Jak si zařídit domácí bar 2/3 – Vybavení baru
Když už jsme si v prvním díle tohoto článku, vybrali vhodné místo u nás pro umístění domácího baru, potřebujeme si bar také vybavit vším, co budeme potřebovat pro přípravu nápojů a tomu se budeme věnovat právě v této, druhé, části článku. v posledním díle se pak zaměříme na vhodné suroviny a alkohol, který budeme potřebovat.
Barmanská sada
barmanská sada je pro přípravu koktejlů základ.
Pokud máme v plánu připravovat si v domácím baru koktejly, je vhodné zvážit nákup celé barmanské sady, kde je již obsaženo vše potřebné. Tyto sady se prodávají také za výhodnější cenu, než nákup jednotlivých kusů a
Jedná se o následující:
- Šejkr – v zásadě je jedno jaký druh zvolíme, slouží k míchání surovin, které se spojují obtížněji.
- Míchací sklenice – slouží k míchání surovin, u koktejlů, které se snadno spojí – např. Martini.
- Barmanská lžíce – slouží nejen k míchání v míchací sklenici, ale i dávkování.
- Nádoba na led a kovové kleště.
- Jigger – odměrky na přesné dávkování destilátů a likérů.
- Nálevky do láhví – pro snadnější dávkování.
- Strainer – barmanské sítko
- Muddler – pro drcení surovin, např. máty v koktejlu Mojito
- Barmanský nůž (též číšnický) – používá se zejména k otvírání lahví.

Nálevky – je vhodné je používat nejen na láhve s tvrdým alkoholem, ale i likéry a zejména barmanské sirupy. Zpravidla čím menší je předepsané dávkování dané suroviny, tím lépe se nám bude s nálevkou dávkovat a zejména u sirupů ubyde upatlaných lahví. Pět kusů jako v naší modelové sadě je nezbytné minimum. V praxi by každá láhev měla mít svojí vlastní nálevku. Odvětrávání vzduchu z láhve je také nezbytné.

Strainer – barmanské sítko. Je to naprostá nezbytnost a pomáhá oddělit od nápoje led a zbytky od citrusů. Někdy bývá už součást šejkru (Cobler šejkr), ale takto samostatně je praktičtější. Vhodnější je spíše strainer s menšími otvory, který zadrží i jádra citrusů.

Kleště a nádoba na led – opět naprostá nezbytnost. Nejlépe stylové nerezové, levnější varianta jsou plastové. Důležitým parametrem je ostrost zubů. Ke kleštím je potřeba dokoupit nádobu na led – měla by mít dvojité dno, aby led nestál v odtávající vodě a také je potřeba aby měla víčko které zabraňuje rychlému odtávání. Ledové kostky používané do koktejlů by měly mít ostré hrany bez náznaku tání. Na led bychom také nikdy neměli sahat rukama.

Barmanská lžíce a míchací sklenice – naprostá nezbytnost. Koktejly jejich složky se dobře mísí nemusíme připravovat v šejkru, ale používáme barmanskou sklenici (jedná se o užší vysokou sklenici s nálevkou), zde není součástí sady. Pomocí lžíce v této sklenici koktejly snadno připravíme.
Samotná lžíce pak slouží nejen k míchání a dávkování surovin, ale její kroucené tělo a plochá základna se používá při dávkování ingrediencí, aby tyto stékaly po lžíci postupně a pomalu a nemísily se, pokud je to nežádoucí.
Odměrka (Jigger) – v této sadě jsou tři velikosti, což je nezbytné minimum. Někdy bývají také vybaveny ryskami pro přesnější dávkování. Základ je panák (0,5 dl), popřípadě zmenšený panák (0,4 dl) a pak jsou vhodné i menší velikosti (0,1, 0,2, 0,3 dl). Při použití nálevek lze praxí natrénovat velmi přesné dávkování i bez odměrek.
Muddler – (překládá se někdy jako drtítko) – je nezbytný například pro koktejl Mojito, kde slouží k drcení limetek, máty a promíšením jejich šťáv s třtinovým cukrem. Klasika je dřevěný, modernější varianta je pak muddler plastový.


Číšnický (barmanský) nůž – tento nůž není určen pro běžné krájení surovin, například citrusů (na to potřebujeme kvalitní ostrý kuchyňský nůž s prkýnkem), je to takový barmanská švýcarák. Slouží zejména k otevírání korunkových uzávěrů a odzátkování vinných lahví.


Chladič na víno
Na bílé tichá bílá vína, perlivá a šumivá vína je vhodné použít chladič na víno.
Vypadá velmi stylově, volte kovový, nejlépe z nerezu, který se naplní ledem a poté se do něj uloží láhev vychlazeného vína. Tímto způsobem vydrží víno vychlazené poměrně dlouho, rozhodně by vydrželo déle, než byste ho stihli zkonzumovat.
Pokud upřednostňujete zejména konzumaci vína před koktejly, likéry a destiláty, vyplatí se vám zvážit nákup domácí vinotéky.

Jaké sklenice do domácího baru
Sklenice do domácího baru volíme samozřejmě s ohledem na to, jaké hodláme připravovat a konzumovat nápoje, a to ať už my sami, případně naši hosté. A počítejte s tím, že se občas něco rozbije, případně si někdo objedná něco exotického, co se u vás nekonzumuje úplně běžně.
Je vhodné mít doma sady následujících sklenic:
- Sklenky na bílé, případně růžové víno.
- Sklenky na červené víno s větším objemem.
- Flétny na šampaňské, sekty a šumivá vína.
- Sklenky na koňak, brandy a rumy.
- Sklenky na whisky (old-fashioned glass).
- Sklenky na koktejly – velký tumbler (např. pro Mojito).
- Sklenky na koktejly – Collins glass (longdrink).
- Sklenky na sladké tropické koktejly – Hurricane.
- Sklenky na degustaci prémiových destilátů.
- Martini glass (V-shape) – stylová a sexy sklenka na koktejly.

Všechny díly