Prosecco 2/2 – Dělení, kategorie a druhy
Dělení prosecca podle kvality
Označení se používají dvě:
- DOC (Denominazione d’Origine Controllata)
- DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita)
Závisí to na zeměpisné oblasti, ve které se hrozny pěstují. Jsou klasifikovány takto:
Prosecco DOC | Prosecco DOCG |
Prosecco di Treviso | Asolo (nebo Colli Asolani) |
Trieste | Conegliano Valdobbiadene Superiore (Rive, Superiore di Cartizze) |
DOCG (tedy ta kvalitnější) prosecca pocházejí z menších oblastí a jedná se o špičková vína.
Od listopadu 2020 se nově jako prosecco smí označit i rosé. Barvy se většinou docílí kupáží například s Pinotem Noir. V proseccu smí podle pravidel být 15 % jiné odrůdy než je Glera. Nicméně jako rosé se prosecco dříve označovat nesmělo.
Dělení prosecca podle stylu
Prosecco se dělí do tří stylů, které se odlišují podle intenzity perlení.
Prosecco Spumante | Jedná se o nejčastější styl, který najdeme i ve většině obchodů. Obsahuje asi 3-4 atmosféry tlaku uvnitř láhve (pro porovnání, je to cca polovina toho, co obsahuje tradiční šampaňské, která má cca 6 atmosfér. |
Prosecco Frizzante | Frizzante je méně šumivé až perlivé. Obsahuje méně než 2,5 atmosféry tlaku. |
Prosecco Tranquillo | Jedná se o prosecco bez bublinek, tedy tiché víno, které se příliš neexportuje a tak je především italskou regionální specialitou. |
Frizzante versus Spumante
Tohle je naprosto jednoduché a to nejzákladnější rozdělení prosecca
- Frizzante: šroubový uzávěr, případně korek zajištěný provázkem
- Spumante: klasický hřibovitý korek zajištěný agrafou (stejně jako šampaňské)
Nejlepší prosecca nikdy nejsou produkována jako frizzante. Frizzante jsou spíš jednodušší a také ta levnější prosecca. Používají se hodně například do koktejlů a také jako rozlévaná prosecca.
Levnější jsou také kvůli spotřební dani. Ta se za ně neplatí. Spotřební daň platí jen pro typ Spumante.
Třetím rozdílem je pak tlak v lahvi. Frizzante tak nemají intenzivní perlení. Spumante mají tlak 3–4 atmosféry. Perlení je tak daleko intenzivnější a krémovější.
Dělení podle zbytkového cukru
Prosecco se pohybuje v rozmezí od suchého až po sladké (stejně jako je tomu u tichých vín).
Potřebné údaje najdete vždy na etiketě:
Brut | Nejsušší styl prosecca, který má 0-12 gramů zbytkového cukru na litr vína. |
Extra Dry | Mezi 12-17 gramy cukru na litr, což má za následek hladší dochuť. |
Dry | Sladší typ prosecca se 17-32 gramy zbytkového cukru na litr. |
Demi-sec | Nejsladší varianta, která má 32-50 gramů zbytkového cukru a hodí se proto hlavně k zákuskům. |
Občas je možné nalézt ještě označení Extra Brut (0–3 g/l). Toto označení však smí používat pouze Prosecco Asolo DOCG.
Kategorie Prosecca
Prosecco se dělí do šesti kategorií. Dvě patří do kategorie DOC a čtyři do DOCG.
- Kategorie prosecco DOC je největší. Dohromady za rok vyprodukuje přes 450 milionů lahví.
- Kategorie DOCG jsou daleko menší apelace v podhůří Alp. Dohromady za rok vyrobí lehce přes 100 milionů lahví.
Prosecco DOC
Základní prosecco. Původ vína může být téměř v celé severovýchodní Itálii. V této kategorii můžete najít skvělé prosecco DOC. Většinou se ale jedná jen o průměrné víno.
Prosecco Treviso DOC & Prosecco Trieste DOC
Tohle jsou už dvě geograficky trochu specifikované denominace. Jedna je v širokém okolí města Treviso a druhá v okolí města Trieste na hranicích se Slovinskem.
Produkce a původ hroznů je daleko lépe kontrolovatelný, kvalita vín je tak lepší.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Touto kategorií se dostáváme do podhůří Alp. Mezi kopce nad městem Treviso. Mikroregion má velmi specifické a proměnlivé klima. Daleko víc tady prší. I díky tomu tady vznikají ty nejlepší Prosecca. A tak se apelace dostali mezi 73 DOCG v celé Itálii. To už o kvalitě mluví samo o sobě.
Conegliano a Valdobbiadene jsou dvě městečka v jejichž okolí se hrozny pěstují. Takhle denominace má ještě dvě menší podkategorie.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive v italštině znamená břeh, nebo svah. Protože tahle v porovnání s ostatními mikroskopická oblast se nachází na 43 kopcích v okolí Conegliano Valdobbiadene. Pěstují se tady opravdu špičkové hrozny pro špičková Prosecca.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Pouze 104 ha v nejtěsnějším okolí Valdobidanne. Tohle je špička ledovce, kterou si klidně můžete porovnávat s nejlepšími bublinami na světě.
Asolo Prosecco DOCG
O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká oblast hned pod řekou Piave (protéká celou zónou Treviso až do moře – hrála také významnou roli během II. světové války)
Asolo je také jediné Prosecco, která může být označeno jako Extra Brut, které má pouze do 3g/l zbytkového cukru.
Všechny díly