Vaříme z piva – Pivní těstíčko, pivní marináda a pivní boží milosti

Pivo je českým národním nápojem, ale jak už znáte z receptur na vaření s alkoholem uveřejněných na tomto webu, pivo se dá skvěle využít i jako surovina v gastronomii, která dodá pokrmům specifickou chuť. Pojďme si představit další receptury, jak se dá vařit z piva.

Více o vaření s alkoholem se dočtete zde – Vaření s alkoholem – ALKOHOL DRINK.

Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně lze jen doporučit zařadit pivo jako jednu z ingrediencí na váš kuchařský seznam. Výborně se hodí nejen při pečení masa, ale i do dresinků a marinád na grilování. Pivo má také své nezastupitelní místo při přípravě pivního guláše, či pivního pečiva, jak si dnes ukážeme.

Pivní těstíčko

Obalování v těstíčku je alternativou k u nás mnohem rozšířenějšímu obalování v trojobalu. Tato varianta je ale mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Pivo pak poskytne těstíčku nové spektrum chutí.

V těstíčku lze obalovat prakticky cokoliv – může to být masový řízek, uzenina, sýr, zelenina i houby.

Suroviny potřebné na pivní těstíčko

  • 2 vejce
  • 2 dl piva – dle potřeby
  • 200 g hladké mouky
  • 4 g kypřicího prášku do pečiva
  • 4 g mleté papriky
  • pepř
  • sůl

Postup práce při přípravě pivního těstíčka

  1. Všechny sypké suroviny dáme do mísy a promícháme.
  2. Přidáme vejce a cca 1/2 piva a vše vyšleháme v homogenní směs.
  3. Pokud je těstíčko příliš husté, přidáme dle potřeby pivo, aby byla konzistence optimální a opět zamícháme.
  4. Na pánvi rozpálíme olej a teprve poté obalujeme suroviny v těstíčku a ihned smažíme dozlatova.

Pivní marináda na maso

Pokud jste někdy marinovali maso, práce s pivní marinádou se nijak neliší od klasického marinování. Maso zkřehne a dostane do sebe všechny chutě z marinády.

Pivní marináda je vhodná zejména pro prorostlejší masa – bůček, plátky krkovice, ale hodí se i pro kýtu či například přední hovězí, nebo uzeniny, případně masové, ale i jiné špízy. Záleží především na vaší chuti.

Suroviny potřebné na pivní marinádu

  • 1 dl oleje
  • 2 dl světlého, případně i tmavého piva (dle druhu masa)
  • 2 lžíce soli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření (případně pepř, paprika, zázvor, mletý kmín, …)

Postup práce při přípravě pivní marinády

  1. Stroužky česneku prolisujte.
  2. Vše kromě piva opatrně smíchejte, nejlépe ve větší misce. 
  3. postupně přilévejte za stálého míchání pivo.
  4. Do marinády vložte naklepané plátky masa, a nechejte je v chladničce marinovat.
  5. Vydržte nejméně den, nejlépe dva, než maso zkřehne.
  6. Maso ugrilujte, a zapíjejte jak jinak, než vychlazeným pivem.

Pečení s pivem

Pokud vás zaujalo pivní pečivo, jako slaná varianta pečení s pivem, možná vás překvapí, že pivo se dá použít jako ingredience také do sladkého pečiva.

Více o slaném pivním pečivu se dočtete zde:

Pivo jako gastronomická ingredience 2/2 – Pivní sýr a pivní pečivo – ALKOHOL DRINK

Nemusíte mít žádné obavy, že by ve sladkém pečivu byla cítit chuť piva. Kvasinky, které se v pivu přirozeně vyskytují, pomáhají kypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Můžete to vyzkoušet sami, pokud nahradíte v receptuře sladkého pečiva vodu pivem, nebo třeba při přípravě koláčů, kde pivem můžete nahradit polovinu mléka.

Boží milosti

Boží milosti, to je české velikonoční, případně masopustní, cukroví z těsta složeného z hladké mouky, másla, žloutků, citrónové kůry, smetany a bílého vína, které se následně smaží, tradičně na sádle, a pak obaluje v moučkovém cukru. Objevuje se již v díle Magdaleny Dobromily Rettigové, kde je uveden také recept na růžové koblihy (Rosenkapfen) ze stejného těsta ve tvaru růžiček ozdobených zavařeným rybízem a višní.

Podobné cukroví se připravuje také ve Skandinávii. Dánsky a islandsky se nazývá klejne, zatímco švédsky klenät, a tyto názvy vychází z výrazu klenodium „klenot, malá věc velké hodnoty“. V Norsku se nazývá fattigmann „chudý člověk“, přičemž stejný význam může mít i švédské klenät. Podle norského receptu se připravují z mouky, cukru, šlehačky, vajec, brandy a kardamomu. Těsto se krájí do tvaru diamantů a smaží v horkém sádle. Podobné jsou také španělské churros z odpalovaného těsta smažené v oleji. V Polsku jsou známy zase chruściki připravované o masopustu a v Spojených státech angel wings „andělská křídla“.

Recept na pivní boží milosti

Tento pokrm se připravuje v mnohých rodinách a jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat jakýmsi českým historickým předchůdcem koblih a donutů.

Suroviny potřebné na pivní boží milosti

  • 250 g tuk na pečení, případně máslo
  • 1/2 kg hladká mouky
  • špetka soli
  • 4 dl světlé pivo
  • 1 l rostlinný olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr, případně také mletá skořice, vše na obalení

Postup práce při přípravě pivních božích milostí

  1. Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smíchejte, důkladně zpracujte a nechte cca hodinu v teple uležet.
  2. Těsto poté rozválejte na silnější asi 2 cm plát, vykrájejte vhodný tvar – dle vaší fantazie.
  3. Následně smažte ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
  4. Po osmažení nechte krátce okapat.
  5. Hned poté, ještě horké obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, případně v cukru smíchaném s mletou skořicí.