Hampden Estate – Rumy z Jamajky
Hampden Estate je jedním z nejstarších výrobců rumů na Jamajce.
Hampden Estate je známý po celém světě pro své plné, intenzivně aromatické rumy, je i dnes typickým výrobcem těchto intenzivně aromaticky těžkých rumů.
Historie společnosti
Začátek – 1753
Nejstarší průzkum Hampdenu provedl v roce 1684 zeměměřič pan Thomas Goddard. Oficiálně zprovozněný v roce 1743, Hampden fungoval jako velká cukrová plantáž kolem roku 1753 ve vlastnictví pana Archibalda Stirlinga ze Skotska.
Velký dům Hampden -1779
V roce 1779 postavil pan Sterling Hampden Great House, jehož přízemí sloužilo jako obchod s rumem až do počátku 20. století.
Nové vlastnictví – 1827
Po roce 1827 majetek přešel do vlastnictví DO Kelly-Lawsona, který se v roce 1875 stal kustodem St. James a soudcem míru z Trelawny.
Jeho dcera Ena Kelly-Lawson se provdala za pana Farquharsona, který po její smrti zdědil Hampden. Panství, které se nachází ve známém údolí královny Španělska, se skládá z přibližně 3500 akrů.
Hampden Wharf – 1. světová válka
Během 1. světové války postavil Hampden ve Falmouthu Hampden Wharf pro přepravu cukru a rumů, které je dnes hlavním vstupním přístavem pro některé z největších světových výletních lodí, jako je RCL „Harmony, Symphony and Oasis of The Seas“. přístavní zařízení nyní slouží jako hlavní turistický uzel. Panství darovalo pozemky pro školy, bydlení a pro mnoho dalších využití sociální infrastruktury.
Darování – 1955
V roce 1955 byla stará palírna, která se nacházela v Gales Valley na panství, darována majiteli Hampdenu Její královské Výsosti princezně Alici, která byla tehdy kancléřkou UWI. Zařídila jeho demontáž, blok po bloku. Každý stavební kámen byl pečlivě očíslován, poté převezen na University of the West Indies, kampus Mona a znovu složen.
Dokončení úkolu trvalo tři roky. Když to bylo hotovo, byla tato krásná georgiánská budova vyrobená z jemně upraveného vápence z Hampden Estate znovuzrozena jako univerzitní kaple, která je dnes považována za architektonický klenot.
Jamaica Sugar Company – 2003
Farquarsonovi provozovali panství produkující cukr a rum až do roku 2003, kdy přešel do vlastnictví Jamaica Sugar Company of Jamajka. Panství je známé tím, že vlastní nejlepší třtinovou půdu na Jamajce produkující nejvyšší tonový cukr z mleté třtiny. Během této doby byly jeho rumy vyváženy výhradně do Evropy, Anglie a Skotska.
Everglades Farms Ltd. – 2009
V roce 2009 společnost Everglades Farms Ltd. vlastněná rodinou Husseyových získala majetek prostřednictvím veřejné nabídky prostřednictvím postupů prodeje aktiv společnosti Jamaica Sugar Company, vlastněné vládou Jamajky. Od akvizice společnost Everglades Farms značně investovala do pozemků, poskytla pracovní místa po celém Trelawny a poskytla značnou finanční a další infrastrukturní podporu více než 17 komunitám a školám. To přineslo novou naději lidem v regionu a ekonomice Trelawny. Rodina Hussey se zavázala k zachování velkých tradic Hampdenu a k zachování starých hodnot rodinného podniku, což je nezbytný předpoklad vzhledem k tomu, že několik současných zákazníků Hampdenu může vysledovat své objednávky několik generací zpět.
První oficiální stáčení – 2018
V roce 2018 byly komerčně uvedeny první oficiální stočené lahve, které vytvořily světovou premiéru a otevřely novou éru ve vesmíru vysoce kvalitních, mimořádných rumů.
Pět pilířů výroby Hampden Estate distillery
1. Pramenitá voda
Použití výhradně vody pocházející z přírodního zdroje v různých fázích výroby.
Voda používaná při výrobě rumů není dodávána z podzemních vodonosných vrstev, ale prostřednictvím vlastního systému sběru horské vody a po použití vrací do země pouze čistou vodu.
2. Divoká fermentace
Extrémně prodloužená fermentace přírodními kvasinkami.
Výroba se řídí technikami 18. století a vytváří velmi vysokou úroveň esterů, které dávají nezaměnitelný aromatický profil, jedinečný ve svém žánru.
3. Only Pot Still
100% řemeslná destilace v měděných nádobách s dvojitou retortou.
Hampden Estate je jednou z posledních přeživších palíren, která stále používá k výrobě svých rumů nespojitou destilaci; v současné době má pět provozních kotlů. Nejstarší je John Dore, který byl instalován v roce 1960 a pojme 2000 galonů (7560 litrů). Jeho impozantní labutí krk mu vysloužil přezdívku „slon“.
Proces destilace trvá přibližně sedm hodin a rum má teplotu přibližně 82° ABV.
4. Tropické stárnutí
Plně vyzrálý v tropech.
Oba duchové zrají více než 7 let na Jamajce v tropickém klimatu. To odpovídá víceméně 25 letům stárnutí v Evropě.
5. Bez cukru
Přírodní barva a bez přidaného cukru v rumu.
Čisté single rumy Hampden se vyrábějí, zrají a stáčejí do lahví bez jakýchkoliv přísad. Bez přidaného cukru, taninů, karamelu nebo glycerinu: tyto rumy jsou zcela originální a autentické, bez umělých barviv.
Připojte se na Hampden Rum Tour a vydejte se do palírny
Pokud navštívíte Jamajku, je návštěva této palírny téměř povinnost a příjemné rozptýlení od bílých pláží Karibiku.
- Dozvíte se o 260 let starém procesu výroby rumu, který se dodnes používá, a ochutnáte Pure Single Jamaican Rum.
- Prozkoumáte malebné pozemky obklopující Hampden Great House a přitom se ztratíte v historii tohoto nádherného panství.
- Jedna palírna, mnoho značek.
- Bohatá rozmanitost rumů Hampden Estate pochází, mezi mnoha různými faktory, z velkého množství značek produkovaných palírnou.
- Každá značka odpovídá nově vyrobené lihovině se specifickými, idiosynkratickými vlastnostmi stylu, aromatické intenzity, chuťového profilu, těla a struktury, získané respektováním určitého vzorce z hlediska použitých surovin, doby kvašení, metod a destilace.
- Opoustíte město Falmouth po nezpevněné cestě, projedete třtinovými poli a bambusovými tunely.
- Projdete pozůstatky staré továrny na výrobu cukru a přijďte k aleji královských palem, které rámují Hampdenův krásný Velký dům.
- Velký dům, postavený na konci 18. století vedle palírny, je obklopen báječnou tropickou zahradou a návštěvnickým centrem.
- Lihovar je krokem zpět v čase, nezměněný od 18. století. Je to typický sen milovníka historie.
- Varna se věnuje kvašení: chodíte po starých dřevěných podlahách a chodnících, lemovaných desítkami dřevěných kádí ve tvaru komolého kužele, kde probíhá kvašení. V Hampdenu je fermentace jako sen pro každého, kdo dokáže pochopit kouzlo a tajemství tohoto procesu, který dokáže přeměnit mouku na chléb, hrozny na víno a zkvašenou cukrovou třtinu na rum. Proces trvá 8 až 15 dní a probíhá v dřevěných kádích, jejichž lamely vypovídají o plynutí času. Děje se tak díky divokým kvasinkám, které žijí a rozmnožují se ve fermentačních místnostech.
- Když opustíme varnu, dorazíme ke čtyřem ikonickým nádobám Hampden, které jsou srdcem palírny.
- Nejstarší je John Dore, který byl instalován v roce 1960 a pojme 2000 galonů (7560 litrů). Vendome pochází z roku 1994 a může obsahovat 5 000 galonů (18 900 litrů); je instalován na „kryté verandě“ a je jediným destilačním zařízením, které je orientováno na pole cukrové třtiny obklopující lihovar. Forsyth stále vstoupil do provozu v roce 2010, s kapacitou 5000 galonů. V roce 2016 se k ostatním ještě přidal čtvrtý hrnec: postavený jihoafrickou firmou TNT, má také kapacitu 5 000 galonů. S hlavní budovou sousedí dozrávací místnosti a velký „bazén“, kde se vyrábí čistý třtinový ocet, který po přidání ve fázi fermentace dává rumu Hampden jeho jedinečný a nezaměnitelný aromatický buket.
Jedna palírna pro mnoho značek
Historicky všechny jamajské lihovary vyráběli širokou škálu destilátů se specifickými vlastnostmi, od lehkých a ovocných rumů až po extrémně chutné a funky.
Každá šarže spadá do jedné „značky“ se svými specifickými metodami fermentace a destilace, které dávají každé z nich jiný charakter.
Nejběžnějším způsobem, jak definovat značku, je měření její hladiny esterů, udává se v gramech na hektolitr čistého alkoholu (gr/hlpa).
Značky jsou často označovány šifrovými písmennými kódy, z nichž každá odpovídá na konkrétní způsob výroby a hladinu esterů.
Hampden Estate vyrábí 8 různých značek, z nichž každá je registrována u Spirits Pool Association na Jamajce, v rozmezí od asi 50 gramů až po neuvěřitelné 1 600 gramů esteru na hektolitr čistého alkoholu.
Níže uvedená tabulka uvádí koncentraci a úplný název každé ze značek vyrobené v palírně Hampden:
- OWH: Outram W. Hussey = 40-80 gr/HLPA
- LFCH: Lawrence Francis Close Hussey = 85-120 gr/HLPA
- LROK: Světlý rum Owen Kelly = 200-400 gr/HLPA
- HLCF: Hampden Light Continental Flavored = 400-600 gr/HLPA
- <>H: Diamond H = 900-1000 gr/HLPA
- HGML: Hampden George MacFarquhar Lawson = 1 100–1 200 gr/HLPA
- C<>H: C Diamond H = 1300-1400 gr/HLPA
- DOK: Dermot Owen Kelly = 1500-1600 gr/HLPA
Není žádným překvapením, že rumy vyráběné v Hampden Estate byly vždy uznávány pro svůj intenzivní aromatický profil.