Lahvované víno 5/6

V tomto článku se zaměříme na označení a údaje uváděných v různých zemích na vinných etiketách a vysvětlíme si jejich význam.

Shrnutí nápisů na etiketách a jejich význam:

Německo

  • Tafelwein – stolní víno
  • Landwein – zemské víno
  • QbA – jakostní víno
  • BMP – jakostní víno s přívlastkem
  • Kabinett – kabinet
  • Spätlese – pozdní sběr
  • Auslese – výběr z hroznů
  • Beerenauslese – bobulový výběr
  • Eiswein – víno ledové
  • trocken – suché
  • halbtrocken – polosuché

Rakousko (označení specifická, odlišná od Německa)

  • Kabinett – jakostní víno (mošt lze uměle doslazovat)
  • Prädikat – vína s přívlastkem
  • Strohwein – slámové víno
  • Ausbruch  – sladká vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní 

Rakousko – oblast Wachau

  • Steinfeder – svěží, lehčí a útlejší vína
  • Federspiel – střední plnost
  • Smaragd – mohutná a plná vína 

Francie

  • vin de table – jednoduchá stolní vína
  • vin de pays – regionální vína
  • VDQS (vin delimité de qualité supérieur) – čekatelé na kategorii AOC
  • AOC (appellation contrölée) – víno s trvale kontrolovanou příslušností a                                                            a původem k určitému  zeměpisnému okrsku
  • cru – označení vína z lepší či nejlepší vinice (objevují se také označení premier cru, grand cru,                     případně nejvyšší Premiér Grand Cru Classée)

Francie – Alsasko (specifická označení)

  • vendage tardive – pozdní sběr
  • sélection de grains nobles – bobulový výběr 
Nápisy na vinných etiketách označení vín v různých zemích význam jednotlivých označení vín v Rakousku Německu Itálii Francii a Rakousku rozdíly ve značení vína

Itálie

  • DOC a DOCG – označení příslušnosti (apelace). DOCG je vyšší.
  • vino di tavola – stolní víno (nemusí označovat nízkou kvalitu) 

Další označení

  • barrique – víno kvasilo nebo nazrávalo ve speciálních sudech z mladého aromatického dubového dřeva (ve Francii se označení nepoužívá) 
  • sur lie – (vyslov syr-ly), víno nazrávalo v sudu, kde byly ponechány vypotřebované a odumřelé kvasinky
  • riserva – (v Itálii) – víno zrálo podle pravidel
  • reserva  – (ve Španělsku) – víno zrálo minimálně tři roky a z toho povinně alespoň rok v dubovém sudu
  • cuvée – směs odrůd
  • blanc de blancs – bílé víno vyrobené výhradně z bílého hroznu
  • blanc de noirs – bílé víno vyrobené z modrého hroznu
  • en cave (na vinném lístku) – restaurace sice víno zakoupila, ale víno má zatím ve sklepě, dle názoru         sommeliera má čas a neblíží se ještě vrcholu své kvality

Všechny díly