Pivo jako gastronomická ingredience 2/2 – Pivní sýr a pivní pečivo
Ve druhé části článku o využití piva jako suroviny pro přípravu pokrmů se podíváme na další českou oblíbenou klasickou chuťovku, která se nejvíce uplatní právě jako chutný doplněk při popíjení piva.
Nejedná se o nic jiného než o oblíbený pivní sýr, podávaný nejlépe jak jinak, než s pivním pečivem.
Pivní sýr
Lidé si k pivu dávají nejrůznější speciality. Pochoutky, které zkrátka zajišťují splynutí všech chutí. A pokud máte chuť zkusit něco trochu jiného, než nakládaný sýr, nebo utopenec, je zde pivní sýr s delikátní chutí. Sýr, který seženete již přímo připravený ke konzumaci v supermarketu. Ale jeho příprava je velice jednoduchá, a snadno si ho tak připravíte přímo doma z běžně dostupných surovin.
Mimochodem, pivní sýr si samozřejmě, jako všechny ostatní sýry můžete vychutnat i bez piva. Pivní sýr je skvělý na svačinu i k večeři.
A právě domácí přípravu pivního sýra si v tomto článku ukážeme.
Suroviny potřebné pro přípravu pivního sýra
Pivní sýr není rozhodně pokrm náročný na suroviny. A tak se i s málem dá připravit výborný pokrm.
Suroviny potřebné pro 4 porce
Surovina | Množství |
Měkký tučný tvaroh | 300 g |
Aromatický sýr (např. Romadur) | 100 g |
Pomazánkové máslo | 100 g |
Mletý kmín | 1/2 lžičky |
Pivo dle dostupnosti | cca 2 dl – dle konzistence |
Sladká mletá paprika | 1 lžička |
Pepř čerstvě namletý | 1/8 lžičky |
Sůl | 1/4 lžičky |
Jarní cibulka nebo pažitka na zdobení | posyp dle volby |
Hlavní ingrediencí je měkký tvaroh – použijte nejlépe tučný, protože tuk je nositelem chuti a tak s tučným tvarohem bude sýr chutnat nejlépe. Samozřejmě, pokud máte v lednici polotučný, lze ho použít také, sýr bude jen lehce dietnější. Vyhněte se však odtučněnému tvarohu.
Co se týká piva, volte raději silnější a tmavší, protože tím docílíte intenzivnější chuti. Sledujte na láhvi údaj EPM (extrakt původní mladiny). Množství volte takové, aby měl sýr vhodnou konzistenci ke konzumaci, tedy nebyl příliš tuhý, ani příliš tekutý.
Postup práce při přípravě pivního sýra
- Připravte si potřebné ingredience dle tabulky výše.
- Tvaroh společně se sýrem a pomazánkovým máslem vložte do vhodné nádoby, nejlépe skleněné či nerezové misky.
- Vhodným nástrojem, například vidličkou vše rozmělněte třením.
- Přidejte sůl, všechno koření a cca 1,5 dl piva a vše dobře promíchejte.
- Upravte konzistenci sýra přidáním dalšího piva a opětovným promícháním, pokud je to potřeba.
- Sýr dejte do vhodné uzavíratelné nádoby a nechte ho v lednici před konzumací uležet minimálně na jeden den, nejlépe na pět dní, poté opětovně promíchejte a nechte uležet ještě další dva dny.
Pivní sýr si můžete namazat nejenom na chléb, ale na jakékoliv slané pečivo. Ovšem nejlepší volbou pro pivní sýr je pivní pečivo, jehož přípravu najdete níže.
Vše ozdobte jarní cibulkou, či pažitkou. Někdo do pivního sýra přidává ještě nadrobno nakrájenou červenou papriku a jiné přísady. To už víceméně záleží na Vaší chuti a celkové vynalézavosti.
Pivní pečivo
S pivem je spojena řada nejrůznějších pokrmů. Dokazuje to například lahodný pivní sýr, jehož receptura je uvedena výše. A čím jiným doplnit pivní sýr, než pivním pečivem, jehož přípravu si zde ukážeme.
Pivní pečivo lze v zásadě konzumovat jako slané pečivo k čemukoliv vás napadne.
Suroviny potřebné pro přípravu pivního pečiva
Pivní pečivo vzniká z těsta, na nějž potřebujete níže uvedené ingredience. V tabulce najdete všechno potřebné pro přípravu cca osmi porcí (dle velikosti).
Surovina | Množství |
Polohrubá mouka | 200 g |
Hladká mouka | 200 g |
Pivo | 250 ml |
Sušené droždí | 5 g |
Vejce | 1 ks |
Sůl | 1 lžička |
Sádlo či olej | 1 lžíce |
Cukr | Špetka |
Sůl a kmín na posyp pečiva | Přiměřeně |
Postup práce při přípravě pivního pečiva
- V misce smíchejte obě dvě mouky.
- Do jejich středu následně vsypete cukr.
- Přidejte droždí.
- Vše zalijte teplým pivem (cca 40 stupňů Celsia)a nechte chvíli odstát.
- Následuje přidání vejce a změklého sádla (či oleje).
- Teprve v této fázi se pusťte do zpracování těsta.
- Po důkladném hnětení ho necháte chvíli odstát. Těsto by mělo být dostatečně pružné a nelepivé. Doba odstátní je zhruba hodina.
- Následuje zapracování a rozdělení těsta na osm částí, tedy osm porcí.
- Z každého kousku těsta uválejte váleček a z něho následně upleťte tvar pečiva.
- Pivní pečivo pochopitelně může mít podobu dle vaší volby, může to být například houska, rohlík i preclík.
- Takto vytvarované těsto nechte ještě půl hodiny přikryté. Bude zatím dále kynout.
- Posypte pečivo solí a kmínem.
- Teprve pak ho vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů Celsia a pečte cca 30 minut, poté troubu vypněte, neotvírejte jí a nechte pečivo ještě cca 15-20 minut v chladnoucí troubě dopéci dozlatova.
Všechny díly