Základy o whisky – Stručně
Whisky je celosvětově oblíbený alkoholický nápoj, který zná snad úplně každý, i ten, kdo alkohol vůbec nepije. Whisky známe z filmů, literatury i umění. Whisky je pro některé dokonce náboženství a pro jiné koníček a sběratelský předmět. Vyznat se alespoň trochu ve whisky (případně ještě v rumech) patří prostě k bontonu.
Pojďme se seznámit se základními pojmy a výrazy kolem světa whisky.
Jaké whisky ve světě vlastně existují
Skotská whisky
Skotská je vlastně synonymum pro whisky. Pokud řekneme skotská, je tím řečeno vše.
Jak její název napovídá, pochází výhradně ze Skotska, kde pro její výrobu existují velmi přísné zákony. Používá se převážně naklíčený ječný slad, který se nechává sušit nad otevřeným rašelinným ohněm. Právě ten propůjčuje skotské whisky výrazné kouřové aroma.
Její chuť bývá velmi specifická a intenzivní, často se o ní říká, že odráží drsnost skotské krajiny. Skotská whisky se destiluje dvakrát a díky svému unikátnímu chuťovému profilu se ideálně vychutnává samotná.
Skotskou whisky reprezentují například tyto značky:
- Ballantine’s
- Johnnie Walker
- Grant’s
- Glenfiddich
- Ardbeg
Irská whiskey
Whiskey existuje pouze v Irsku – už jen podle podle tohoto jednoho slova poznáte, že nejde o skotskou whisky.
Slovo whisky pochází z gaelského výrazu „živá voda“, původně „uisge beatha“, který se časem zkrátil na „usqua“ a poté „whisky“. Pouze v Irsku došlo historicky k trochu jinému přepisu a do názvu se vloudilo i písmenko „e“.
Na rozdíl od skotské se k její výrobě používá částečně jak ječmenný slad, tak zrna ječmene. Obilovina se suší v těsně uzavřených pecích bez přítomnosti rašeliny. Její chuť je proto mírně nasládlá, jemná, bez kouřových tónů, naopak s výraznými stopami sladu.
Podle irských zákonů se destiluje třikrát a kromě samotného popíjení je oblíbená také jako přísada do koktejlů, smetanových likérů Irish cream a Baileys nebo do irské kávy.
Irskou whiskey reprezentují například tyto značky:
- Jameson
- Bushmills
- Tullamore Dew
Bourbon a americká whisky
Destiluje se z různých obilovin, převážně kukuřice nebo žita. Nejčastějším zástupcem americké whisky je tzv. bourbon. Ten musí být destilován výhradně z kukuřice, pocházet z Kentucky a zrát ve vypalovaných dubových sudech. Díky tomu má americký bourbon příjemně sladkou chuť s kouřovými tóny.
Bourbon a americkou whisky reprezentují například tyto značky:
- Jim Beam
- Four Roses
- Jack Daniel’s
Na rozdíl od ostatních druhů whisky bývají často k dostání i v ochucené variantě, například medové, jablečné nebo skořicové.
Rye whisky je označení pro whisky vyrobenou ze žita.
I u ostatních whisky ze Spojených států se můžete setkat s označením „whisky“ nebo „whiskey“. V Americe totiž existuje celá řada palíren, které zakládali přistěhovalci se skotským nebo irským původem a toto označení tak symbolizuje jejich tradici a původ.
Ostatní whisky
Whisky se pálí prakticky po celém světě a mnohé z těchto whisky ve slepých soutěžích předčí i výše uvedené tradiční země výroby. Pokud budete mít na svých cestách příležitost, určitě ochutnejte, abyste si rozšířili obzory.
Whisky se pálí v Japonsku, Kanadě na Tchaj-wanu, v Indii a mimochodem také u nás – např. Gold Cock.
Whisky podle druhu použitého obilí
Whisky je destilát z různých druhů obilovin. Ty se mohou lišit v závislosti na zemi jejího původu.
Skotská whisky a irská whiskey má stejné složení – základní surovinami jsou ječmen, voda a kvasinky. Existuje však rozdíl mezi sladovou whisky (single malt whisky) a obilnou whisky.
Výrobní proces whisky se liší podle druhu whisky, ať už je to sladová whisky, obilná whisky, bourbon Tennesse whiskey – Jack Daniel´s. Každý z nich má svá specifika. Americká whisky musí obsahovat alespoň 51% kukuřice, zatímco taková kanadská whisky je založena převážně na žitu. Česká whisky se vyrábí podle klasického skotského receptu a vyrábí se ze sladovaného ječmene. Obdobně to má japonská whisky, která má silné historické spojení se Skotskem.
Obilné whisky
Cesta výroby whisky začíná u obilí. U obilné whisky lze použít buď jediný druh obilí a vyrobit tak single grain whisky nebo lze kombinovat ječmen se žitem. Stejně tak lze kombinovat ječmen se žitem nebo kukuřicí v různých poměrech.
Obilné whisky jsou destilovány v kolonových přístrojích (destilační kolona), které umožňují vydestilovat daleko větší objemy destilátů než je tomu v případě, kdy se použije destilační kotel. Přestože jsou objemy vyšší a výroba efektivnější, obilné whisky se vyrábějí pouze v omezeném počtu palíren. Jsou oblíbené pro svou jednoduchou chuť a skvěle se z nich míchají whisky koktejly.
Malt whisky
Malt whisky (single malt whisky) je naopak vyráběna výhradně ze sladovaného ječmene za použití kotlíkových destilačních přístrojů. Ječmen se při sladování namočí a nechá se klíčit, což nastartuje enzymy. Při nich se složité cukry přeměňují na jednoduché. Naklíčený ječmen je následně usušen a opražen, přičemž u variant s rašelinou probíhá sušení nad hořící rašelinou. Ta byla historicky běžným palivem zejména ve Skotsku, a proto skotská whisky je často s příchutí rašeliny. Irská whiskey naproti tomu nakouřená v podstatě nikdy nebývá.
Termín „single malt whisky“ potom značí, že destilát byl vyroben v jediné destilerií a není směsí více destilátů. Po usušení obilí následují další fáze a výroba whisky pokračuje.
Single mlat versus blended whisky
Ať už potom whisky pochází odkudkoliv, rozlišuje se u ní, zda je:
- Jednodruhová – single malt
- Míchaná – blended
Single malt whisky vzniká pouze z jednoho druhu sladu (nejčastěji ječmenného) a pochází z jedné palírny. Mívá díky tomu zajímavější chuť charakteristickou pro danou likérku a takové whisky bývají cennější.
Blended whisky se míchají z rozdílných druhů sladů, ať už pochází z jedné palírny, nebo z několika různých. Na jejich míchání a vyvažování chutí se podílí tzv. master blenders, kteří jsou ve světě lihovin velice uznávanými odborníky. Blendované whisky mají komplexnější a pestřejší chuťový profil.
Doba zrání se u míchaných whisky označuje podle nejstarší složky z blendu. To znamená, že například u 10leté blended whisky zrála tak dlouhou dobu pouze jedna její složka, ostatní mohou mít třeba jen tři roky. Naopak u 10leté single malt není o stáří celého obsahu lahve pochyb. Také proto bývají mnohonásobně dražší.
Jak se whisky pije
Čistá, na ledu, s vodou, se sodou, v koktejlu, z whiskovky či sklenky na stopce – pojďme se na to všechno podívat.
Teplota konzumace whisky
Whisky bychom měli pít pokud možno čistou a při pokojové teplotě, či míchat whisky s pramenitou vodou. Ve Skotsku je dobrým zvykem podávat ke sklence dobré skotské whisky i sklenici vychlazené minerální vody, kterou může host upíjet střídavě s whisky, či si sám může nápoj naředit (na vodu se ve Skotsku také často používají speciální nádobky). Teplota whisky by tedy neměla směřovat k nízkým teplotám, abyste nepřišli o její jedinečné aroma.
Ředit whisky? A čím?
Odborníci se shodují v tom, že nejlépe je vychutnat si whisky půl na půl s vodou. Při dvacetiprocentním obsahu alkoholu se výborně uvolňuje aroma a zážitek z konzumace tak bude co nejlepší. Každý si ale obvykle najde svůj způsob pití, který mu nejvíce vyhovuje, proto tedy otázka „jak správně pít whisky?“ může být trochu zavádějící. Existuje však několik chyb, kterým byste se při pití whisky měli vyvarovat.
Whisky je potřeba si vychutnat
Na rozlévání alkoholu do panáků máme jiné alkoholické nápoje. Whisky mezi ně ale rozhodně nepatří. Tento nápoj se popíjí a vychutnává. Její chuť se vám rozlije po jazyce a v ústech a teprve tehdy si ji můžete pořádně vychutnat. Pokud do sebe whisky kopnete, nikdy její pravou chuť neobjevíte. Nedělejte to ostatně ani s jinými prémiovými destiláty jako je bourbon nebo rum.
Whisky a led
Pokud si chcete whisky opravdu vychutnat, zapomeňte na led. Pijte ji při pokojové teplotě, protože jenom při té ucítíte pravou chuť i aroma whisky. Pití alkoholu s ledem je lákavé a v letním měsících dokonce žádoucí, proto pokud máte chuť na studené či chlazené pití, sáhněte raději po koktejlu, jehož hlavní složkou whisky může být.
Více se dočtete zde – Koktejly z whisky – ALKOHOL DRINK
Jaké sklenice jsou vhodné na whisky
Whisky můžete pít z různých typů sklenek. Záleží na vás, jakým způsobem máte v plánu whisky pít. Pro ochutnávání či degustování jsou vhodné vyšší, štíhlé sklenice s nožičkou. Pokud máte v plánu popíjet s přáteli, sáhněte spíše po whiskovce – tedy nízké skleničce s masivním dnem.