Proč se používá karafa na víno a jak používat dekantér
Většina z nás si nalévá víno do sklenice přímo z láhve a je to tak naprosto v pořádku.
Někteří z nás, třeba někde na výletě pijí víno z plastových či papírových kelímků a i to je naprosto v pořádku. Jsou také lidé, kteří pijí víno přímo z láhve, nebo lidé, kteří pijí víno přímo z tetrapakového obalu přes odtrhnutý roh, třeba už jen proto, že žádný kelímek ani sklenici vůbec nevlastní.
Dnes se podívám na opačnou stranu spotřebitelského spektra, na problematiku používání karaf a dekantérů. Neláká i vás dodat pití vína zcela jiný rozměr a umocnit si tak tento požitek díky karafě? Možná je právě teď ten pravý čas udělat si radost.
Jaký je rozdíl mezi karafou a dekantérem
Karafa je nádoba na tekutiny, ze které se poté rozlévají do sklenic. Při stolování se používá například karafa, ve které je vychlazená pramenitá voda. Karafy se používají také na likéry, například do ní můžete umístit domácí griotku, nebo na destiláty, kdy třeba karafa tvoří se sklenicemi soupravu ve stejném designu. Karafy se také výborně hodí na likérová a fortifikovaná vína, kterým nevadí pokojová teplota. Některé karafy jsou také vybaveny víčkem, ale u karaf na vodu to není nezbytné.
Dekantér je pak speciální druh karafy, který má kromě estetické funkce také další funkce další.
Hlavním důvodem jeho použití bývá:
- Odstranění sedliny
- Provzdušení vína
K čemu se používá karafa na víno
Dekantér neboli také karafa slouží k dekantaci vína a jedná se o skleněnou nádobu různých, především baňatých tvarů.
Dekantace je proces, při kterém dochází k provzdušnění vína, jehož výsledkem je rozvinutí chutí a zvýraznění jeho vůně. Opravdoví znalci nedají na tento proces dopustit. Zvláště u starších vín je, kvůli oddělení sedliny, přelití do dekantéru téměř nezbytné.
Dekantéry tedy slouží k oddělení vína od usazenin a zároveň k jeho provzdušnění. Vína, zejména ta, která jsou uzavřena v láhvi více let, stejně jako barikovaná (uložená v opálených dubových sudech), je vhodné nechat vydýchat, aby se z nich mohly uvolnit všechny aromatické látky.
Karafy, jinak též džbány na víno, které jsou určeny pro podávání mladých vín bývají naopak velmi úzké, je to proto, aby proces okysličení neproběhl příliš rychle.
Proč dekantovat víno
Povídání o karafách na víno je nedílně spjato se slovem dekantování. Dekantováním se someliérským způsobem označuje přelití vína do karafy. Jako dekantér na víno je potom označena samotná karafa.
Důvody, proč dekantovat, jsou hned dva. První z nich se týká především červených vín, u nichž se prostřednictvím dekantace zbavíme sedliny, která se v láhvi tvoří především u starších nebo méně filtrovaných vín. A důvod číslo dva? Dekantace napomáhá víno takzvaně vydýchat. Při dlouhodobějším kontaktu s kyslíkem může dojít k otevření škály aromatických látek i k zjemnění vína. To je také důvod, proč se kromě červených a starších vín dekantují také vína mladá a bílá.
Jakou karafu na víno vybrat
Karafa je bezpochyby ozdobou každého stolu, měli byste ji však vybírat nejen s ohledem na design, ale zvolit ji i podle toho, jaké víno pijete nejčastěji. Mladší vína si zaslouží dekantování v takzvané lodní karafě, jejíž široké dno zajišťuje důkladné provzdušnění vína. U starších vín, jež nevyžadují až tolik provzdušnění, si vystačíte s karafou s užším dnem. Proměňte každou degustaci vína v dokonalý požitek, například výběrem ručně vyrobené designové karafy.
Postup dekantace
Mladá vína byste měli otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, v případě robustních vín se tato doba prodlužuje na čtyři až dvanáct hodin. Při lití vína z láhve byste měli držet dekantér šikmo a víno do něj přelévat tak, aby stékalo po vnitřních stranách nádoby. Víno se ještě více okysličí ve chvíli, kdy jím v karafě mírně zakroužíte.
Jak vyzrát na sedlinu
Dekantujete víno především kvůli tomu, abyste z něj odstranili sedlinu? Pak byste měli nechat láhev alespoň jeden nebo dva dny před servírováním stát tak, aby se sedlina usadila na dně láhve. Poté připravte zdroj světla, nejlépe svíčku, a umístěte ji pod láhev, ze které víno naléváte do karafy. Sledujte průsvit vínem a ve chvíli, kdy spatříte, že se sediment blíží k hrdlu, nalévání zastavte.