Výběr z bobulí – poklad z archivu

Jedná se o výjimečná a vyzrálá přívlastková vína, která jsou vhodná k několikaletému uložení do archivu, ale také ke slavnostním příležitostem a k dezertům.

Vyrábí se z vysoce kvalitních hroznů, které dosáhly přírodní cukernatosti minimálně 27 stupňů.

Mohou to být plná polosladká nebo sladká vína. Výběr z bobulí se vyznačuje podílem alkoholu kolem 12 %. Jde o bohaté víno s výraznějším zbytkovým cukrem.

Značení vína výběr z bobulí

Víno ve výběru z bobulí je přívlastkové víno, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takovéto víno musí být vyrobeno:

  • pouze z tuzemských hroznů
  • sklizených a vyrobených z registrovaných vinic
  • pouze z jedné vinařské podoblasti
  • jejich odrůda musí být ověřena SZPI
  • jejich původ musí být ověřen SZPI
  • jejich cukernatost musí být ověřena SZPI
  • jejich hmotnost musí být ověřena SZPI
  • cukernatost při sběru musí být minimálně 27° NM
  • podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy
Značení vín dle obsahu cukru

Chuť a charakteristika vína výběr z bobulí

Výběr z bobulí představuje přívlastkové víno vyrobené z nejvyzrálejších hroznů s cukernatostí moštu přesahujících 27°ČNM. Jedná se obvykle o těžká vína, navíc s vyšším obsahem zbytkového cukru, jenž řadí tato vína obvykle do kategorie polosladkých, v některých případech až sladkých vín.

V buketu i chuti je velmi zřetelně patrná vysoká vyzrálost hroznů s nádechem cibéb, karamelu, medu. Velmi harmonická vína s dlouhou životností vhodná k delší archivaci.

Výběr z bobulí představuje kategorii nejvyšší přirozené zralosti.

Hrozny vyzrály min. na 27°NM a byly sklízeny ručně.

Vína vyšších přívlastků již nedosahují vyšší koncentrace cukru přirozeným zráním, ale přezrálostí, sesycháním na keři, cibébovatěním, vymrzáním, nebo sušením.

Bobulové výběry jsou často sladké s obsahem alkoholu kolem 12%.

Polosladká vína prakticky vždy přesahují 13% alkoholu, někdy i velmi výrazně. Extraktivnost bývá vysoká, kolem 25-30 g/l.

Pro vysokou kvalitu a obsah zbytkového cukru se výběry z bobulí nepoužívají pro běžné stolování, ale spíše ke slavnostním příležitostem nebo jako doplňky kvalitních dezertů.

Zvláštností těchto sladkých a těžkých vín je, že při párování s dezerty není sladká chuť vína a dezertu umocněna, ale naopak je vyvážená, komplexnější a obě sladké chutě se výborně doplňují.

Vína jsou obvykle stáčena do lahví 0,3 – 0,5 litru a jejich cena odpovídá jejich výjimečnosti a náročnosti výroby a pěstování hroznů s požadovanou cukernatostí.