Jak si doma vyrobit ovocná vína 2/2

Výroba rybízového vína

Pokud pěstujete na zahradě rybíz, lze použít, stejně jako jiné ovoce, pro výrobu rybízového vína. Na barvě v tomto případě příliš nezáleží, jen by měl být dokonale zralý. Výborné víno můžete vyrobit ze žlutého, červeného i černého rybízu a můžete také experimentovat s jejich mícháním a poměrem jednotlivých druhů ve víně.

Černý rybíz má sám o sobě velmi výraznou převažující chuť, proto se doporučuje ho při výrobě rybízového vína míchat s rybízem červeným, případně žlutým, zhruba v poměru 1:2. Pokud použijeme i žlutý rybíz, pak je doporučen poměr 1:1:1. Takové víno má sytě tmavou barvu, kterou mu dodá právě černý rybíz a vyváženou lahodnou rybízovou chuť, bez výrazných trpkých tónů.

Postup práce při výrobě rybízového vína

  1. Natrhané a vyzrále plody rybízu důkladně opláchneme
  2. Další postup záleží na množství rybízu. Menší množství můžeme zpracovat třeba jen za pomoci mixéru a plátna. Pokud ale máme desítky kilogramů ovoce, bude už potřeba použít lis.
  3. Rybíz je potřeba narušit, aby pustil šťávu, můžeme ručně pomačkat, nebo umixovat.
  4. Asi 24 hodin umačkaný rybíz necháme za občasného promíchání uležet, aby pustil co nejvíce ovocné šťávy. Pokud to bude 48 hodin, nic tím nezkazíme.
  5. Rozmačkaný rybíz dáme do plátna a šťávu utahováním plátna vylisujeme. Je to poměrně namáhavá a neefektivní práce v porovnání s použitím lisu, která je vhodná pro opravdu malé množství rybízu, už jen kvůli výnosnosti.
  6. Připravíme si cukrový sirup, což není nic jiného, než krystalový cukr rozpuštěný a svařený ve vodě. Návod jak na to, najdete níže.
  7. Dávkování jednotlivých surovin závisí především na přirozeném obsahu cukru ve vylisované rybízové šťávě. Doporučený poměr je cca 2 kg cukru, 3 litry vody a 3 litry rybízového moštu. Záleží také na tom, jak moc chcete mít víno sladké, cukr se přeměňuje v průběhu kvašení na alkohol a tak sladší mošt nám zvýší obsah alkoholu ve výsledném víně.
  8. Po zchladnutí přelijeme cukrový sirup společně s rybízovým moštem do nádoby s úzkým hrdlem, například do demižonu.
  9. Do demižonu vsypeme, v množství dle návodu na obalu, živnou sůl, což je potrava pro kvasinky a vše důkladně promícháme, přidáme v množství dle návodu na obalu tekuté kvasinky a opět důkladně zamícháme, abychom vytvořili ideální podmínky ke kvašení.
  10. Nádobu uzavřeme kvasnou zátkou, tzv. bublátkem a umístíme ji na tmavé místo mimo sluneční svit o teplotě cca 15 až 20 °C. 
  11. Demižon necháme cca 4-6 týdnů důkladně prokvasit. Že máme hotovo poznáme podle toho, že již neuniká přes kvasnou zátku již žádný CO2.
  12. Nyní je potřeba obsah demižonu stočit do jiného čistého demižonu. Nejlépe to jde pomocí hadičky. dáváme pozor, abychom si nezvířili kaly na dně demižonu, které nestáčíme.
  13. Výsledný produkt ochutnáme a v tomto stádiu jej ještě lze doplnit vodou nebo cukrem. Pokud doplníme, tak důkladně rozmícháme.
  14. Demižon opět opatříme kvasnou zátkou a necháme ještě jednou zrát cca 4-6 týdnů.
  15. Poté demižon stočíme do lahví, ty zazátkujeme a uložíme do sklepa.

Poznámka k výrobě rybízového vína

Výroba višňového vína

Výroba višňového vína je opět velmi podobná výrobě rybízového vína. Odlišnosti jsou pouze minimální. Opět platí, že višně by měly být kvalitní a dokonale zralé, takové obsahují nejvíce cukru.

  • Višně je potřeba vypeckovat a odstopkovat, což je velmi pracná záležitost.
  • Dále je potřeba višně pomačkat, aby pustily šťávu, což je také pracné a vyžaduje svůj čas. Pokud nemáte nějaké profesionální vybavení – odšťavňovač nebo lis, lze použít i mixér.
  • Na 1 kg višní potřebujete 450 gramů cukru a litr vody. Z cukru a vody opět svařte cukrový sirup, dle návodu uvedeného výše.
  • Ani v délce kvašení není žádný rozdíl. Je opět potřeba sledovat, zda CO2 ještě uniká a tedy probíhá kvašení, nebo už neuniká a kvašení již proběhlo.

O výrobě třešňového vína se dočtete zde – Vyrábíme třešňové víno – ALKOHOL DRINK.

Výroba švestkového vína

Pokud už máte dost slivovice a povidel, můžete ze švestek zkusit vyrobit také víno. Opět potřebujete pouze kvalitní a plně vyzrálé plody.

  • Švestky je vhodné vypeckovat, ale v případě švestek to není to úplně nutné. Chuť bude v obou případech mírně rozdílná.
  • Švestky je potřeba pomačkat, aby pustily šťávu. Lze stejně jako u višní použít i mixér (ovšem pouze v případě, že je vypeckujete). Při výrobě menšího množství vína je lze pomačkat ručně, například dnem hrnce v jiném hrnci, apod.
  • Na 1 kg švestek potřebujete 600 gramů cukru a litr vody. Z cukru a vody opět svařte cukrový sirup, dle návodu uvedeného výše.
  • Kvašení, filtrace a stáčení již probíhá stejně jako u vína rybízového výše.

Více o výrobě švestkového vína se dočtete zde – Jak si doma vyrobit švestkové víno – ALKOHOL DRINK.

Výroba šípkového vína

Šípky jsou také výborná zdrojová surovina pro výrobu vína, a šípkové víno je obzvláště lahodné.

  • Na 1 kg šípků je potřeba 1,5 kg cukru a 4 l vody.
  • Šípky vložte do vhodné nádoby, například demižonu s širším hrdlem a nasypte na ně trochu cukru. Pak spařte horkou vodou, aby byly všechny plody pod hladinou.
  • Zbylý cukr svařte s vodou na cukrový sirup.
  • Obě směsi vlijte do demižonu, nechte vše vychladnout.
  • Přidejte kvasinky dle návodu a důkladně zamíchejte obsah nádoby.
  • Průběh kvašení, filtrace a stáčení již probíhá stejně jako u vína rybízového.

Více o výrobě šípkového vína se dočtete zde – Šípkové víno a jeho domácí výroba – ALKOHOL DRINK.

Všechny díly