Pečený citrusový čaj s rumem
Pečený čaj všichni příznivci a milovníci čajů a čajových nápojů asi dobře znají. Je to směs ovoce, sladidel a aromatického koření, která se tepelně upravuje v troubě a pak se zavaří do sklenice. S pravým čajem ale nemá nic společného. Příprava čaje z této směsi je pak velmi rychlá a jednoduchá. Několik lžic této směsi dáme do šálku, zalijeme horkou vodou a máme hotovo. Tento horký nápoj vám pak provoní celou kuchyň.
V této receptuře se ale používá ještě rum, který pečenému čaji, což je něco na pomezí horkého koktejlu a pikantního dezertu dodá další chuťový rozměr a také nějaký ten alkohol.
Pečený citrusový čaj s rumem je pak příjemnou a netradiční alternativou ke svařenému vínu, grogu či punči. A přiložená receptura vám vystačí na popíjení po celou sezónu.
Příprava pečeného citrusového čaje s rumem
Ingredience pro přípravu pečeného čaje
- Citrusy dle vlastní volby (např. pomeranče, mandarinky, pomelo) 1 kg
- Citróny či limetky 0,5 kg
- Cukr dle volby 0,2 kg (řepný nebo třtinový)
- Badyán 5 ks
- Hřebíček 20 ks
- Skořice 4 svitky
- Vanilka 1 lusk
- Med 100 g
- Alkohol, nejlépe rum nebo tuzemák, 1 velký panák do každé sklenice
Postup práce při přípravě pečeného čaje
- Veškeré citrusy důkladně omyjeme v teplé vodě kartáčkem, opláchneme a osušíme do sucha.
- Citróny, případně limetky dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (cca 30- 40 minut).
- Mezi tím z ostatních citrusů oloupeme tenkou svrchní vrstvu kůry, jde to nejlépe ostrou škrabkou, případně tenkým nožem. Tuto oloupanou kůru nakrájíme na menší kousky.
- Dále citrusy oloupeme – zbavíme je bílé dužiny, kterou vyhodíme.
- Oloupané citrusy nakrájíme na menší kousky.
- Rovněž tak uvařené, již částečně vychladlé citrusy (citróny či limetky) nakrájíme na menší kousky včetně kůry.
- Rozpálíme si horkovzdušnou troubu na 220 stupňů Celsia.
- Mezi tím si do vhodné nádoby – zapékací mísy s víkem, dáme všechny citrusy a nakrájenou kůru.
- Přidáme badyán, skořici, hřebíček i vanilkový lusk, který rozkrojíme a nasekáme na kousky.
- Přidáme cukr a med a obsah zapékací mísy důkladně promícháme.
- Zapékací mísu přiklopíme víkem a dáme péci do rozpálené trouby na cca 45 minut.
- Nyní máme čas na přípravu sterilních sklenic s víčky (sterilizaci můžete provést v myčce nádobí na nejvyšší teplotu).
- Když máme dopečeno, je potřeba jednat rychle.
- Do ještě horké sklenice dáme panáka rumu a hned ho zalijeme horkou směsí pečeného čaje až po okraj sklenice, sklenici uzavřeme víčkem a umístíme jí vzhůru nohama.
- Je důležité, aby byly sklenice i směs pečeného čaje horké, ušetří nám to následnou sterilizaci.
- Rum, případně tuzemák by měl činit cca 15 – 20% obsahu sklenice.
- Sklenice necháme vychladnout nejlépe do druhého dne, poté je protřepeme a umístíme do spíže.
Postup práce při přípravě horkého nápoje
- Sklenici s pečeným čajem protřepeme.
- Poté několik menších lžic směsi (dle požadované síly a intenzity chutě horkého nápoje) dáme do skleněného poháru z varného skla či keramického hrnku.
- Směs zalijeme horkou vodou o max. teplotě 80 stupňů Celsia.
- Zamícháme lžičkou a máme hotovo.
- Konzumujeme horké.
Tipy na závěr
- Neotevřené sklenice pečeného čaje vám vydrží ve spíži i několik let.
- Otevřenou sklenici s pečeným čajem skladujte v lednici a spotřebujte nejdéle do měsíce.
- Nepoužívejte při přípravě vařící vodu, při cca 78 stupních Celsia se z nápoje začne odpařovat alkohol, což je pro drtivou většinu konzumentů pečeného čaje s rumem nežádoucí.
- Zbytek rozvaru z hrnku nevyhazujte, ale zkonzumujte lžičkou.
- Láhev vlastnoručně vyrobeného pečeného čaje je i skvělý dárek pro vaše přátele.
Hotový pečený čaj je skvělý, horký, velmi aromatický nápoj, který při pečení uvolnil všechny své chutě. Tento horký koktejl vás dokonale nakopne po náročné denní aktivitě, provoní vám domov a pochutnáte si na něm.