Příběh Lukáše Kohouta

Lukáš Kohout (r.1983) je vyučený kuchař-číšník původem ze severočeského Mostu, kterému se povedlo v jeho 19ti letech geniálně vetřít do světa politiky, absolvovat více než 40 letů do celého světa na státní účet a ještě se přitom vydávat za asistenta předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana (ČSSD) přezdívaného „Kató“.

Mladík, který obelhal všechny

Příběh Lukáše Kohouta zní jako námět hollywoodského filmu a vzhledem k tomu, co se mu povedlo, se není ani čemu divit. Svou podvodnickou kariéru započal tím, že vstoupil do organizace Mladí sociální demokraté ve Varnsdorfu. Jako jejich perspektivní kádr se brzy přesunul do Prahy a díky spolupráci získal důvěru strany Unie svobody-Demokratické unie (US-DEU). Pravidelně tak navštěvoval Poslaneckou sněmovnu PČR, čímž zřejmě získal mylný dojem, že už je součástí české politiky.

Začal se vydávat za asistenta Hany Marvanové, o čemž se ona sama dozvěděla až později a začal jí doprovázet na různé akce a jednání. Některým politikům zase tvrdil, že je novinář. Brzy tak byl v poslanecké sněmovně známý jako falešná pětka. Následně si řekl, že by nebylo na škodu představovat se jako vedoucí kanceláře, mluvčí a asistent předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana, což mu nakonec vyšlo.

Díky tomu dokázal zdarma procestovat celý svět v soukromých letadlech. Psal se rok 2002 a mladík Lukáš Kohout, fungoval jako zprostředkovatel cest do zahraničí pro české politiky. Sám se těchto akcí samozřejmě účastnil a některé lety organizoval i pro své přátele a kamarády.

Zdarma tak cestoval například na Maledivy, Thajsko nebo JAR. Soukromým VIP tryskáčem se jménem Jana Kavana (ČSSD) se chtěl dostat i na Srí Lanku. Kvůli nepovolenému přeletu nad Indií byly Kohoutovy podvody nakonec odhaleny.

Celá kauza byla následně mediálně řešena v podstatě všude. Jak vůbec bylo možné, že se náctiletý mladík dokázal infiltrovat do vrcholové politiky? Policie ani civilní kontrarozvědka tehdy nedokázala podvody Kohouta odhalit. Nikoho nenapadlo, proč nemá diplomatický pas. Tyto otázky samozřejmě všechny napadaly až po dopadení mladého podvodníka.

Podařilo se mu obelhat nejen policii a kontrarozvědku, ale i politiky a novináře. Podle některých názorů mohl být Lukáš Kohout zaplacen politickou opozicí s cílem zdiskreditovat Jana Kavana, což on sám později popřel a uvedl, že Kavan měl jeho respekt, už jen za to co mu umožnil.

Od roku 2003 byl Kohout stíhán policií za to, že státu způsobil škodu za více než 2,5 milionu korun. Za všechny svoje podvody s neoprávněnými lety po světě byl v roce 2005 Obvodním soudem pro Prahu 1 odsouzen na 2 roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na 5 let. Také dostal peněžitý trest ve výši 130 tisíc korun. Ostatní poškození museli s Kohoutem řešit své nároky jen v občanskoprávním řízení, na které byli soudem odkázáni.

Sám Lukáš Kohout později zavzpomínal

„Připisuji to tomu, že v Poslanecké sněmovně nikdo neví, co kdo dělá. Pokud člověk zná ty prostory a pohybuje se tam pravidelně, což já jsem tam chodil od nějakých patnácti let, tak se úředníci ani nepozastaví nad tím, jestli jim říkáte pravdu. Stačí se chovat suverénně. Ve Sněmovně je 200 poslanců a každý má dva až tři asistenty. Pokud tedy řeknete, že jste od toho nebo toho, nikdo se nad tím nepozastaví.“

„Extrém byla cesta na Kubu. Na letišti na nás čekali místní pionýři a kvůli naší návštěvě tam pak odpalovali starý most. Mělo to být nějaké velkolepé gesto a přivítání. V ten moment jsem si v duchu říkal, že tohle asi nic nepřekoná.“

„Vrátili jsme se z té nepovedené cesty na Srí Lanku a volal mi novinář z Lidovek, odpověděl jsem mu na jeho otázky a druhý den jsem si koupil noviny. Když jsem to viděl na titulní straně, bylo mi špatně. Přišel jsem domů a už mezi dveřmi mi mamka říkala: „Ty pako, cos to udělal.“ V té době se ještě nevědělo o všem, jen o té zpackané Srí Lance. Potom jsme spolu jeli do města a volala mi babička, že má před barákem televizi a že s ní chtějí mluvit. Řekl jsem jí, ať hlavně nevychází. V ten moment už bylo zbytečné zapírat. Všechno se postupně provalilo.“

„Stát se zachoval jako „správný“ hospodář. Soud do rozsudku uvedl, že jsem povinen škodu uhradit a v roce 2006 odkázal obnovené řízení na civilní soud, kam se mohl stát obrátit s nárokem na uhrazení škody. Stát se ale zachoval velkoryse a ani se na soud neobrátil. Všechny cesty tak „zůstaly“ u daňového poplatníka.“

Lukáš Kohout se však nepoučil

  • Na podzim roku 2002 se zúčastnil demonstrací KSČM proti NATO, kde se mu podařilo s dalšími dvěma lidmi vyvolat konflikt mezi demonstranty a policií.
  • Mezi jeho další menší aférky patří, že jezdil s modrým výstražným majákem na automobilu a pak tvrdil policii, že veze ministra.
  • Rovněž zneužíval parkovací kartu ministra zahraničí Cyrila Svobody.
  • V roce 2004 se vydával za oficiálního mluvčího technopárty CzechTek.
  • Na Šluknovsku organizoval protiromské pochody.
  • V roce 2006 založil pravicovou stranu Směr, která cílila na mladé a která měla v programu legalizaci marihuany.
  • Dopustil se také několika pojistných podvodů.
  • Řídil automobil bez řidičského průkazu.
  • Začal páchat i větší kriminální podvody, které nelze svést na klukovinu a odebíral od firem zboží na padělané objednávky a faktury tak nikdo nehradil.

Všechny Kohoutovy podvody se nakonec nasčítaly a on byl následně odsouzen nepodmíněně. U soudů stanul celkem desetkrát a mezi poškozenými byla dokonce i jeho vlastní matka.

V březnu 2019 žádal o podmínečné propuštění, což mu soudkyně zamítla, protože v minulosti takovou šanci již dostal a na svobodě následně páchal další trestnou činnost.

Současnost

Lukáš Kohout opustit vězení až v únoru 2021, odseděl si tak celkem 6 let a 4 měsíce.

Od propuštění stihl dát už několik rozhovorů, kde se zmiňuje o svých plánech do budoucnosti:

„Mám trošku jiné starosti, než jsem měl dříve. Můžu vás ujistit, že si neplánuji koupit drahé brýle a vystřídat pana Ovčáčka. Ani jeho, ani pana Zemana nemusím, takže bych se tam nehrnul. Mimochodem, nějakou animozitu k panu Zemanovi mám od doby, co mě seřval, že jsem mu vzal cigaretu, když byl premiérem. Ne, teď vážně. Kromě běhání po úřadech a nástupu do práce se chci věnovat také youtubovému kanálu o mých letech. Mám už vymyšlenou nějakou osu, čímž se dostávám k tomu, že z veřejného života asi jen tak neodejdu.“

O Lukáši Kohoutovi tedy v budoucnu opět uslyšíme a určitě se, jak ho známe, nebude držet při zemi. Jeho Youtube kanál jsme našli, ale ani za 4 měsíce od propuštění tam nic moc nepředvedl. Možná se tedy bude jednat o další z jeho mystifikací.

Youtube kanál Lukáše Kohouta