Tibetská kefírová houba

Tibetská kefírová houba je dalším počinem v oboru fermentovaných nízkoalkoholických probiotických nápojů. Je to jeden z těch cool, raw, whole, ezo a extra fresh drinků, které určitě musíte ochutnat, abyste vůbec pochopili svět kolem vás. Pojďme tedy rovnou k věci.

Kefír je nápoj téměř všemocný

Vlastní kefír je vynikající, vychlazený kefír v okamžiku uhasí žízeň. A také je velmi zdravý. Ale všechny benefity níže berte raději s větší rezervou…

Zdravotní benefity kefíru:

  • Reguluje metabolismus v lidském těle.
  • Pomáhá při léčbě kardiovaskulárních chorob včetně srdce a koronárních tepen.
  • Rozkládá ten špatný cholesterol, usazeniny v tepnách, díky čemu pomáhá zabraňovat infarktu a mrtvici.
  • Vytváří přírodní a bezpečná antibiotika, a díky tomu léčí všechny záněty ve vašem těle.
  • Je to zdroj vitamínu B9 a B12.
  • Produkuje inferferon – nejvíce studovanou látku na světě, která mimo jiné bojuje s virózami.
  • Látky obsažené v kefíru zabraňují růstu nádorových buněk.  
  • Vyrovnává hladinu cukru v krvi a krevní tlak.
  • Podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk.
  • Působí proti stresu, podporuje imunitní systém.
  • Napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku.
  • Léčí nemoci jater, sleziny a slinivky a je ideální při nezdravé dietě plné mastných jídel.
  • Je vhodný při nemocech sleziny, žlučníku, slinivky či jater.
  • Příznivě působí na ledviny, močový měchýř a močové cesty.
  • Mnozí by jistě ještě dodali, že reguluje konzistenci stolice…

Tibetská houba – co to vlastně je?

Tibetská houba je všeobecně známá mezi lidmi pod tímto lidovým názvem. Nicméně se nejedná o žádnou klasickou houbu, ale v podstatě jsou to kvalitní kefírová zrna, která jsou pro organismus velmi prospěšná. Pokud bychom měli definovat tibetskou houbu, poté je to společenství bakterií, mléčných a octových kvasinek. Tibetská houba přežívá v mléce a živí se laktózou. Do mléka vylučuje všechny zdraví prospěšné látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Velmi jednoduše se díky takovému procesu mění na kefír. Vzhledově může připomínat malé růžičky květáku.

Tibetská houba pochází z Kavkazu a Tibetu, ale zakoupit ji můžete velmi snadno i v Česku. Koupit tibetskou houbu si lze i v obchodech se zdravou výživou a také v mnoha eshopech. Je také možné, že máte ve vaší blízkosti sousedy, kteří tibetskou houbu již pěstují a přebytky rozdávají. Existují rovněž komunity na sociálních sítí, které se pěstování této houby a poradenství pro začátečníky věnují. Není to tedy nic nedostupného.

Tibetská houba představuje zdravotní přínos pro lidský organismus. Také vyzkoušet její pěstování není nic náročného. Tibetskou houbu můžete využít i k dalšímu zpracování, má poměrně široké využití a navíc si ji můžete sami vypěstovat a rozmnožovat. Cenný zdroj zdravých látek budete mít vždy při ruce.

Mléčný kefír a jeho výroba

Z běžného kravského mléka si můžete za 24 hodin vyrobit vlastní kefír. Stačí jen použít tuto houbu, přidat mléko, nechat jeden den – cca 24 fermentovat a máte hotovo.

Proces kvašení probíhá díky specifickým organizmům žijícím v symbióze v houbě, které jsou ve formě tzv. kefírových zrn (kefírová houba, jinak zvané též tibetská houba nebo houba indických jogínů) o velikosti od 0,3 do 2 cm a nepravidelném tvaru, často připomínající rozvařenou rýži nebo květák.

A co poté udělat s houbou? Přeceďte přes síto a přidejte do další dávky. Houba nikdy nezmizí, naopak – roste a tak se s ní můžete podělit s přáteli, kamarády a příbuznými.

Tibetská kefírová houba a obsah alkoholu

Při fermentaci, tedy kvašení vzniká jako odpadní produkt kvasinek alkohol, je to přirozený proces. Ovšem při fermentaci kefíru je obsah alkoholu nízký, asi jako u slabšího piva. Abyste se opili, museli byste ve velmi krátkém čase zkonzumovat tohoto kefíru několik litrů a to je prakticky nereálné.

Obsah alkoholu v kefíru můžete snadno ověřit po jeho konzumaci a to pomocí přístroje na zjišťování obsahu alkoholu v dechu.

Jak si připravit kefír z tibetské houby

  • Tibetskou houbu vložíme do skleničky s čerstvým mlékem, přikryjeme plátnem nebo víčkem a necháme 24 hodin pracovat, ideálně při teplotách 24 až 25 stupňů.
  • Občas obsah sklenice zamícháme.
  • Další možností je nechat sklenici 12 hodin při pokojové teplotě a poté ji dát na 12 hodin do lednice.
  • Pokud se objeví na dně skleničky voda, nevadí to, jde o syrovátku. Stačí opět jen promíchat. Když ve sklenici najdete malé kousky, jde o zdraví prospěšný tvaroh.
  • Po 24 hodinách obsah sklenice promíchejte a přeceďte přes sítko. Nápoj se přes sítko necedí zrovna nejlépe, proto je snazší houbu z kefíru vylovit třeba lžící a ten poté rovnou pít.
  • Tibetské houby se následně jen propláchnou a jsou připraveny na výrobu další dávky kefíru.
  • Pokud chcete, lze hned začít s výrobou nového nápoje. Opláchnutou sklenici do které vrátíte houbu lze zalít novým mlékem a postup fermentace zopakovat.
  • Tibetské houby je třeba důkladněji propláchnout cca jednou za 14 dní. 

Tibetská houba – tipy a triky

  • Tibetská houba se po cca 18 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem.
  • Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít.
  • Pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci.
  • Při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek.
  • Při přípravě kefíru se vyvarujte vysoké teploty – ničí to houbu.
  • Pozor na chemické látky, například špatně opláchnuté saponáty při mytí pomůcek.
  • Pokud chcete hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce – kefír dozraje až po cca 7 dnech.
  • Sekundární fermentace – hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby unikl CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.
  • Skladování houby – houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici, pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka. 
  • Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží tam i několik let. Je to vhodné jako záloha v případě, že se vám s houbou něco stane. 
  • Houba, která hladoví, zčerná a ztratí své blahodárné účinky.