Griotka – Sladký likér z višní
Griotka (Griotte) je sladký a hustý ovocný likér připravený z višní. Pochází pravděpodobně z Francie, má tmavočervenou barvu a výrazné višňové aroma.
Složení a výroba griotky
Obsahuje zpravidla 20–25 % čisté višňové šťávy a maximálně 25–30 % lihu. Samotný obsah čistého alkoholu v prodávané griotce se pohybuje většinou pod 20 %. Svojí sladkokyselou chuť, nápoj získává macerací zralých višní.
Při průmyslové výrobě je zpravidla používán potravinářský líh a u levnějších výrobků jsou místo višní používána průmyslově vyráběná aromata.
Podomácku lze používat též rum, vodku či slivovici. Dalšími součástmi jsou cukr a koření jako citronová kůra, hřebíček nebo skořice.
Způsob konzumace griotky
Griotka se konzumuje čistá, svařená, popřípadě smíchaná s Coca-Colou, používá se též jako náplň čokoládových cukrovinek, oblíbených višní v čokoládě, nebo k přípravě míchaných drinků, například koktejlu s názvem Mozek a punče. Používá se také k ochucení dezertů či zmrzlinových pohárů
Recept na výrobu domácí griotky
Domácí výroba griotky je velice snadná a rychlá záležitost a pokud máme na zahradě právě dozrávající višně, je vhodný čas na přípravu surovin. Samotná macerace pak vyžaduje svůj čas.
- Připravíme si potřebné suroviny
- višně – 4 kg
- cukr – 1 kg
- alkohol – 1 litr – viz níže
- koření (skořice, hřebíček, apod.) – ale nemusí být
- Dále potřebujeme velkou sklenici o obsahu 5 litrů
- Višně omyjeme, necháme osušit a odstraníme stopky
- Poté je vrstvíme do sklenice a každou vrstvu lehce pomačkáme aby pustily šťávu a zasypeme cukrem
- Když je sklenice plná, lehce jí přiklopíme víčkem a necháme v chladu do druhého dne
- Obsah sklenice opět lehce pomačkáme abychom vytlačili vzduch a zalijeme alkoholem – všechny višně musí být ponořené.
- Láhev přiklopíme víčkem a obsah necháme macerovat v chladu minimálně měsíc, ale lépe pokud budou měsíce dva
- Občas – cca 1x týdně obsah promícháme.
- Obsah sklenice scedíme a podle potřeby a použitého druhu alkoholu nápoj naředíme a to buď alkoholem, nebo vodou – viz níže
- Stočíme do lahví
- Likér je hotov
- Macerované višně v žádném případě nevyhazujeme, mají široké možnosti využití např. při výrobě zákusků, dezertů, nebo zmrzliny.
Jaký alkohol do griotky zvolit
Zde máme několik možností a záleží především na naší chuti a také na momentálně doma dostupnému druhu alkoholu.
Pokud chceme zachovat pouze chuť višní, použijeme potravinářský líh s neutrální chutí, ten obsahuje 80% alkoholu a pak je potřeba výsledný produkt naředit vodou na hodnotu kolem 20% typickou pro griotku.
Můžeme však použít i jiný alkohol nejčastěji to bývá tuzemák, vodka, karibský rum, stylově višňovici, slivovici, nebo jinou brandy. Jejich chuť pak ovlivní i výslednou chuť nápoje. Zde se obsah alkoholu pohybuje kolem 40% a výsledný produkt pak není nutné ředit vůbec, popřípadě stačí přidat trochu lihu abychom dosílili obsahu alkoholu typickému pro griotky, tedy do 20%.
Závěr
Podobným likérem je například portugalská ginjinha, která se v místech tradičního prodeje podává v pohárcích vyrobených z čokolády, které jsou určeny ke konzumaci společně s nápojem.