Koktejly v Československu

ČSSR nepatřila pro koktejly a vůbec celou mixologii k zemím zaslíbeným.

Během komunistického režimu nebylo zvykem pít koktejly. A zpravidla to ani nebylo možné, protože socialistické zásobování nebylo schopno dodat potřebné suroviny a to ani ze spřátelených socialistických zemí v rámci RVHP. Zajímavé je, že u nás nešlo koupit ani výborné třtinové rumy ze socialistické Kuby.

Ale Češi i bratři Slováci i dokázali s touto situací poradit po svém a heslo co Čech to muzikant, později co Čech to kutil dostalo novou podobu a sice co Čech to barman.

Češi se tak nepouštěli do mezinárodních koktejlů dle receptur barmanské asociace, kde neměli žádnou šanci na úspěch, ale spíše v rámci hospodského undergroundu míchali tzv. lidové drinky. v nichž se prosadily běžně dostupné suroviny, tedy především:

  • Tuzemský rum, tuzemák
  • Myslivec
  • Fernet
  • Vodka
  • Slivovice
  • Becherovka
  • Peprmintový likér
  • Vaječný koňak
  • Griotka
  • Pivo

To byl základ, ze kterého fantazie barmanů hospodského undergroundu stvořila šílené (populární) nápoje, nad nimiž se dnes leckdo jen ušklíbne. Ve vzpomínkách však znovu vyvstávají v celé své obludné kráse, kdy nad samotnou chutí převažoval zejména vizuální efekt.

Přehled lidových slangových názvů některých surovin

  • Pivo – bahno, zrzek, křen, pěna, hladinka, malvaz, kloktadlo, zrzavá voda, chleba
  • Rum – šutr, tekutý svetr, proletářská viska, nervová voda
  • Myslivec – hajnej, lesník, zelený chlapík, alkohol s lidskou tváří
  • Fernet – černý švihák, lak na rakve, fermež, mačkaný švábi, dech mrtvé milenky, drsoň (jasoň)
  • Vodka – bílá paní, bílá smrt, Stalinovy slzy
  • Peprmintový likér -fefrmincka, zelená, brčál, žabí hněv
  • Vaječný koňak – vaječňák, žlutej Francouz, slepičí potrat
  • Griotka – babský pití, červená, cuc

Kromě opravdu výborných koktejlů zejména z bylinných bitterů (Beton, Bavorák) se míchaly zejména fajnové nápoje, kde fantazie rozepjala svá křídla k mocnému rozletu. 

Koktejly lze rozdělit na:

  • krátké (short) – většinou vrstvené panáky
  • dlouhé (long)

Nejznámějším longdrinkem je Magické oko, proslavené filmem Bony a klid, nebo Lední medvěd – proslulá specialita nejedné horské boudy. 

Z krátkých nápojů se do dnešních časů dochovaly hlavně shorty z likérů, které však nejsou vyhledávány pro svojí chuť, ale spíše pro zábavu. Takový Semafor, Mozek nebo Zelený mozek jsou populární dodnes.

Přehled některých dobových receptur

(nechť neupadnou v zapomnění)

  • Magické oko (Bludička)

Do půllitru s pivem spusť (opatrně) panáka zelené (včetně skla), nemíchat (neprotřepávat).

  • Semafor

Pečlivě a zvolna lij do skla griotku, pak vaječný likér a nakonec zelenou (vrstvené „kolínko“ lij po tyčince (na korkovou placičku – zkušení znalci to lijí od ruky).

  • Mozek

Vaječný likér nalévej tenkým pramínkem do griotky, čím pomaleji, tím lépe.

  • Šavle meče (táta máma, vrtule, čert, bramboračka)

Do sklenice slij rum a griotku (sladší 1 : 1, lépe 2 : 1)

  • Rudé kladivo

Ve sklenici panák rumu a fernetu (slabší povahy nahradí fernet griotkou) dolij červeným, nebo ovocným vínem.

  • Cikán v jeteli (čert ve stromovce, černoch v trávě)

Panáka zelené ve sklenici zlehka přelej fernetem.

  • Lední medvěd

Panák vodky v sektu, stupňování je následující:

V – 2 („fau cvaj“) – dva panáky vodky v sektu
Sojuz 3 – logicky 3 panáky vodky v sektu.

  • Čambavamba (diesel, Mirek Dušín)

Do půllitru dej panáka od každého druhu (musí jich být jedenáct):
rum, fernet, vodka, slivovice, Prostějovská starorežná, výčepní lihovina, Becherovka, zelená, griotka, myslivec, vaječňák, kmínka, …

  • Vetřelec (cesta do pravěku)

Opatrně slij zelenou, fernet a rum (kolínko).

Zelený mozek (četař)

Vaječný likér velmi zvolna vlévej do zelené.

  • Polská vlajka (Polsko, plameňák, růžovka)

Do sklenice opatrně vlij na griotku vodku (1 : 2 nebo ad lib.).

  • Koně v trávě (halí belí)

Zelenou opatrně přelij rumem.

  • Žabinec

Na griotku v půllitru natoč černé pivo a do jeho pěny zašlehej 2 cl zelené.

Receptury a postup přípravy koktejlů najdete na tomto webu.