Sváteční koktejly 2/2

Ve druhé části článku se nebudeme zabývat dlouhým úvodem a půjdeme rovnou k věci. V tomto případě tedy k recepturám dalších svátečních koktejlů.

Cuba Libre Spiced

Cuba libre je vůbec jeden z celosvětově nejoblíbenějších koktejlů, se kterými většina lidí nemá žádný problém. Sváteční kořeněné Cuba libre spiced je vlastně ten samý skvělý koktejl, který je doplněn a několik dalších surovin, obvykle spojovaných s vánocemi.

Můžete si užít spoustu zábavy s experimentováním se surovinami – s různými druhy javorových sirupů a rozličného koření a také různými druhy rumů, včetně ochucených.

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu

  • Rum 0,5 dl
  • Coca-Cola 2 dl
  • Čerstvě vymačkaná limetková šťáva – 15 ml
  • Javorový sirup – 2 střiky
  • Punčový sirup – 2 střiky – jedná se o sirup z vody, koření (hřebíček, skořice, badyán), cukru či jiného sladidla a ovoce, které může být i sušené – vše svaříme a na závěr přecedíme, aby byl sirup čirý
  • Kolečko limetky na zdobení
  • Muškátový oříšek

Postup přípravy koktejlu

  1. Sklenici na long drink naplníme ledem.
  2. Na led přidáme rum, limetkovou šťávu a oba sirupy.
  3. Poté dolijeme do sklenice Coca-Colu tak, aby se obsah koktejlu zároveň promíchal.
  4. Zdobíme kolečkem limetky.
  5. Do koktejlu nastrouháme kousek muškátového oříšku.
  6. Vložíme slámku.

Christmas Cosmopolitan

Interpretace klasického Cosmopolitanu je zábavná a zároveň je to slavnostní koktejl, který je jednoduchý na přípravu, ale vypadá velmi působivě. Vaší kreativitě se meze nekladou, jeho vánoční verzi můžete upravit použitím ochucené – vanilkové vodky a skořicovým posypem.

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu

  • Vodka vanilková 0,4 dl
  • Pomerančový likér, případně triple sec 0,15 dl
  • Brusinkový džus 0,3 dl
  • Čerstvá limetková šťáva 0,15 dl
  • Mletá skořice na posyp

Postup přípravy koktejlu

  1. Koktejlovou sklenici na Martini naplníme ledem a necháme jí chladit.
  2. Do šejkru dáme pár kostek ledem.
  3. Přidáme všechny tekuté suroviny a důkladně protřpeme.
  4. Obsah šejkru přecedíme do sklenice, ze které předem odstraníme led.
  5. Na závěr koktejl posypeme mletou skořicí.

Buddy Bolden

Buddy Bolden byl jednou z nejvýraznějších osobností v počátcích jazzu a ragtime v New Orleans. Hudba, kterou on a jeho současníci skládali, je ztělesněním oslav, veselí a soudržnosti.

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu

  • Koňak 50 ml
  • Whisky žitná (rye) 15 ml
  • Portské víno 15 ml
  • Čerstvě vymačkaná citrónová šťáva 30 ml
  • Cukrový sirup 20 ml
  • Angostura bitters jeden střik
  • Peychaud bitters jeden střik
  • Svitek citrónové kůry na ozdobu

Postup přípravy koktejlu

  1. Sklenici na Martini naplníme ledem a necháme jí chladit.
  2. Do šejkru dáme pár kostek ledu.
  3. Přidáme všechny tekuté suroviny důkladně protřepeme.
  4. Přelijeme přes strainer do sklenice, ze které předem odstraníme led.
  5. Zdobíme svitkem citrónové kůry.

Polibek pod jmelím

Tento koktejl je známý zejména v angloamerickém prostředí, kde se v originále jmenuje Kiss under the mistletoe. Je sváteční variací na klasický koktejl s názvem Whisky sour.

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu

  • Whisky 60 ml
  • Cukrový sirup 30 ml
  • Čerstvě vymačkaná citronová šťáva 15 ml
  • Vaječný bílek 1 ks
  • Grenadina 1 střik
  • Plátek citrusu na zdobení

Postup přípravy koktejlu

  1. Do sklenice na whisky – old-fashioned glass dáme led
  2. Do šejkru dáme pár kostek ledu.
  3. Přidáme whisky, cukrový sirup, citronovou šťávu, vaječný bílek a střik grenadiny.
  4. Důkladně protřepejme, dokud nevznikne hustá pěna.
  5. Směs přeceďíme přes strainer do připravené sklenice.
  6. Na závěr ozdobíme střikem plátkem citrusu.

Všechny díly