Vaříme z piva – Pivní těstíčko, pivní marináda a pivní boží milosti
Pivo je českým národním nápojem, ale jak už znáte z receptur na vaření s alkoholem uveřejněných na tomto webu, pivo se dá skvěle využít i jako surovina v gastronomii, která dodá pokrmům specifickou chuť. Pojďme si představit další receptury, jak se dá vařit z piva.
Více o vaření s alkoholem se dočtete zde – Vaření s alkoholem – ALKOHOL DRINK.
Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně lze jen doporučit zařadit pivo jako jednu z ingrediencí na váš kuchařský seznam. Výborně se hodí nejen při pečení masa, ale i do dresinků a marinád na grilování. Pivo má také své nezastupitelní místo při přípravě pivního guláše, či pivního pečiva, jak si dnes ukážeme.
Pivní těstíčko
Obalování v těstíčku je alternativou k u nás mnohem rozšířenějšímu obalování v trojobalu. Tato varianta je ale mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Pivo pak poskytne těstíčku nové spektrum chutí.
V těstíčku lze obalovat prakticky cokoliv – může to být masový řízek, uzenina, sýr, zelenina i houby.
Suroviny potřebné na pivní těstíčko
- 2 vejce
- 2 dl piva – dle potřeby
- 200 g hladké mouky
- 4 g kypřicího prášku do pečiva
- 4 g mleté papriky
- pepř
- sůl
Postup práce při přípravě pivního těstíčka
- Všechny sypké suroviny dáme do mísy a promícháme.
- Přidáme vejce a cca 1/2 piva a vše vyšleháme v homogenní směs.
- Pokud je těstíčko příliš husté, přidáme dle potřeby pivo, aby byla konzistence optimální a opět zamícháme.
- Na pánvi rozpálíme olej a teprve poté obalujeme suroviny v těstíčku a ihned smažíme dozlatova.
Pivní marináda na maso
Pokud jste někdy marinovali maso, práce s pivní marinádou se nijak neliší od klasického marinování. Maso zkřehne a dostane do sebe všechny chutě z marinády.
Pivní marináda je vhodná zejména pro prorostlejší masa – bůček, plátky krkovice, ale hodí se i pro kýtu či například přední hovězí, nebo uzeniny, případně masové, ale i jiné špízy. Záleží především na vaší chuti.
Suroviny potřebné na pivní marinádu
- 1 dl oleje
- 2 dl světlého, případně i tmavého piva (dle druhu masa)
- 2 lžíce soli
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce grilovacího koření (případně pepř, paprika, zázvor, mletý kmín, …)
Postup práce při přípravě pivní marinády
- Stroužky česneku prolisujte.
- Vše kromě piva opatrně smíchejte, nejlépe ve větší misce.
- postupně přilévejte za stálého míchání pivo.
- Do marinády vložte naklepané plátky masa, a nechejte je v chladničce marinovat.
- Vydržte nejméně den, nejlépe dva, než maso zkřehne.
- Maso ugrilujte, a zapíjejte jak jinak, než vychlazeným pivem.
Pečení s pivem
Pokud vás zaujalo pivní pečivo, jako slaná varianta pečení s pivem, možná vás překvapí, že pivo se dá použít jako ingredience také do sladkého pečiva.
Více o slaném pivním pečivu se dočtete zde:
Pivo jako gastronomická ingredience 2/2 – Pivní sýr a pivní pečivo – ALKOHOL DRINK
Nemusíte mít žádné obavy, že by ve sladkém pečivu byla cítit chuť piva. Kvasinky, které se v pivu přirozeně vyskytují, pomáhají kypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Můžete to vyzkoušet sami, pokud nahradíte v receptuře sladkého pečiva vodu pivem, nebo třeba při přípravě koláčů, kde pivem můžete nahradit polovinu mléka.
Boží milosti
Boží milosti, to je české velikonoční, případně masopustní, cukroví z těsta složeného z hladké mouky, másla, žloutků, citrónové kůry, smetany a bílého vína, které se následně smaží, tradičně na sádle, a pak obaluje v moučkovém cukru. Objevuje se již v díle Magdaleny Dobromily Rettigové, kde je uveden také recept na růžové koblihy (Rosenkapfen) ze stejného těsta ve tvaru růžiček ozdobených zavařeným rybízem a višní.
Podobné cukroví se připravuje také ve Skandinávii. Dánsky a islandsky se nazývá klejne, zatímco švédsky klenät, a tyto názvy vychází z výrazu klenodium „klenot, malá věc velké hodnoty“. V Norsku se nazývá fattigmann „chudý člověk“, přičemž stejný význam může mít i švédské klenät. Podle norského receptu se připravují z mouky, cukru, šlehačky, vajec, brandy a kardamomu. Těsto se krájí do tvaru diamantů a smaží v horkém sádle. Podobné jsou také španělské churros z odpalovaného těsta smažené v oleji. V Polsku jsou známy zase chruściki připravované o masopustu a v Spojených státech angel wings „andělská křídla“.
Recept na pivní boží milosti
Tento pokrm se připravuje v mnohých rodinách a jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat jakýmsi českým historickým předchůdcem koblih a donutů.
Suroviny potřebné na pivní boží milosti
- 250 g tuk na pečení, případně máslo
- 1/2 kg hladká mouky
- špetka soli
- 4 dl světlé pivo
- 1 l rostlinný olej na smažení
- moučkový a vanilkový cukr, případně také mletá skořice, vše na obalení
Postup práce při přípravě pivních božích milostí
- Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smíchejte, důkladně zpracujte a nechte cca hodinu v teple uležet.
- Těsto poté rozválejte na silnější asi 2 cm plát, vykrájejte vhodný tvar – dle vaší fantazie.
- Následně smažte ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
- Po osmažení nechte krátce okapat.
- Hned poté, ještě horké obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, případně v cukru smíchaném s mletou skořicí.