Koktejly v Československu
ČSSR nepatřila pro koktejly a vůbec celou mixologii k zemím zaslíbeným.
Během komunistického režimu nebylo zvykem pít koktejly. A zpravidla to ani nebylo možné, protože socialistické zásobování nebylo schopno dodat potřebné suroviny a to ani ze spřátelených socialistických zemí v rámci RVHP. Zajímavé je, že u nás nešlo koupit ani výborné třtinové rumy ze socialistické Kuby.
Ale Češi i bratři Slováci i dokázali s touto situací poradit po svém a heslo co Čech to muzikant, později co Čech to kutil dostalo novou podobu a sice co Čech to barman.
Češi se tak nepouštěli do mezinárodních koktejlů dle receptur barmanské asociace, kde neměli žádnou šanci na úspěch, ale spíše v rámci hospodského undergroundu míchali tzv. lidové drinky. v nichž se prosadily běžně dostupné suroviny, tedy především:
- Tuzemský rum, tuzemák
- Myslivec
- Fernet
- Vodka
- Slivovice
- Becherovka
- Peprmintový likér
- Vaječný koňak
- Griotka
- Pivo
To byl základ, ze kterého fantazie barmanů hospodského undergroundu stvořila šílené (populární) nápoje, nad nimiž se dnes leckdo jen ušklíbne. Ve vzpomínkách však znovu vyvstávají v celé své obludné kráse, kdy nad samotnou chutí převažoval zejména vizuální efekt.
Přehled lidových slangových názvů některých surovin
- Pivo – bahno, zrzek, křen, pěna, hladinka, malvaz, kloktadlo, zrzavá voda, chleba
- Rum – šutr, tekutý svetr, proletářská viska, nervová voda
- Myslivec – hajnej, lesník, zelený chlapík, alkohol s lidskou tváří
- Fernet – černý švihák, lak na rakve, fermež, mačkaný švábi, dech mrtvé milenky, drsoň (jasoň)
- Vodka – bílá paní, bílá smrt, Stalinovy slzy
- Peprmintový likér -fefrmincka, zelená, brčál, žabí hněv
- Vaječný koňak – vaječňák, žlutej Francouz, slepičí potrat
- Griotka – babský pití, červená, cuc
Kromě opravdu výborných koktejlů zejména z bylinných bitterů (Beton, Bavorák) se míchaly zejména fajnové nápoje, kde fantazie rozepjala svá křídla k mocnému rozletu.
Koktejly lze rozdělit na:
- krátké (short) – většinou vrstvené panáky
- dlouhé (long)
Nejznámějším longdrinkem je Magické oko, proslavené filmem Bony a klid, nebo Lední medvěd – proslulá specialita nejedné horské boudy.
Z krátkých nápojů se do dnešních časů dochovaly hlavně shorty z likérů, které však nejsou vyhledávány pro svojí chuť, ale spíše pro zábavu. Takový Semafor, Mozek nebo Zelený mozek jsou populární dodnes.
Přehled některých dobových receptur
(nechť neupadnou v zapomnění)
- Magické oko (Bludička)
Do půllitru s pivem spusť (opatrně) panáka zelené (včetně skla), nemíchat (neprotřepávat).
- Semafor
Pečlivě a zvolna lij do skla griotku, pak vaječný likér a nakonec zelenou (vrstvené „kolínko“ lij po tyčince (na korkovou placičku – zkušení znalci to lijí od ruky).
- Mozek
Vaječný likér nalévej tenkým pramínkem do griotky, čím pomaleji, tím lépe.
- Šavle meče (táta máma, vrtule, čert, bramboračka)
Do sklenice slij rum a griotku (sladší 1 : 1, lépe 2 : 1)
- Rudé kladivo
Ve sklenici panák rumu a fernetu (slabší povahy nahradí fernet griotkou) dolij červeným, nebo ovocným vínem.
- Cikán v jeteli (čert ve stromovce, černoch v trávě)
Panáka zelené ve sklenici zlehka přelej fernetem.
- Lední medvěd
Panák vodky v sektu, stupňování je následující:
V – 2 („fau cvaj“) – dva panáky vodky v sektu
Sojuz 3 – logicky 3 panáky vodky v sektu.
- Čambavamba (diesel, Mirek Dušín)
Do půllitru dej panáka od každého druhu (musí jich být jedenáct):
rum, fernet, vodka, slivovice, Prostějovská starorežná, výčepní lihovina, Becherovka, zelená, griotka, myslivec, vaječňák, kmínka, …
- Vetřelec (cesta do pravěku)
Opatrně slij zelenou, fernet a rum (kolínko).
Zelený mozek (četař)
Vaječný likér velmi zvolna vlévej do zelené.
- Polská vlajka (Polsko, plameňák, růžovka)
Do sklenice opatrně vlij na griotku vodku (1 : 2 nebo ad lib.).
- Koně v trávě (halí belí)
Zelenou opatrně přelij rumem.
- Žabinec
Na griotku v půllitru natoč černé pivo a do jeho pěny zašlehej 2 cl zelené.
Receptury a postup přípravy koktejlů najdete na tomto webu.