Vliv alkoholu na lidské zdraví

Alkohol provází lidstvo už od pradávna. Různé národy v minulosti pily při náboženských rituálech a při různých slavnostních příležitostech fermentované nápoje. Výroba kvašených nápojů je doložena již ve starověku. Sumerové a Babyloňané vařili pivo, Řekové a Římané uměli vyrábět vína a jejich zkušenosti se rozšířily po celém světě. Konzumace piva a vína se stala součástí životního stylu většiny národů a snad jen islám důsledně odmítá alkoholické nápoje.

Středověk a novověk zdokonalily staré technologie a doplnily je o výrobou destilátů. Protože alkohol zklidňuje, uvolňuje tělo a mysl, ale u mnoha lidí nahrazuje přirozené zklidnění formou meditace a odpočinku.

Dnes se ovšem sekáváme se dvěma zcela protichůdnými teoriemi.

„Alkohol jenom škodí.“ – „Červené víno je dobré na srdce.“

Nejrůznější podobná doporučení si protiřečí a nám přinášejí nejasnosti. Jak to s tím alkoholem a zdravím vlastně je?

Negativní účinky alkoholu na zdraví

Alkohol zatěžuje játra a při velké pravidelné konzumaci a dráždí střevní sliznici. Zhoršuje chronická onemocnění jako obezita, trávící obtíže, deprese a bolesti kloubů. Alkohol snižuje imunitu, odvodňuje tělo, narušuje úsudek a výkonnost. Alkohol je návykový.

Větší a častá konzumace fermentovaných nápojů z ovoce a obilí vytváří často problém s kvasinkami (candida). Kandidoza ovlivňuje nejen trávení, ale též navozuje pokles únavy a ztrátu energie i změny nálad. Dalším problémem jsou cukry a plísně (v pivech) i chemikálie v alkoholu, zejména siřičitany.

  • Nemoci trávicí soustavy – záněty žaludku, střev a slinivky břišní, vředy, cukrovka, rakovina (dutiny ústní, jazyka, hrtanu, žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva, atd.).
  • Onemocnění jater – cirhóza, rakovina, zánět.
  • Onemocnění srdce – infarkt myokardu, vysoký krevní tlak, kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu), arytmie.
  • Poruchy spánku, chronická únava, epileptické záchvaty, oslabení imunity.
  • Poškození mozku, neschopnost učit se a zapamatovávat si nové informace.
  • U mužů problémy s dosažením a udržením erekce a prodlouženou nebo naopak předčasnou ejakulací.
  • U žen potíže s dosažením vyvrcholení, u těhotných žen může dojít k poškození plodu.
  • Konzumace alkoholu způsobuje úbytek kostní hmoty, který se nazývá osteoporóza (řídnutí kostí), zpomaluje hojení zlomenin a vyplavuje vápník z kostí.

Propagace mírného pití piva – že je v něm vitamin B, kyselina listová a roztahuje cévy – ale alkohol je buněčný jed, který tělo velmi náročně odbourává na metabolity, které zdravým lidem dále škodí.

Pozitivní účinky alkoholu na zdraví

Alkohol má ale i pozitivní zdravotní účinky. Podle výzkumu má alkohol, zejména ale červené víno, pozitivní vliv na snižování nemocí srdce a cév.

Hlavní zdravotní přínos střídmého užívání alkoholu zřejmě souvisí s jeho vlivem na rozvoj aterosklerózy neboli kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny, zvláště v srdeční tepně, která zásobuje srdce. Tyto nánosy snižují průtok krve k srdci a mohou vést k formování sraženin, které ucpávající cévy, což může vést k anginální bolesti na hrudi nebo přímo k život ohrožujícímu srdečnímu infarktu.

Alkohol nebo některé v alkoholu obsažené látky jako resveratrol blokují slepování krevních destiček a tím předcházejí trombózám (srážení krve zaživa). (Mimochodem, aspirin může snížit srážlivost krve podobným způsobem.) Resveratrol dále pomáhá nejen v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním, ale také proti cukrovce.

Alkohol zvyšuje hladinu estrogenů, snižuje krevní tlak a stres. Dvě až čtyři skleničky vína denně snížilo výskyt infarktů myokardu na polovinu. Jedná se o důležitou informaci, neboť účinky vína nezávisely na stravě. Alkohol v mírných dávkách je dobrým prostředkem proti srdečním chorobám. Střídmé popíjení alkoholických nápojů může i v pozdním věku zachovat bystrou mysl.

Umírněná konzumace alkoholu prospívá zdraví, ale je na místě opatrnost, co se týče jejího doporučování alkoholu všem starým lidem. Je totiž možné, že u některých osob jsou zdravotní rizika z pití větší než prospěch, který z pití mohou získat.

Je řadou prací prokázáno, že lidé, kteří pijí malé množství alkoholu, mají méně infarktů a kardiovaskulárních chorob. Jiné dokonce tvrdí, že to zpomaluje neurodegenerativní onemocnění. Jinými slovy: při mírném pití ve stáří se pomaleji blbne.

Doporučení ke konzumaci alkoholu

Pokud pijete alkohol, užívejte vitaminy a stopové prvky, které zlepšují metabolismus alkoholu. Velmi účinné jsou vitaminy B, přírodní vitamin C a E, ze stopových prvků selen a zinek. Aminokyselina L-glutamin snižuje chuť na alkohol a cukr. Lžíce kvalitního olivového oleje před konzumací alkoholu zpomaluje jeho vstřebávání. Hořčík zklidňuje nervový systém.

  • Pít pravidelně jen malé množství alkoholu.
  • Alkohol pít jen s jídlem.
  • Z alkoholu je nejzdravější kvalitní suché červené víno.

Každá závislost je škodlivá, ať je to závislost na alkoholu, práci, kávě.

Pokud máte dojem, že potřebujete pít alkohol denně, zkuste přerušit pití na měsíc. Jakýkoliv návyk je vhodné jednou ročně přerušit na měsíc, tak se dá vyhnout závislosti.

Zdravá konzumace alkoholu znamená, že vypijete denně maximálně 2-3 drinky a přitom pijete i vodu.

  • Mírná konzumace – do 150 g týdně
  • Střední konzumace – 150-300 g týdně
  • Těžká konzumace – nad 150 g týdně

(0.5 l piva 12°=16g, 2 dl vína 12%=19 g)

Kdo by alkohol neměl pít vůbec

  • Každý, kdo má osobní nebo rodinnou historii alkoholismu.
  • Každý, kdo trpí některou z následujících potíží: hypertriglyceridemia, pancreatitida (zánět slinivky břišní), problémy s játry, některé krevní poruchy, srdeční selhání, nekontrolovaná hypertenze.
  • Těhotné ženy a pacienti, kteří berou léky, u nichž dochází k interakci s alkoholem. Pacienti, kteří berou aspirin, mají zvýšené riziko žaludečních problémů, včetně krvácení žaludku. Užívání alkoholu může tato rizika zvyšovat. Lidé, kteří pravidelně užívají aspirin, by měli přestat pít, a dál brát aspirin.