Praktické tipy jak si vybrat kvalitní víno 2/2
Označení stáčírny vína
Tento parametr obvykle uvádí název stáčírny a její adresu. Začátečníkovi ale tato informace příliš v ničem nepomůže. Pouze napoví, zda se jedná o tuzemskou či zahraniční stáčírnu.
Uvedení objemu balení vín
Standardně se prodávají lahve o objemu 0,75 litru, případně o objemu 1,5 litru.
Nejprodávanější vína se také prodávají v baleních zvaných bag in box, u kterých bývá výborný poměr ceny a kvality. Výjimečná vína však v takových baleních neseženete.
Slámová a ledová vína najdete v lahvích o objemu 2 či 3 decilitry. Mají velmi intenzivní chuť, nepočítá se tak zpravidla s tím, že byste je konzumovali ve velkém objemu.
Ročník sklizně vína
Ročník může o kvalitě napovědět významně. O kvalitě daného ročníku rozhodují zpravidla přírodní podmínky v dané oblasti, zejména srážky a sluneční svit. Některá vína navíc mají potenciál k archivaci, s postupujícími lety tak nabírají na kvalitě. Jen ojediněle se doporučuje víno archivovat déle než 25 let.
Pro začátečníky, kteří s víny nemají příliš velké zkušenosti však tento parametr není podstatný.
Alergeny ve víně
Obvykle vína obsahují oxid siřičitý. Ten má antibakteriální účinky. Funguje i jako antioxidant, chrání víno před hnědnutím a před ztrátou jeho aroma. Nadměrné používání oxidu siřičitého se může projevit nepříjemným sirným zápachem a způsobuje tzv. bolehlav.
Označení řady vín
Pokud výrobce prodává prémiovou kvalitu, na tomto místě vám to dá najevo. Na etiketě tak bývá vyznačeno, zda se jedná o řadu prémiovou nebo standardní.
Dobré víno má správnou barvu
Rozlišení na vína červená, bílá a růžová chápe zpravidla i naprostý laik.
U červeného vína můžete čekat širokou škálu odstínů od světle rubínových po temně rudé tóny. Oranžové tóny ukazují na víno starší, naopak temně fialové odstíny poukazují na to, že se jedná o víno mladší.
U bílých vín pak jsou barvy od lehce nažloutlé u mladých vín, až po sytě slámovou u těch starších.
Čistota vína
S kvalitou souvisí také čistota vína. Pakliže se podíváte do sklenice, jednoznačně by neměl být přítomen žádný zákal. Ten je typicky vyvolán mikroorganismy. Kvalitní víno by mělo být zcela čiré a působit jiskrně.
Chuť vína
Některé druhy vín jsou aromatické, jiná vína jsou naproti tomu více hutná. Subjektivní dojem je tak rozhodující. Pít víno, o kterém vám někdo řekl, že je kvalitní, ale vám chuťově nevyhovuje, nemá smysl.
Více o chuti vína napoví také odrůda révy vinné, ze které je vyrobeno.
Podle chuti však kvalitu poznat můžete. Tóny ovoce nebo čokolády jsou zcela v pořádku. Kyselá chuť upozorňuje na nadbytek kyseliny octové. Pokud si všimnete nepříjemně kovové pachuti, může za to vyšší obsah železa nebo mědi.
Dochuť vína
V souvislosti s chutí můžeme ještě zmínit jeden parametr kvality vína, jímž je tzv. dochuť. Jde o chuť vína, která zůstane na jazyku po polknutí.
Platí, že čím je tato dochuť delší, tím je víno lepší.
Dobrá vína mají dochuť cca 10 až 30 vteřin. U velmi dobrých vín už to je 30 až 60 vteřin. Zároveň zde nesmí být patrná nadměrná hořkost nebo kyselost.
Vyvážená chuť vína
Dobrý vinař u svého produktu dbá na vyvážený poměr kyselosti, cukru a ovocných tónů. Sladká a kyselá chuť by tedy, jednoduše řečeno, měly být v rovnováze, což bude vyhovovat naprosté většině konzumentů.
Po ochutnání by víno mělo lahodně chutnat a po všech stránkách vyhovovat. Pakliže tomu tak není, měli byste zkusit víno jiné, které vám tento požitek poskytne.
O kvalitě vína rozhoduje vůně
O vůni vína rozhodují aldehydy, estery a ketony. Chcete-li zjistit, jaké víno máte před sebou, zkuste si přivonět. Objevit byste v něm neměli žádný nepříjemný vjem.
Pokud například víno páchne, máte jasno o tom, že to s jeho kvalitou není příliš valné. Vyloučeny jsou vjemy octu, aldehydu, síry, acetonu či plísně.
Kvalitní víno prostě vždy příjemně voní, zpravidla po ovoci, květinách, rozeznat lze i minerální aroma. Ovšem vůně není zbytečně přímočará. Místo jednoho nebo dvou vjemů najdeme v kvalitním víně několik vrstev. Vůně je příjemně komplexní a po opakovaném přičichnutí se otevírá a objevují se v ní další a další jemné nuance
Špatné versus dobré víno
Dobré víno obstojí se svou chutí a vůní i v čase.
Nalijte si víno do sklenice, ochutnejte jej a vyčkejte 10 až 15 minut. Poté degustaci zopakujte. Méně kvalitní vína jsou určena k rychlé konzumaci, proto vás možná výsledný vjem druhého ochutnání překvapí.
Podobně by neměla degradovat ani vůně. K vínu si tak přivoňte a po zhruba 15 minutách to zopakujte. Víno během této krátké chvíle ve sklenici zteplá a ovlivní jej i kontakt se vzduchem, dostane tak možnost odhalit svůj skutečný potenciál.
Použitý vinný uzávěr
Vína s plastovým uzávěrem mnozí přecházejí bez zájmu. Domnívají se, že ke kvalitním vínům patří výhradně korek.
U mladších svěžích vín, která by se měla do dvou let spotřebovat, však vinaři běžně používají plast, což je zcela v pořádku, kvalitu vína to nijak nedegraduje. Plast je ale levnější, důvod jeho užití je primárně ekonomický. Lehká vína se zase běžně prodávají se šroubovacími, či dokonce korunkovými uzávěry.
Korek má smysl především u vín určených k delšími zrání v lahvi. Díky tomu, že je tento materiál porézní, žádoucí proces umožňuje.
Cena láhve vína
Kvalita vína do určité míry jeho ceně úměrná bezesporu je. V mnohem větší míře ale odpovídá jeho vzácnosti, unikátnosti.
Vyhněte se tak tomu nejlevnějšímu, kdy se mnohdy jedná o výrobky z jiného ovoce, než z révy vinné a pokud si připlácíte za nějakou konkrétní láhev vína, měli byste vědět proč tak činíte a čím je toto víno právě pro vás unikátní.
Závěr
Jedině dobře informovaný konzument a spotřebitel vína ví, co je u vína důležité a jakým způsobem to má na trhu s víny hledat. Proto je důležité se informovat, které parametry jsou při jeho výběru rozhodující.
Více informací o výrobě, dělení, výběru, degustování a podávání vín se dočtete na tomto webu s rubrice víno:
Všechny díly