. Je vhodné je také vyprat ve vodě, pokud jsou více znečištěná, například zbytky trávy, a nechat je oschnout.
- Nyní přichází na řadu lisování. Vylisovaný jablečný mošt ochutnejte. Pokud je sladký, lze jej pro výrobu vína použít, pokud není, je potřeba ho dosladit, nejlépe cukrem.
- Podle návodu si připravíme roztok z ohřáté vody a kvasinek. Pokud není vylisovaný mošt dostatečně sladký, přidáme do ohřátého roztoku také cukr, aby se dobře rozpustil.
- Roztok s kvasinkami a případně s cukrem nalijeme do demižonu s vínem tak, aby se obě tekutiny zároveň promíchaly. Případně můžeme použít nový demižon, do které obě tekutiny střídavě naléváme.
- Demižon opatříme kvasnou zátkou (bublátkem) a necháme ho kvasit cca měsíc – 6 týdnů, nejlépe v temnu při teplotě cca 10-15 stupňů Celsia.
- Sledujeme, zda stále probíhá kvašení. To poznáme tak, že přes kvasnou zátku unikají bublinky CO2. Pokud již žádné bublinky několik dní neunikají, je kvašení u konce.
- Víno necháme ještě cca týden – 10 dní odpočinout a poté přistoupíme k filtraci, abychom se zbavili usazeného sedimentu, který by nám víno kalil. Kal se dá odstranit i za pomoci želatiny a taninu. Nejdříve v teplé vodě rozpustíme tanin a vlijeme ho do vína, poté to samé uděláme i se želatinou. Kal se na želatinu naváže a víno lze pak snadno stočit.
- Demižon umístíme na zvýšené místo a pomocí hadičky, stočíme do jiného čistého demižonu, případně rovnou do lahví.
- Láhve zazátkujeme, například korkem, případně šroubovacím uzávěrem, nebo korunkou a uskladníme v chladu, nejlépe ve sklepě.
Víno se pije mladé, kdy je jeho chuť ovocně lahodná. Dlouhé skladování jeho kvalitě příliš neprospívá.
Všechny díly