Jak se stát v Česku abstinentem

Pro začátek je nutné uvést, že v Česko patří mezi země, kde se konzumuje nejvíce alkoholu na světě. Je zde výborná dostupnost alkoholu, asi opět nejlepší na světě. Alkohol seženete v každém supermarketu a také jeho cena není vůbec vysoká.

Pivo a víno u nás bývá mnohdy levnější než limonády, a ani destiláty, nebo oblíbený rumový likér tuzemák, který běžně seženete do 100 korun, nejsou pro běžného konzumenta, ani zkušeného pijáka či alkoholika nedostupné.

V Česku se pije jako o život

Mnoho lidí kouří jenom proto, že kouřili lidé v jejich okolí, nabídli jim cigaretu, která jim vlastně vůbec nechutnala, ale časem si na ní zvykli, připadali si dospělejší, lépe zapadli do společnosti a později to už bez ní prostě nešlo.

A stejně je to i s alkoholem. Mnoho z nás, pokud by se narodilo třeba v nějaké muslimské zemi by na alkohol vůbec ani nepomyslelo, natož aby ho pilo. A pokud bychom ho někdy ochutnali, tajně se napili, nechápali bychom, jak něco tak odporného může vůbec někdo pít.

Ale nemusíme se pohybovat jen mezi muslimskými zeměmi. Třeba v takovém USA platí ve většině jeho států zákon, podle něhož je možné konzumovat alkohol až od 21 let. A věřte tomu, že je to striktně dodržováno. Pokuty jsou vysoké s k postihům patří také ztráta licence na prodej alkoholu, což pro podniky a kluby znamená prakticky konečnou. Pod vysokými pokutami se tam také nesmí konzumovat alkohol na veřejnosti – proto ty legendární papírové pytlíky, které určitě znáte z amerických filmů.

Oproti tomu v Česku se pije alkohol zcela veřejně, například na zahrádkách hospod, kaváren a restaurací, v barech, denních i nočních podnicích. Alkohol se, až na řídké výjimky, také běžně konzumuje na veřejnosti, v parcích, ale i na náměstích měst můžete prakticky denně narazit na lidi zcela opilé a závislé na alkoholu. A noho z nás se takovým místům cíleně vyhýbá.

V Česku je to tedy už tak nějak předem dané – pít alkohol je zde norma, být abstinent je podezřelé.

Jak se v Česku stát abstinentem

A teď si představte, že si jednou, možná i pod vlivem alkoholu, řeknete, že s pitím prostě skončíte, protože vám nic nedává a vše pouze bere. Bouchnete do stolu, rozhodnete se vystoupit z davu a stát se abstinentem.

Jak začít s abstinencí? Každý by si měl na začátku položit jednoduchou otázku – Proč vůbec alkohol piju a co by se stalo, kdybych s tím přestal?

Reakce okolí

  • Pokud alkohol pít přestanete, připravte se na spoustu otázek, jejichž odpovědi je lepší si předem nacvičit. Lidé z vašeho okolí se vás budou ptát, proč alkohol nepijete. A teď zrovna nemluvím jen o přátelích, ale o běžných návštěvnících podniků, se kterými přijdete do běžného společenského styku.
  • V Česku je pití alkoholu tak běžné, že, pokud nepijete stáváte se terčem až nežádoucí pozornosti. Lidé si myslí, že jste nemocný, případně u žen gravidní. A připravte se na to, že některé komentáře jsou až neomalené a nevybíravé.
  • Lidé zpravidla reagují dobře, pokud jim odpovíte upřímně. Nereagují dobře, pokud jim otázku oplatíte. Připravte si tedy předem nějakou, pokud možno vtipnou odpověď pro ty, co chcete zaujmout a také další, poněkud ráznější, odpověď pro ty, co chcete odpálkovat.
  • Pití alkoholu není kouření a tak vám to bude asi zpočátku připadat divné, ale lidé se vás budou ptát, zda vám nevadí, že budou pít alkohol. Lidé si budou podvědomě myslet, že je odsuzujete.
  • Lidé vás přestanou zvát na různé akce. Domnívají se, že je to proto, že se jako abstinent nebudete cítit příjemně v popíjejícím davu, takže je lepší vás chránit. Vy si myslíte, že je to proto, že si vaši nudnou přítomnost neužijí, a tak se chtějí chránit před vaší abstinencí.
  • Lidé si budou myslet, že jste méně zábavní, protože popíjení alkoholu je často spojeno se společenskou zábavou, kdy se lidé nejprve opijí a pak se smějí každé hlouposti, což u střízlivého člověka zpravidla nehrozí.
  • Vaši přátelé se rozdělí se na dvě skupiny. Na ty, kteří si najdou způsob, jak s vámi trávit čas bez alkoholu, a na ty, se kterými si bez alkoholu už nebudete příliš rozumět. Uvědomíte si, že máte ve svém okolí spoustu kamarádů z večírků, které bez alkoholu nemůžu vystát. Když ztratíte přátele, je to proto, že si uvědomíte, že bez alkoholu s vámi nemají mnoho společného.
  • Někteří lidé z vašeho okolí se také budou domnívat, že tím, že jste se rozhodl alkohol nepít, se nad ně nadřazujete a považujete se za něco lepšího. Budou se domnívat, že jste zodpovědný a zralý člověk a ty co alkohol pijí prostě přehlížíte. Pokud jste střízlivý, pak to musí být proto, že se tak cítíte nadřazeně.

A vaše reakce

  • To, že jste se rozhodl nepít alkohol, znamená, že chápete důsledky alkoholu na své chování a na své zdraví v dlouhodobém horizontu.
  • Budete se cítit jsem se skvěle a ušetříte také spoustu peněz, co jste utráceli za alkohol.
  • Budete se potýkat s vedlejšímu účinky střízlivosti a možná s vámi skutečně bude méně legrace, než jste si mysleli.
  • Budete se chovat jinak, odstraníte látku, která ovlivňovala vaše chování v mnoha souvislostech, a nyní budete muset sami přijít na to, co dělat. A co víc, budete muset čelit své střízlivé osobnosti, a to vždy. Budete milovat úbytek váhy, energii, hluboký spánek.
  • Budete pít hodně sodovky, protože pak už zbývají jen sladké limonády, což také není žádná výhra, nebo něco jako Coca-Cola Zero a tam je zase spousta kofeinu na to, abyste jí pili celý večer.
  • Nahradíte alkohol něčím jiným. Tohle je obzvláště nebezpečné, pokud to nezvládnete. Mohou to být například dorty, nebo třeba cigarety či drogy. Pokud už potřebujete nějakou substituci, najděte si něco pokud možno neškodného.
  • Když se rozhodnete uspořádat večírek sami, je to špatné. Buď vás budou sžírat pochybnosti, jestli se všichni dobře baví, nebo ztratíte kontakt s důkladně opilými hosty a budete chtít najít způsob, jak je dostat pryč z vašeho domu.
  • Kromě toho, že vám abstinence zabrání být v pohodě, nebo v nezodpovědných rozhodnutích, vaše střízlivé zábrany vám také zabrání v tom, abyste si od srdce popovídali s tím, s kým byste si jinak dali panáka.

Závěr

  • Realita bez alkoholu není tak příjemná jako s alkoholem. Budete se s ní hůře vyrovnávat.
  • Budete zažívat realitu lidského bytí v její syrové podobě, bez zkreslení.
  • Normální je, že si pravidelně, ne-li neustále, děláme radost tím, že zkreslujeme realitu. Ve skutečnosti je opravdu těžké se od alkoholu odhlásit. Musíte vykonat vědomou volbu a hodně silnou vůli, abyste mohli v naší společnosti existovat bez něj.
  • Alkohol existuje z nějakého důvodu. Když s alkoholem přestanete, budete se s tímto důvodem setkávat neustále, ale zvyknete si na to. Jakkoli je to málo zábavné, naučíte se žít s bolestí – s bolestí existence. Když pijete, stále čelíte stejnému důvodu, ale jste schopni se od něj na pár blažených okamžiků odpoutat.