Prosecco 2/2 – Dělení, kategorie a druhy

Dělení prosecca podle kvality

Označení se používají dvě:

  • DOC (Denominazione d’Origine Controllata)
  • DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita)

Závisí to na zeměpisné oblasti, ve které se hrozny pěstují. Jsou klasifikovány takto:

Prosecco DOCProsecco DOCG
Prosecco di TrevisoAsolo (nebo Colli Asolani)
TriesteConegliano Valdobbiadene Superiore (Rive, Superiore di Cartizze) 

DOCG (tedy ta kvalitnější) prosecca pocházejí z menších oblastí a jedná se o špičková vína.

Od listopadu 2020 se nově jako prosecco smí označit i rosé. Barvy se většinou docílí kupáží například s Pinotem Noir. V proseccu smí podle pravidel být 15 % jiné odrůdy než je Glera. Nicméně jako rosé se prosecco dříve označovat nesmělo.

Dělení prosecca podle stylu

Prosecco se dělí do tří stylů, které se odlišují podle intenzity perlení.

Prosecco SpumanteJedná se o nejčastější styl, který najdeme i ve většině obchodů. Obsahuje asi 3-4 atmosféry tlaku uvnitř láhve (pro porovnání, je to cca polovina toho, co obsahuje tradiční šampaňské, která má cca 6 atmosfér.
Prosecco FrizzanteFrizzante je méně šumivé až perlivé. Obsahuje méně než 2,5 atmosféry tlaku.
Prosecco TranquilloJedná se o prosecco bez bublinek, tedy tiché víno, které se příliš neexportuje a tak je především italskou regionální specialitou.

Frizzante versus Spumante

Tohle je naprosto jednoduché a to nejzákladnější rozdělení prosecca

  • Frizzante: šroubový uzávěr, případně korek zajištěný provázkem
  • Spumante: klasický hřibovitý korek zajištěný agrafou (stejně jako šampaňské)

Nejlepší prosecca nikdy nejsou produkována jako frizzante. Frizzante jsou spíš jednodušší a také ta levnější prosecca. Používají se hodně například do koktejlů a také jako rozlévaná prosecca.

Levnější jsou také kvůli spotřební dani. Ta se za ně neplatí. Spotřební daň platí jen pro typ Spumante.

Třetím rozdílem je pak tlak v lahvi. Frizzante tak nemají intenzivní perlení. Spumante mají tlak 3–4 atmosféry. Perlení je tak daleko intenzivnější a krémovější.

Dělení podle zbytkového cukru

Prosecco se pohybuje v rozmezí od suchého až po sladké (stejně jako je tomu u tichých vín).

Potřebné údaje najdete vždy na etiketě:

BrutNejsušší styl prosecca, který má 0-12 gramů zbytkového cukru na litr vína.
Extra DryMezi 12-17 gramy cukru na litr, což má za následek hladší dochuť.
DrySladší typ prosecca se 17-32 gramy zbytkového cukru na litr.
Demi-secNejsladší varianta, která má 32-50 gramů zbytkového cukru a hodí se proto hlavně k zákuskům.

Občas je možné nalézt ještě označení Extra Brut (0–3 g/l). Toto označení však smí používat pouze Prosecco Asolo DOCG.

Kategorie Prosecca

Prosecco se dělí do šesti kategorií. Dvě patří do kategorie DOC a čtyři do DOCG.

  • Kategorie prosecco DOC je největší. Dohromady za rok vyprodukuje přes 450 milionů lahví.
  • Kategorie DOCG jsou daleko menší apelace v podhůří Alp. Dohromady za rok vyrobí lehce přes 100 milionů lahví.

Prosecco DOC

Základní prosecco. Původ vína může být téměř v celé severovýchodní Itálii. V této kategorii můžete najít skvělé prosecco DOC. Většinou se ale jedná jen o průměrné víno.

Prosecco Treviso DOC & Prosecco Trieste DOC

Tohle jsou už dvě geograficky trochu specifikované denominace. Jedna je v širokém okolí města Treviso a druhá v okolí města Trieste na hranicích se Slovinskem.

Produkce a původ hroznů je daleko lépe kontrolovatelný, kvalita vín je tak lepší.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Touto kategorií se dostáváme do podhůří Alp. Mezi kopce nad městem Treviso. Mikroregion má velmi specifické a proměnlivé klima. Daleko víc tady prší. I díky tomu tady vznikají ty nejlepší Prosecca. A tak se apelace dostali mezi 73 DOCG v celé Itálii. To už o kvalitě mluví samo o sobě.

Conegliano a Valdobbiadene jsou dvě městečka v jejichž okolí se hrozny pěstují. Takhle denominace má ještě dvě menší podkategorie.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG

Rive v italštině znamená břeh, nebo svah. Protože tahle v porovnání s ostatními mikroskopická oblast se nachází na 43 kopcích v okolí Conegliano Valdobbiadene. Pěstují se tady opravdu špičkové hrozny pro špičková Prosecca.

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Pouze 104 ha v nejtěsnějším okolí Valdobidanne. Tohle je špička ledovce, kterou si klidně můžete porovnávat s nejlepšími bublinami na světě.

Asolo Prosecco DOCG

O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká oblast hned pod řekou Piave (protéká celou zónou Treviso až do moře – hrála také významnou roli během II. světové války)

Asolo je také jediné Prosecco, která může být označeno jako Extra Brut, které má pouze do 3g/l zbytkového cukru.

Všechny díly