Pivní styl – Barley wine

  • Slad – ječný
  • Kvašení – svrchní
  • Druh – tmavé, polotmavé
  • Barva piva 16 – 48 EBC
  • Původ – Anglie

Tohle je pivo, které se vlastně tváří jako víno – přesto se jedná o pivo, a ne jen tak o ledajaké pivo. Piva tohoto stylu se totiž řadí mezi ta nejsilnější vůbec. Barley wine je ovšem bohaté nejen na alkohol, ale též na chutě a vůně, které lze navíc dále školit v přítmí sklepa. Piva stylu barley wine jsou totiž vhodná i k archivaci.

Historie

Barley wine (ječné víno, nebo také sladové víno). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku. V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná.

Výroba a chuť

Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales). Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá. Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou. EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné.

Poprvé v dnešní podobě byl tento pivní styl uvařen až v roce 1870 v anglickém pivovaru Bass Brewery sídlícím ve městě Burton upon Trent. Cílem pivovaru bylo nabídnout zákazníkům silné, sladové a jen lehce hořké pivo, které by konkurovalo fortifikovaným vínům, jako je například sherry.

Zrání a skladování

Mnohá piva tohoto stylu se nechávají i řadu let zrát v sudech. Na etiketách takových piv pak najdeme jeho ročník i délku zrání. Piva stylu barley wine je rovněž možné archivovat obdobně jako víno, neboť tato piva mohou zrát i v lahvích. Tak jako u vína se pro archivaci doporučuje chlad a málo světla. V případě archivace lze očekávat zakulacenější chuť s nižší intenzitou hořkosti.

Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.

Barley wine