Výběr z bobulí – Poklad z archivu

Jedná se o výjimečná a vyzrálá přívlastková vína, která jsou vhodná k několikaletému uložení do archivu, ale také ke slavnostním příležitostem a k dezertům. Vyrábí se z vysoce kvalitních hroznů, které dosáhly přírodní cukernatosti minimálně 27 stupňů. Mohou to být plná polosladká nebo sladká vína. Výběr z bobulí se vyznačuje podílem alkoholu kolem 12 %. Jde o bohaté víno s výraznějším zbytkovým cukrem.

Značení vína

Víno ve výběru z bobulí je přívlastkové víno, která patří do germánského způsobu zatřídění. Je nadřazeno bývalým stolním vínům, dnes Víno bílé, Víno růžové a Víno červené, u všech bez dalšího popisu a vínům kategorie CHZO (Chráněné zeměpisné označení).

Takovéto víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů sklizených a vyrobených z registrovaných vinic jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Cukernatost při sběru musí být minimálně 27° NM a podíl cukru ve víně se nesmí zvyšovat přidáním sacharózy.

Značení vín dle obsahu cukru

Chuť a charakteristika vína

Výběr z bobulí představuje přívlastkové víno vyrobené z nejvyzrálejších hroznů s cukernatostí moštu přesahujících 27°ČNM. Jedná se obvykle o těžká vína, navíc s vyšším obsahem zbytkového cukru, jenž řadí tato vína obvykle do kategorie polosladkých, v některých případech až sladkých vín. V buketu i chuti je velmi zřetelně patrná vysoká vyzrálost hroznů s nádechem cibéb, karamelu, medu. Velmi harmonická vína s dlouhou životností vhodná k delší archivaci.

Výběr z bobulí představuje kategorii nejvyšší přirozené zralosti.
Hrozny vyzrály min. na 27°NM a byly sklízeny ručně.
Vína vyšších přívlastků již nedosahují vyšší koncentrace cukru přirozeným zráním, ale přezrálostí, sesycháním na keři, cibébovatěním, vymrzáním, nebo sušením.
Bobulové výběry jsou často sladké s obsahem alkoholu kolem 12%.
Polosladká vína prakticky vždy přesahují 13% alkoholu, někdy i velmi výrazně. Extraktivnost bývá vysoká, kolem 25-30 g/l.
Pro vysokou kvalitu a obsah zbytkového cukru se výběry z bobulí nepoužívají pro běžné stolování, ale spíše ke slavnostním příležitostem nebo jako doplňky kvalitních dezertů.

Zvláštností těchto sladkých a těžkých vín je, že při párování s dezerty není sladká chuť vína a dezertu umocněna, ale naopak je vyvážená, komplexnější a obě sladké chutě se výborně doplňují.

Vína jsou obvykle stáčena do lahví 0,3 – 0,5 litru a jejich cena odpovídá jejich výjimečnosti a náročnosti výroby a pěstování hroznů s požadovanou cukernatostí.