Recept na domácí výrobu brandy likéru
Brandy to není jen pálenka z révy vinné, nebo matoliny, tedy odpadu po lisování hroznového vína, ale všeobecný název pro všechny ovocné destiláty. V našich geografických podmínkách je typickým brandy například slivovice či hruškovice.
Pokud tedy máte rádi brandy a rádi experimentujete, můžete se pustit do receptu na výrobu brandy likéru. Výroba není složitá, vlastně je až triviálně jednoduchá, ovšem trvá trochu déle, v tomto případě je to minimálně půl roku, ale pokud nespěcháte a dáte tomu více času, a tím máme na mysli i několik let – třeba pět, bude to jen ku prospěchu věci.
Krátce k surovinám
Alkohol
Rozpis je na 10 litrů alkoholu, měla by to být pálenka z ovoce, tedy brandy, což není nic překvapivého, vzhledem k tomu, že vyrábíme brandy likér.
Pokud nemáte pálenku z ovoce, lze použít i jiný alkohol, může to být vodka, nebo například potravinářský líh.
Citrusová kůra
V receptuře figuruje citrusová kůra. tato surovina značně vylepšuje chuť likéru. Použít lze citrónovou, limetovou, nebo pomerančovou. Může být sušená či čerstvá. Vždy je však potřeba citrusy důkladně omýt v teplé vodě, aby se z jejich kůry smyl postřik proti škůdcům.
Pokud používáme čerstvou kůru, je nejvhodnější za pomoci struhadla celý plod tence ostrouhat. Potřebujeme jen svrchní, barevnou část, která obsahuje esenciální oleje.
Dubový sud
K výrobě likéru budete potřebovat dubový soudek, který nabízejí jeho výrobci i prodejci běžně ve specializovaných eshopech na internetu.
Dubové dřevo dodá likéru specifickou chuť a aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že kromě sudu použijete ještě dubové hobliny.
Velikost sudu volte podle množství vyráběného likéru tak, aby byl pokud možno plný, či téměř plný. Rozpis je na 10 litrů likéru, ale dubové sudy seženete i o menším objemu – cca 3 litry, 5 litrů, ale samozřejmě také mnohem větší.

Suroviny potřebné pro výrobu brandy likéru
Receptura je na 10 litrů likéru.
- Pálenka z ovoce – 10 litrů
- Hřebíček – 10 ks
- Bobkový list – 10 ks
- Nové koření – 10 ks
- Vanilkový lusk nasekaný na kousky – 1 ks
- Cukr – 500 gramů
- Sypaný černý čaj – 20 gramů
- Citrusová kůra – cca z 10 ks plodů
Postup práce při výrobě brandy likéru
- Ve vhodné nádobě rozpusťte cukr v alkoholu.
- Přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte.
- Nalijte první část destilátu do dubového sudu.
- Nyní nalijte alkohol s rozpuštěným cukrem a ostatnímu surovinami,
- Nalijte zbytek destilátu – tento postup se dělá proto, aby se obsahu sudu už při jeho plnění promíchal.
- Pokud máte, přidejte dubové hobliny, které zrání mohou urychlit.
- Sud pečlivě zazátkujte.
- Uložte ho na vhodné místo pro skladování – viz níže.
- Nyní je potřeba vyčkat, a to minimálně půl roku, ideálně déle.
- Teprve poté začněte ochutnávat.

Doporučené podmínky pro skladování dubového sudu
Když nápoj stárne v sudu, musí být uchováván na chladném a vlhkém místě, kde nebudou poblíž žádné zdroje tepla a vzduch bude trochu odvětráván.
Vlhkost vzduchu vzduchu by se měla pohybovat mezi 80 % – 85 %.
Teplota by se měla pohybovat v rozmezí od +10 do +17 stupňů Celsia.
Pokud je teplota vyšší, nápoj se odpařuje příliš rychle, pokud je nižší, dozrává alkohol pomaleji.
Dostatečné vlhkosti lze dosáhnout umístěním misky s vodou poblíž sudu. Pokud potřebujete vytvořit vlhkost pouze v blízkosti sudu, a ne v celé místnosti, můžete pod něj vložit talíř vody a a pak jej něčím přikrýt.
Andělský podíl
- Andělská daň
- Andělský podíl
- Angel’s share
Jedná se odpar, který se ztratí z dubového sudu při zrání destilátu.
Jeho množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu.
- Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu ročně.
- Koňak při zrání ve Francii ročně ztrácí asi 2-4 %.
- V Karibiku to může být i více.
Vhodnou lokací tak lze výrazně urychlit zrání destilátů. Další ztráta obsahu sudu se jmenuje Devil’s Cut a jedná se o destilát, který do sebe nasaje dubové dřevo ze sudu při jeho zrání.
Nebuďte proto překvapeni, že ze sudu nestočíte celých 10 litrů alkoholu, který jste do něj nalili na začátku. Pokud budete sud skladovat v ideálních podmínkách, počítejte s tím, že ročně přijdete cca o 5% objemu.
Brandy likér zraje pouze v sudu, kde se zušlechťuje jeho chuť a a zároveň při tom ubývá jeho obsah.
Proto při výrobě pravidelně ochutnávejte a pokud budete s chutí likéru spokojeni, stočte ho do skleněných lahví, kde vám již zrát, ani samovolně ubývat nebude.
Sudy lze k výrobě likéru používat opakovaně, ale počítejte s tím, že dubové dřevo opakovaným použitém ztrácí své unikátní chuťové vlastnosti, které předává destilátu.
