Nejznámější značky koňaků 2/2

Rémy Martin

Rémy Martin je francouzská společnost, která se zaměřuje na výrobu kvalitních koňaků. Svou výrobu má přímo v oblasti Champagne, odkud čerpá kvalitní suroviny na výrobu svých koňaků.

V době svého uvedení na trh, v 18. století, byl tento koňak revoluční produkt, který je dodnes ukazatelem kvality a hvězdou ve své kategorii. Podle tohoto koňaku se posuzují produkty ostatních výrobců; ve vůni se projevují stopy kandovaného ovoce, chuť je zaoblená a lahodná, plná s příjemnou lehkou ostrostí.

Destilační metody v Rémy Martin zůstávají tradiční až do současnosti. Pracují pouze s malými měděnými kotlíky, kde je tiché víno destilováno svými kaly (zbytky kvasinek) na bohaté, ovocné a komplexní aroma. Při druhé destilaci se zachovají pouze ty nejdůležitější a výjimečné chuťové tóny. Díky pečlivému výběru těch nejlepších eaux-de-vie a zdlouhavému procesu stárnutí dokáže Rémy Martin produkovat výjimečně aromatické a intenzivní koňaky.

Jedna láhev koňaku může obsahovat stovky různých eaux-de-vie, sklizených, destilovaných a zrajících v sudech po různé časové období. Vyžaduje jedinečnou odbornost sklepního mistra, aby smíchal tuto obrovskou paletu koňaků Rémy Martin v jejich jedinečný projev: harmonie chutí, bohaté a dlouhé na patře.

Martell & Co

Martell je tradiční francouzská značka koňaku, která byla založena už v roce 1715. Vyrábí klasické, elegantní koňaky s francouzskou pečlivostí a z těch nejlepších místních surovin.

Koňaky této značky mají velmi harmonickou, svěží, příjemně ovocnou a lehkou chuť a jsou díky svému výjimečnému buketu vynikající tečkou po jídle i skvělým základem pro míchání long drinků a prémiových koktejlů.

Koňakový dům Martell byl založen Jeanem Martellem již roku 1715 a řadí se tak mezi nejstarší výrobce koňaku na světě. Koňak Martell je symbolem výjimečnosti již od svého zrození. Po 300 let své existence představoval součást královských a císařských dvorů. Vychutnávaly si jej osobnosti, jako byl Jiří IV., Ludvík Filip, Napoleon III., Alexandr III., František Josef I., Alžběta II. a mnoho dalších. V současnosti skrývá společnost ve svých sklepích nejcennější eaux-de-vie neboli hroznové destiláty, z nichž pár kusů bylo vyrobeno již v roce 1830 – ty se používají při výrobě těch nejvzácnějších koňaků.

Camus La Grande Marque

Camus Cognac je značka koňaku, který se vyrábí už po pět generací rodu Camus. Jeho počátky sahají až do roku1863, kdy Jean-Baptiste Camus zorganizoval skupinu obchodníků s koňakem, kteří prodávali kvalitní koňak pod značkou „La Grande Marque“.

V současné době, Cyril Camus – pocházející z páté generace rodiny Camus – vede společnost, která zaměstnává 500 pracovníků v osmi zemích a na třech kontinentech. Výrobky Camus se prodávají ve většině zemí na světě, téměř v každém mezinárodním letišti a na palubě celé řady leteckých společností.

Destilérie Camus se zaměřuje nekompromisně na vytváření intenzivně aromatických koňaků. Tento proces umožňuje dosáhnout bezkonkurenční míry aroma měřené třemi specifickými parametry: velikost ovocného aroma spojené s vysokou úrovní esterů, hloubka květinových tónů spojená s vysokou úrovní terpenolů a perfektní rovnováha mezi ovocitými a dřevitými tóny vycházející z použití sudů s nízkým obsahem taninů.

Claude Chatelier

Claude Chatelier je francouzský koňak. Pochází a je vyráběn v Grande Champagne, kde se specializují na výrobu koňaku podle staré tradice. Koňak Claude Chatelier nejvíce udivuje svou kvalitou, která je navíc za velmi dostupnou cenu.

Cognac Claude Chatelier se nechává dlouhou dobu zrát v dřevěných sudech. Dlouhý proces stárnutí mu umožňuje získání skutečně ohnivé barvy. Jedná se o nádherně tmavé mahagonové stíny, které svému konzumentovi dodávají pocit tepla, a jeho jiskra slibuje nejvznešenější rozkoš.

Vůně v kombinaci s hedvábnou vanilkou, tvoří skoro až parfém získaný z květin. Pikantní směs bílého pepře a tmavé čokolády představují nádherně skryté podtóny, které v ústech rozehrají symfonii chutí. To všechno jsou důvody proč tento koňak chutná tak výjimečně, až aromaticky a je oblíben po celém světě. Koňak rovněž získal mnohá ocenění.

Maxime Trijol

Cognac Maxime je zástupce prémiových nezávislých výrobců francouzských koňaků. Vyrábí se pouze z hroznů z oblasti Grand Champagne. Doba zrání v sudu je až 25 let.

Tento koňak je vyráběn podle rodinné tradice, která se počítá již od roku 1859, pokračuje s nezměněnou intenzitou již 150 let až do současné páté generace. Pan Jean-Jacques Trijol a jeho rodina hospodaří na 60 Ha vlastních vinic v nejlepší části regionu Cognac, Petite a Grand Champagne.

Palírna Maxim Trijol je největší nezávislá výrobna koňaků s 22 vlastními destilačními kolonami. Na vše dohlíží osobně pan Jean-Jacques Trijol a jeho rodina – od vypěstování hroznů přes destilaci až po zrání. Firma exportuje 90% produkce do více jak 40 zemí Evropy, Severní a Střední Ameriky, Asie a Ruska.

Cognac Maxime Trijol získal řadu světových prestižních ocenění v Evropě, USA i Číně. Tyto koňaky najdete i na palubách některých leteckých společností. Koňaky Maxime Trijol z řady Classic lze dle moderní mixologie podávat dokonce i na ledu, nebo z nich vytvářet moderní luxusní koktejly, samozřejmě konzumace při teplotě kolem 20°C samostatně se nevylučuje.

Naopak koňaky z řady Grande Champagne, které se vyrábí výhradně z hroznů této části regionu Cognac, jsou vrcholem vinařského umění, jsou delikátní a velmi vzácné.

Château Montifaud


Chateau Montifaud je výrobcem vytříbeného koňaku prvotřídní kvality, rodina Valettových se jeho výrobou zabývá již po šest generací. Vinice byly založeny v roce 1837 a leží v oblasti cognac. Podle tradice, pokud se syn zapojí do výroby koňaku spolu s otcem, část koňaku, který byl v ten rok vytvořen, se dá stranou a bude prodáván pouze budoucí generací. Proto se ve sklepích nacházejí opravdové skvosty.

Firma si zakládá na tradici, znalosti výroby se předávají z generace na generaci, z otce na syna. Tato kontinuita dovoluje postupně zlepšovat přírodní vlastnosti Eaux de Vie, ze kterých se koňak vyrábí.

Vinice nechal v roce 1837 vytvořit Augustin, první ze šesti generací do rodiny Valletů. Následoval Pierre, Maurice, Louis a Michel. V říjnu 2000 se Laurent připojil ke svému otci a dědovi. Podle rodinné tradice, která říká, že když se v rodinném obchodu syn připojí ke svému otci, je část koňaku destilovaného v tomto roce drahoceně odložena a bude prodána pouze budoucími generacemi. Díky tomu mohou začít v temnotách „rajských“ sklepů odpočívat láhve koňaku obratně vytvořené Pierre a Maurice Valletem. I tímto způsobem leží v rodinných sklepích Château Montifaud koňaky sčítající své stáří od roku 1920 do současnosti.

Dle rodinné tradice se upřednostňuje květinový a ovocný charakter koňaků. Středně vypálené 350litrové sudy jsou vyrobeny z dubu Limousin, které si vinařství vyrábí samo vždy za účelem zachování přirozených vlastností Eaux-de-vie. Sudy vyjimečných destilátů určené pro vintage přichází vždy zapečetit zástupce Meziprofesního úřadu v Cognacu (BNIC). Míchání směsí provádí v současnosti výhradně Michel a Laurent, role master blendera je střeženým tajemstvím předávaným pouze z otce na syna.

Všechny díly