Lahvované víno 5/6
V tomto článku se zaměříme na označení a údaje uváděných v různých zemích na vinných etiketách a vysvětlíme si jejich význam.
Shrnutí nápisů na etiketách a jejich význam:
Německo
- Tafelwein – stolní víno
- Landwein – zemské víno
- QbA – jakostní víno
- BMP – jakostní víno s přívlastkem
- Kabinett – kabinet
- Spätlese – pozdní sběr
- Auslese – výběr z hroznů
- Beerenauslese – bobulový výběr
- Eiswein – víno ledové
- trocken – suché
- halbtrocken – polosuché
Rakousko (označení specifická, odlišná od Německa)
- Kabinett – jakostní víno (mošt lze uměle doslazovat)
- Prädikat – vína s přívlastkem
- Strohwein – slámové víno
- Ausbruch – sladká vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní
Rakousko – oblast Wachau
- Steinfeder – svěží, lehčí a útlejší vína
- Federspiel – střední plnost
- Smaragd – mohutná a plná vína
Francie
- vin de table – jednoduchá stolní vína
- vin de pays – regionální vína
- VDQS (vin delimité de qualité supérieur) – čekatelé na kategorii AOC
- AOC (appellation contrölée) – víno s trvale kontrolovanou příslušností a a původem k určitému zeměpisnému okrsku
- cru – označení vína z lepší či nejlepší vinice (objevují se také označení premier cru, grand cru, případně nejvyšší Premiér Grand Cru Classée)
Francie – Alsasko (specifická označení)
- vendage tardive – pozdní sběr
- sélection de grains nobles – bobulový výběr
Itálie
- DOC a DOCG – označení příslušnosti (apelace). DOCG je vyšší.
- vino di tavola – stolní víno (nemusí označovat nízkou kvalitu)
Další označení
- barrique – víno kvasilo nebo nazrávalo ve speciálních sudech z mladého aromatického dubového dřeva (ve Francii se označení nepoužívá)
- sur lie – (vyslov syr-ly), víno nazrávalo v sudu, kde byly ponechány vypotřebované a odumřelé kvasinky
- riserva – (v Itálii) – víno zrálo podle pravidel
- reserva – (ve Španělsku) – víno zrálo minimálně tři roky a z toho povinně alespoň rok v dubovém sudu
- cuvée – směs odrůd
- blanc de blancs – bílé víno vyrobené výhradně z bílého hroznu
- blanc de noirs – bílé víno vyrobené z modrého hroznu
- en cave (na vinném lístku) – restaurace sice víno zakoupila, ale víno má zatím ve sklepě, dle názoru sommeliera má čas a neblíží se ještě vrcholu své kvality
Všechny díly