Seznam vybavení baru
Přinášíme přehledný abecední seznam vybavení, které je potřeba, pokud uvažujete o otevření vlastního koktejlového baru. není toho opravdu málo a počítejte s tím, že v případě některého vybavení je potřeba volit profesionální řadu, to platí zejména pro mixéry, protože kuchyňské mixéry (bez rozdílu značek) nejsou dimenzovány na zátěž, které jsou v takovém baru vystaveny a dlouho by vám nevydržely.
Naopak pokud uvažujete o vybavení domácího baru pro vás a vaše návštěvy, bude kuchyňský mixér plně postačovat (volte ale takový, který zvládne nasekat led na ledovou tříšť). Rovněž tak na výrobu ledu vám v domácích podmínkách bude postačovat běžná mraznička. Z vybavení pak volte to, co budete opravdu používat, protože nemá smysl mít pomůcky, na které se bude jen prášit.
V přehledu nejsou uvedeny žádné suroviny, ani sklenice. Volba sklenic má zásadní vliv na prezentaci nápoje, ať už se jedná o koktejlový bar, nebo domácí podmínky, Koktejl by měl být servírován vždy ve sklenici do které patří. Pokud tedy máte oblíbené koktejly, zajistěte si pro ně vhodné sklo.
Co se týká surovin, je vhodné si vše zajistit v dostatečném množství (aby se vám nestávalo, že kvůli jedné chybějící surovině nemůžete koktejl připravit). Suroviny jako alkohol a barmanské sirupy se nekazí a je vhodné volit větší balení, pokud koktejly pravidelně připravujete. I nealkoholické nápoje vydrží několik měsíců, ovoce a zejména nezbytné citrusy je potřeba sehnat vždy čerstvé.
Barová lžíce k promíchávání nápojů v míchací sklenici.
Barové sítko/ Strainer pro scezení drinků a koktejlů v rámci jejich přípravy
Barový nůž na krájení ovoce, ostří nože je opatřeno vroubky a na konci vidličkou pro lepší manipulaci s ovocem.
Číšnická vývrtka slouží k otevírání korkových, korunkových a umělohmotných uzávěrů.
Drtítko na citrusové plody / Mudler pro rozdrcení ingrediencí v rámci přípravy koktejlů.
Držák účtů magnetický pro přehledné organizování účtů.
Gumová podložka (Drip Tray) je umístěna na barové desce a připravují se na ní nápoje, tlumí nárazy při přípravě koktejlů, zachycuje veškeré tekutiny.
Gumová podložka pod šejkry speciální podložka na odkapávání šejkrů.
Chladicí vana k chlazení nejvíce používaných nápojů a snadné manipulaci s nimi.
Kartáče na sklo s oplachovačem pro snadné umývání skla.
Kleště na citrusové plody pro vymačkání citrusových plodů přímo před hostem v rámci přípravy koktejlu
Kleště na sekt umožňují elegantnější otevírání uzávěrů sektu.
Koktejlové ubrousky pro podávání koktejlů (25 x 25 cm).
Krabice na ovoce pro uchování předpřipraveného ovoce a ozdob.
Krustovač (Crustas Box) pro přípravu tzv. krusty na okraj sklenic
Lednice pro manipulaci je nejideálnější chladicí zařízení se zásuvkovým systémem.
Lis na citrusové plody pro přípravu čerstvých šťáv z citrusových plodů.
Lopatka na led pro manipulaci s ledem
Míchací lžička k přípravě koktejlů a drinků
Míchací sklenice k přípravě nápojů, které se pouze promíchávají.
Míchátka promíchání nápojů přímo hostem
Mixér nožový k přípravě drinků s drceným ledem nebo s ovocem.
Mixér vrtulkový k přípravě drinků s drceným ledem.
Mlýnek na led (ruční a elektrický) k nadrcení ledové tříště.
Mraznička na sklo slouží k předchlazování skla.
Nalévátka usnadňují nalévání ingrediencí s lahví.
Napichovátka pro přípravu ozdob.
Odkapávač na odměrky k odkládání odměrek.
Odměrky k dávkování ingrediencí.
Otvírák na korunkové láhve pro snadné a rychlé otevírání korunkových uzávěrů
Otvírač pevný na korkové uzávěry umožňuje snadné vytahování zátek.
Otvírač pevný na korunkové uzávěry se zásobníkem umožňuje rychlou manipulaci, při níž uzávěr po otevření láhve padá rovnou do zásobníku.
Otvírák na konzervy k otevírání plechovek s ovocem a jinými přísadami.
Pevný zásobník ledu je zabudován do pracovní desky tak, aby měl barman led vždy po ruce. Zpravidla bývají tyto zásobníky dva, jeden na kostky ledu a druhý na drcený led.
Prkénko na ovoce pro krájení ovoce
Rohož na podlahu tlumí nárazy a odpruží
Síťka na pult pod sklo pro uchování čistého skla a snadnou manipulaci.
Stojan na brčka zásobník na brčka, může být dělený pro brčka, míchátka, koktejlové ubrousky.
Stříkací láhev umožňující dávkování v střicích především bitterů a dochucovadel.
Šejkr dvoudílný Boston pro přípravu koktejlů, skládá se ze dvou částí, skleněné a kovové.
Šejkr třídílný skládá se z těla, sítka a víčka (ideální obsah 0,7l).
Trychtýř pro snadné přelévání ingrediencí do láhví.
Umělé láhve na mixy a pyré pro snadnou manipulaci s džusy, pyré a mixy, které si připravujeme předem.
Výrobník ledu pokud nabízíme více než pět koktejlů s drceným ledem, vyplatí se mít vedle výrobníku na kostkový led i výrobník na drcený led.
Zásobník na láhve (Speed Rail) součást pracovní plochy barmana, kam se odkládají nejčastěji používané láhve.
Zátka na sekt k uchování kvality šumivých a perlivých nápojů po otevření láhve.
Zátky manipulační k uzavírání otevřených lahví pro delší uchování.