Vinařství na Azorských ostrovech
Azory nebo Azorské ostrovy jsou mnohým známy jako místo v severním Atlantiku, kde nouzově přistávají letadla, u kterých se vyskytnou nějaké technické potíže při transatlantickém letu mezi Evropou a Amerikou.
Ovšem jedná se také o zajímavou vinařskou oblast, která rozhodně stojí za návštěvu.
Zdejší vinice. Jsou totiž naprosto unikátní. Vypadá to až neuvěřitelně, že vinná réva dokáže růst v takových podmínkách. Vinná réva tu vyrůstá ze skály. Tyhle speciální vinice najdete hlavně v okolí města Madalena na ostrově Pico. Ale na vinnou révu na Picu narazíte, dá se říci, v každém příkopu u silnice. Divoce tu roste na mnoha místech. Málokdy se z ní však vyrábí víno. A pokud tomu tak je, tak je to spíš pro vlastní konzumaci. Na obhospodařovaných vinohradech tu vyrábí unikátní vína, která stojí rozhodně za vyzkoušení.
Historie vinařství na Azorech
Při kolonizaci v 15. století. Výsadba vinic spjatá s náboženstvím. Výsadbu prvních vinic na ostrovech připisují Františkánským mnichům. Za zlatou éru se považuje 17. a 18. století. V té době byla vína vyvážená hlavně do severní Evropy a do Ruska. Tehdy se produkce vína pohybovala okolo 30 000 sudů pipas o objemu 225l. V roce 1917 se objevila láhev vína Verdelho do Pico v carských vinných sklepích. V minulosti kvetlo vinařství na všech Azorských ostrovech. Po dvou pohromách – Padlí (1854) a Mšička Révokaz (1857) se zachovaly vinice jen na ostrovech Pico, Terceira a Graciosa.
Optimální klima
Podnebí na Azorech je mírné. Průměrné roční teploty se tu pohybují okolo 16-17°C. O Azorech i o Madeiře se říká, že můžete zažít všechna roční období v jeden den. I tak ale na ostrovech většinou neprší víc než pár dní za sebou. V zimním období je často nepříjemný vítr. Výrazná je tady také vlhkost, díky té tu ale většina rostlin neskutečně roste. Příkladem jsou třeba hortenzie, které lemují místní silnice. Téměř každý kámen tu obroste časem mechem.
Vinice
Azory leží přibližně 1600 km na západ od kontinentálního Portugalska. Rozprostírají se na průsečíku Africké, Americké a Evropské tektonické desky a jsou to relativně mladé ostrovy sopečného původu. S výjimkou ostrova Pico mají celkem hlubokou půdu složenou z čedičových hornin a jílovitých útvarů. Co se týká ostrova Pica, lze jen stěží říct, že má vůbec nějakou půdu. Ostrovu dominuje sopka Pico, která je zároveň nejvyšší horou Portugalska. Povrch ostrova tvoří lávové kameny, které místy vypadají jako spálený toast. Zdejší podloží je důvodem, proč je nejvíc vinné révy právě na Picu. Ostatním ostrovům totiž dominují pastviny, na kterých se pasou krávy a vyrábí se tam fantastické sýry a máslo. Na Picu přežije jen vinná réva. Praskliny v čedičové hornině se vyplňovaly půdou dováženou z protějšího ostrova Faial. I tak mají keře vinné révy na Picu velmi nízké výnosy.
Nedostatek půdy však není jedinou výzvou na Picu. Další komplikací je výrazný vliv Atlantiku. Vinná réva se vysazovala v blízkosti Atlantiku zřejmě kvůli lepšímu dozrávání hroznů a kvůli víc pórovité lávové hornině. Bylo nutné vinice nějak chránit a tak místní lidé vystavěli kolem jednotlivých políček kamenné zdi. Nejčastěji narazíte na políčka o rozměru 6m x 12m. Na takovém políčku se nachází 6-12 nízko vysazených rozlehlých keřů vinné révy. Políčkům se říká Currais. Vyšší zdi nazývané Jarros pak definují hranice mezi jednotlivými vlastníky. Čedičové zídky uchovávají teplo pro chladnější noci. Některé vinice jsou i 70 let staré. Svědčí tak o velkém lidském úsilí a odhodlání. Při pohledu z letadla vinice vypadají spíš jako ruiny starověké civilizace. Od roku 2004 jsou unikátní vinice na ostrově Pico zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO (cca 980 hektarů vinic).
Dalším hodně zajímavým místem pro pěstování vinné révy je Biscoitos na ostrově Terceira. Vinná réva tu byla vysázena v průběhu 16. a 17. století. Zdejší typická čedičová hornina vznikla ochlazováním magmatu. Ta námořníkům připomínala sušenky, kterými zaháněli hlad na moři. A tak vznikl název Biscoitos. Zdejší nehostinná půda se nehodila pro zemědělství, a tak našla využití jen pro pěstování vinné révy. Pěstování vinné révy je tu téměř hrdinský čin. Réva potřebuje neustálé zásahy. Někdy je třeba ji chránit před bouřemi a silným větrem od Atlantiku. Keře se musí, co nejvíc snížit a skrýt za zídky. Naopak v horkých měsících se musí vinná réva podpírat, aby hrozny nespálily horké kameny kolem políček. Tyhle překážky a nízká produktivita vinic vedly k tomu, že lidé postupně vinice v okolí Biscoitos opouštěli. Staletou tradici výroby vína tu postupně nahrazovaly prázdninové domy. Hrozilo, že tohle fantastické kulturní dědictví vymizí. To se naštěstí nestalo.
Dnes oblast Biscoitos zahrnuje asi 20 hektarů a z toho jen 9 hektarů se využívá na produkci vín. Z těch devíti hektarů jsou jen 4 hektary osázené tradiční odrůdou Verdelho, která nejlépe vystihuje zdejší terroir. Nejlépe vystihuje Atlantik a nejlépe pohlcuje slanost. Vína z “vulkanického ráje”, jak jim vinaři přezdívají, vynikají svojí mineralitou, slaností, zajímavou vůní a širokou paletou chuťových vjemů. Jako první přivezli vinaři na pevninu ročník 2015. Představili ho tisku a veřejnosti. Byli příjemně překvapeni úspěchem, jaký jejich vína sklidila.
Certifikované oblasti pro výrobu vín
V současnosti na ostrovech najdete tři certifikované oblasti pro výrobu vín. Těmi jsou DOC Pico, DOC Biscoitos a DOC Graciosa. Na ostrově Pico a na Terceiře jsou vinohrady DOC certifikované na výrobu likérových vín. DOC Graciosa má vinice certifikované na výrobu suchých vín. Na všech třech ostrovech najdete vinnou révu na malých políčkách, kterým se říká Curraletas.
Od roku 2004 se všechna suchá červená i bílá vína z ostrovů lahvují jako regionální. Na lahvích tak najdete označení VR nebo nápis Vinho Regional. Pro získání tohoto označení musí vína splňovat určité předpisy. Tyto předpisy umožňují na ostrovech vyrábět i vína z mezinárodních odrůd jako jsou Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a Chardonnay. Možná právě tyto předpisy přiměly spoustu výrobců na ostrově Pico vyzkoušet si produkci suchých vín.
Současnou produkci díky obnově vinohradů tvoří vína s označením DOC a z toho jen 10% je dezertních vín. Převážná část vín se vypije přímo na ostrovech. I dnes je export vín z ostrovů relativně malý. Podle předpokladů je možné na ostrově Pico zdvojnásobit produkci, protože je stále velká spousta vinohradů opuštěných. Zvýšit by se pak mohl i export vín mimo Azory.
Odrůdy révy vinné
S ostrovem Pico je historicky spjatá produkce dezertních vín – Vinho Licoroso z odrůdy Verdelho. V současnosti se ale tahle odrůda na ostrově vyskytuje minimálně. Přibližně 95% vinohradů je osázeno odolnou odrůdou Arinto dos Azores. Zbytek pak tvoří právě Verdelho. V malém měřítku se tu vyskytuje také velmi unikátní stará odrůda Terrantez do Pico. Vinohrady s touto odrůdou tvoří asi 1%. Podle vinaře Antonia Macanity je to pouhých 89 keřů. Naopak na ostrovech Graciosa a Terceira převažuje odrůda Verdelho (cca 80%).
Zajímavostí je vysázení odrůdy Terrantez dos Azores na ostrově Sao Miguel. Za tímto experimentem stojí enoložka Susana Mestre. Momentálně byla tato odrůda vysazena na ploše 1,5 hektaru. Podle enoložky má ale problémy s produktivitou i dozráváním. V chuti je prý odrůda nejslanější ze všech.
Další dva projekty týkající se zdejších odrůd se zabývají azorskými odrůdami z pohledu historie a genetiky. První výsledky ukazují, že Verdelho je pravděpodobně mateřskou odrůdou Arinta dos Acores, ale i odrůdy Terrantez do Pico. Další věc, která se dlouho tvrdila, bylo to, že Verdelho z Azor je geneticky stejné jako Verdelho (Gouveio) pěstované na pevnině v Portugalsku. To se ale podařilo vyvrátit. Jedná se o dvě různé odrůdy. Naopak velkou genetickou podobnost zjistila enoložka s odrůdou Alvarinho. Podle níž mají s největší pravděpodobností “stejného otce”.
Na Azorech je momentálně schváleno pro výrobu vín 15 červených a 18 bílých odrůd.
červené odrůdy | bílé odrůdy |
Agronómica | Arinto dos Açores (Pedernã, Terrantez da Terceira) |
Aragonez (Tempranillo) | Bical |
Cabernet Franc | Chardonnay |
Cabernet Sauvignon | Galego Dourado |
Vinhao | Generoso |
Touriga Nacional | Gouveio |
Touriga Franca | Maria Gomes (Fernão Pires) |
Tinta Barroca | Malvasia (Malvasia di Lipari) |
Saborinho (Negra Moll) | Malvasia Fina (Boal) |
Rufete | Moscatel Graúdo (Muscat of Alexandria) |
Pinot Noir | Riesling |
Merlot | Rio Grande |
Castelão (Periquita) | Seara Nova |
Gewürztraminer | Sercial (Esgana Cão) |
Complexa | Tália |
Terrantez do Pico | |
Verdelho | |
Viosinho |
Chuť vín z Azorských ostrovů
Typická je pro ně slanost a mineralita. Slanost je typický znak azorských vín, podle kterého byste na slepo určitě víno identifikovali. Některé keře vinné révy rostou sotva pár metrů od Atlantiku. Perfektně se hodí k místním rybám a taky ke speciálním mořským plodům Barnacles. Vyšší obsah alkoholu je typickým znakem vín z ostrova Pico. Z toho plyne také tradice sladších vín s označením “licoroso”. Sladkost ale vyvažuje přirozená kyselina.
Vína mají velmi dobrou strukturu, jsou jemná a zároveň hodně minerální. Podle mnohých odborníků jsou tato vína předzvěstí nové éry výroby vín na Azorech.