Zázvorový sirup – Ginger syrup
Kořen zázvoru je koření, které dokáže lidi opravdu rozdělovat na dva tábory, jedni ho milují a vyzdvihují jeho pozitivní vliv na lidské zdraví a druhým se zvedá žaludek jen ho ucítí a svíravou chuť zázvoru přímo nesnáší.
ať už to máte jakkoliv, dnes si ukážeme, jak si lze doma snadno a rychle vyrobit zázvorový sirup. Tento sirup lze využít nejen v mixologii při přípravě koktejlů a například zázvorové limonády, čaje a dalších ale také při vaření v kuchyni, nebo si s ním třeba polít palačinky.
Pojďme se tedy podívat jak v tomto případě postupovat.
O zázvoru
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského (pravý, Zingiber officiale). Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní a ve větším množství je až velmi ostrá.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví.
V obchodech je známý v různě připravených formách jako zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané plátky oddenku).
Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. Největší pěstební plochu na světě má Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce je ale určena pro vlastní spotřebu.
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky.
Nejvýraznější chuťovou složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.
Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů
Alkoholické nápoje se zázvorem
- Zázvorová limonáda (také nesprávně nazývána zázvorové pivo) je slabší nealkoholický nápoj, oblíbený zejména ve Velké Británii.
- Zázvorové víno je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem prodávaný v zelené lahvi.
- Koktejl Rum & ginger – kromě zázvoru a rumu ještě obsahuje zázvorovou limonádu, citrón a cukrový sirup.
- Koktejl Ginger D.E.W., kde je hlavní složkou irská whisky Tullamore dew.
Postup práce při výrobě zázvorového sirupu
- Připravíme si potřebné suroviny:
- 1 kg kořene zázvoru
- cukr – jakýkoliv, množství dle vody – viz níže
- vodu
- Nejprve ze všeho kořen zázvoru očistíme a poté ho nastrouháme jemným struhadlem.
- Nastrouhaný zázvor dáme dáme do hrnce, zalijeme ho vodou a obsah hrnce přivedeme k varu. Potřebujeme nejprve vyrobit silná zázvorový vývar.
- Zakryjeme hrnec poklicí a necháme nejlépe několik hodin (cca 2 a více) pomalu vařit na mírném plamenu.
- Poté obsah hrnce důkladně přecedíme, abychom získali co nejvíce vývaru. nejlépe přes plátno, kterým zázvor důkladně vyždímáme.
- Změříme objem tekutiny a přidáme k ní cukr v poměru 2 kg cukru na 1 litr zázvorového vývaru.
- Zázvorový vývar nechte ještě jednou projít varem, aby se cukr dokonale rozpustil.
- Sirup nechte vychladnout a poté ho přelijte do vhodné láhve.
- Láhev pak opatřete nálevkou pro snazší dávkování při výrobě koktejlů a použití v kuchyni.
Poznámka
- Zbytky zázvoru nevyhazujte, najdou uplatnění v kuchyni při přípravě pokrmů. Nechte je vychladnout a poté uskladněte v mrazáku rozdělené na několik porcí.
- Takto připravený sirup se nekazí, cukr působí jako konzervant a tak jej lze uchovat při běžné pokojové teplotě prakticky neomezeně dlouho.
- Cílem domácí výroby sirupu je získat silný koncentrát, koncentrovaný sirup, u kterého stačí na ochucení nápoje či pokrmu jen pár kapek.