Jak si doma vyrobit likér Pimento dram

Likér Pimento dram je exkluzivní barová záležitost, a žádný vyhlášený bar se bez něj neobejde. Tento likér se nepije samostatně, tedy alespoň ne běžně, i když i to je samozřejmě možné. Jeho doménou je zejména použití v koktejlech, kterým dodává neopakovatelnou chuť.

Základem tohoto likéru je pimentové koření, tedy plody z tropického keře zvaného pimentovník, známé také jako „jamaicapepper“ tedy jamajský pepř, či v Česku používaný název nové koření a dále pak vybraný jamajský rum.

Po generace se vyrábí tento tradiční likér na karibských ostrovech macerací vybraných bylin a koření. V likéru Pimento dram naleznete chuťové tóny muškátového oříšku, již zmíněného jamajského pepře nebo skořice, proto.

Likér je pojmenovaný podle jamajského Pimentovníku pravého bez jehož sušených plodů, nového koření, se dnes obejde jen málokterá kuchyně a také bar. Jejich chuť lze nejlépe popsat jako spojení skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, proto se také v angličtina nazývá allspice.

Zajímavostí je, že v tehdejším Československu bylo nové koření ještě ve 20. letech minulého století nové koření vzácností a platila se z něj daň z přepychu.

Likér Pimento dram je základem mnoha klasických koktejlů, jako je například koktejl Manoa, který si představíme v některém z dalších článků. Likér se přidává se ale také do pučů a jeho použití je také v gastronomii při přípravě masa a dochucení omáček.

Likér Pimento dram si získal oblibu po celém světě, především však v USA. Nechybí v žádném prémiovém baru světových metropolí. Přední světoví barmani považují tento likér za unikátní a nenahraditelný.


Domácí příprava likéru Pimento dram

Likér si lze samozřejmě připravit i v menším množství, ale pracnost je prakticky stejná, proto je vhodnější příprava z celé láhve rumu a poté se můžete o výsledek podělit s přáteli, kteří pro vás zase mohou připravit jiný likér.

Suroviny potřebné pro přípravu likéru Pimento dram

  • Rum – celá láhev 0,7 litru, dle originální receptury by měl být jamajský.
  • Nové koření – naplňte kuličkami sklenku o objemu 2 dl.
  • Skořice celá – potřebujete 2 svitky.
  • Třtinový sirup, angl. též simple syrup – jedná se o rozvar připravený z vody a třtinového cukru. Budete tedy potřebovat 1 kg třtinového cukru a 0,5 litru vody.

Tento sirup patří k základním barmanským sirupům, proto doporučuji jeho výrobu v dvojnásobném množství, aby vám polovina zůstala pro použití v koktejlech.

Postup práce při přípravě likéru Pimento dram

  1. Koření je potřeba zahřát, aby pustilo silice – toho nejlépe dosáhneme v horkovzdušné troubě, kterou předehřejeme na 180 – 190° Celsia a poté do ní vložíme plech s kořením, tedy s novým kořením a skořicí na cca 10 minut.
  2. Poté koření vyjmeme z trouby a nahrubo jej podrtíme v hmoždíři. Pokud hmoždíř nemáme, lze použít vál či kuchyňské prkénko a rozválet ho na něm válečkem – opět pouze nahrubo.
  3. Potřebujeme uzavíratelnou nádobu, nejlépe čistě vymytou a vysušenou zavařovací sklenici, do které dáme koření a zalijeme ho rumem.
  4. Láhev uzavřeme a koření necháme macerovat v rumu při pokojové teplotě 2 týdny.
  5. Během této doby občas láhev protřepeme.
  6. Poté je potřeba obsah přefiltrovat, abychom se zbavili zbytků koření. Toho nejlépe dosáhneme tím, že použijeme jednorázový papírový kávový filtr – je to ověřený postup, který zaručí perfektní výsledek a minimální ztráty.
  7. Přefiltrovaný kořeněný rum smícháme s vychladlým sirupem z cukrové třtiny (viz receptura výše) a vše dobře protřepeme, abychom vytvořili homogenní směs.
  8. Likér rozlijeme do menších lahví a při použití je opatříme nálevkami, pro přesnější dávkování, protože tento likér se dávkuje pouze po střicích (angl. v recepturách koktejlů uváděných jako dash).

Závěr

  • Takto připravený likér Pimento dram má prakticky neomezenou trvanlivost, konzervuje ho nejen alkohol, ale ještě cukr.
  • Výsledný obsah alkoholu v likéru se bude pohybovat, v závislosti na použitém rumu, cca mezi 20 – 30%.
  • Příprava tohoto ,likéru může být stejně zábavná, jako později ochutnávání koktejl s přáteli.
  • Pokud dáváte přednost nákupu již hotového likéru před jeho výrobu, navštivte náš e-shop.