Světové koktejly – Gin Fizz
Gin Fizz to je další osvěžující koktejl s říznou chutí ginu, ostrostí citronu doplněný sodou, ve kterém najde uplatnění i vaječný bílek, který zajistí bohatou pěnu na hladině.
Náročnost přípravy koktejlu Gin Fizz
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v šejkru intenzivně promíchají.
Recept na přípravu koktejlu Gin Fizz
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,5 dl)
- Citrónovou šťávu (0,3 dl)
- Cukrový sirup (0,15 dl)
- Vaječný bílek (0,2 dl)
- Sodovou vodu na dolití
- Led
- Plátek citronu na zdobení
- Sklenici na koktejly naplníme po okraj ledem a necháme chladit
- Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a řádně vyšejkrujeme – je potřeba delší doba, aby bílek vytvořil bohatou pěnu, poté přelijeme obsah šejkru do sklenice ze které předtím vyjmeme led.
- Dolijeme sklenici sodou
- Zdobíme plátkem citronu
- Drink je hotov
Původ a historie koktejlu Gin Fizz
Tento koktejl má původ v americkém New Orleans, přičemž první zmínku o tomto koktejlu nalezneme již v knize proslulého barmana Jerryho Thomase Bartender’s Guide z roku 1887. Koktejlů s přízviskem fizz je v této knize dokonce šest. Ve všech těchto koktejlech najdeme sodovou vodu, což nám napoví význam slova fizz jako šumění. Koktejlu Gin Fizz. byl v New Orleans mezi léty 1900 a 1940 tak populární, že majitelé barů museli najímat celé týmy barmanů, kteří by ho stihli míchat tak rychle, jak rychle byl zákazníky objednáván.
Závěr
Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.